Firmele, organizatiile non-guvernamentale, institutiile publice si alte tipuri de beneficiari vor putea depune din martie primele propuneri de proiecte care sa fie finantate prin noul Program Operational Capital Uman (POCU), a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Comisia Europeana a aprobat miercuri noul POCU 2014-2020, care va inlocui actualul POSDRU in noua perioada de programare. Anterior, la Bruxelles fusese aprobat si Programul Operational Cometitivitate, care va inlocui POSCCE.

"In martie vom lansa apelurile de proiecte pentru contractarea de finantari in cadrul acestui program (POCU 2014-2020 - n.r.)", a afirmat Teodorovici, intr-un comunicat remis HotNews.

Ministerul Fondurilor Europene s-a grabit sa lanseze, in ultima zi a anului 2014, in consultare publica primul ghid al solicitantului pentru fondurile din POCU 2014-2020 destinate sprijinirii tinerilor.

"In perioada imediat urmatoare vom lansa in consultare publica si celelalte propuneri de ghiduri: vrem sa fim siguri ca apelurile de proiecte raspund nevoilor societatii", a mai spus Teodorovici.

De asemenea, MFE a organizat miercuri prima reuniune a Comitetului de monitorizare a noului Program Operational Cometitivitate, care inlocuieste in noua perioada de programare Programul Operational Cresterea Comeptitivitatii Economice (POS CCE) 2007-2013.

"In cadrul acestui for, au fost aprobate astazi criteriile de selectie a proiectelor care vor fi finantate prin Programul Operational Competitivitate 2014 ¬ 2020. Apelurile de proiecte vor fi lansate in luna martie, in conditiile in care primele propuneri de ghiduri au fost supuse consultarii publice in toamna anului trecut", a precizat ministrul Eugen Teodorovici.

Prin POCU 2014-2020 Romania va avea la dispozitie fonduri UE de 4,3 miliarde de euro, iar prin POC 2014-2020, 1,3 miliarde de euro.

Ambele programe operationale, aprobate de Comisia Europeana, sunt gestionate direct de MFE.