Combaterea coruptiei si a fraudei din achizitiile publice ramane o provocare pentru Romania, iar aplicarea defiictara a legislatiei in domeniu conduce la corectii financiare mari si la o absorbtie scazuta a fondurilor europene, arata Comisia Europeana, in Raportul de tara 2015 pentru Romania, emis joi. Oficialii de la Bruxelles atrag atentia si asupra intarzierii constituirii unei liste de proiecte care sa fie finantate cu fonduri UE in cadrul financiar 2014-2020.

Evolutia absorbtiei fondurilor UE in Romania, comparativ cu alte state est-europeneFoto: Comisia Europeana

"Combaterea coruptiei si a fraudei din achizitiile publice ramane o provocare (...). Aplicarea deficitara a normelor privind achizitiile publice determina corectii financiare substantiale si contribuie la o absorbtie scazuta a fondurilor UE", se arata in raportul Comisiei Europene.

In domeniul fondurilor europene, Comisia critica Romania pentru slaba capacitate institutionala si lipsa de coordonare intre diferitele institutii si departamente implicate.

In context, Comisia avertizeaza asupra riscului ca Romania sa piarda bani europeni in ciclul financiar 2007 -2013, in anul 2015, in care tara mai poate trage dondurile din acest cadru financiar multianual.

"Riscul de dezangajare a fondurilor structurale si de coeziune ramane pe anul 2015 si la inchidere in 2017", sustine Comisia.

In pofida unei imbunatatiri a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in ultimii ani, Romania ramane pe ultimul loc in UE in aceasta privinta (in afara de Croatia, care a aderat la UE in vara lui 2013).

Absorbtia fondurilor structurale a continuat sa progreseze, de la o rata de 33,7% la sfarsitul anului 2013, pana la 52,2% la finele lui 2014, mentioneaza raportul CE pentru Romania.

Exectivul comunitar avertizeaza si asupra cadrului financiar 2014-2020.

documente

Analiza CE pentru Romania

"Din cauza unei pregatiri insuficiente si intarziate a unei liste de proiecte, dificultati de implementare ar putea aparea si in perioada de programare 2014-2020", atrage atentia Comisia Europeana.

Comisia Europeana, despre coruptia si frauda din Romania:

  • "Incertitudine juridica cu privire la achizitiile publice determina ineficienta pentru atat pentru actorii publici cat si pentru cei privati.
  • Problemele sistemului de achizitii publice din Romania sunt legate de o combinatie de factori. Aceasta include lipsa de stabilitate si fragmentarea cadrului juridic, sistemele de control si echilibru (checks and ballances) din sistemul institutional, calitatea concurentei in domeniul achizitiilor publice, precum si capacitatea administrativa autoritatilor contractante, inclusiv capacitatea si gradul de specializare a personalului care se ocupa cu procedurile de achizitii publice la nivel national si local.
  • Adoptarea unei strategii de achizitii publice care vizeaza reformarea cadrului actual al achizitiilor publice este asteptata in acest an.
  • Autoritatile de la nivel local sunt afectate in special de lipsa de transparenta in alocarea fondurilor publice, riscul de coruptie in atribuirea contractelor de achizitii publice la nivel local fiind substantial. Utilizarea repetata a exceptiilor de la legislatie afecteaza transparenta si deschiderea pietei si creeaza potentialul pentru coruptie.
  • Conflictele de interese constituie o preocupare deosebita in domeniul achizitiilor publice. In 2014, Agentia Nationala de Integritate a rezolvat 514 cazuri, dintre care 101 conflicte de interese administrative  si 60 de conflicte de interese de natura penala. Multe dintre aceste cazuri implica politicieni si functionari publici la nivel local.
  • Ramane dificil sa anuleze contractele afectate de conflict de interese, mai ales daca acestea au fost deja executate in totalitate sau partial.
  • Mai multe alte faze ale achizitiilor publice au fost publicate in format electronic. Cu toate acestea, progresul pare sa fie limitat.
  • Independenta justitiei continua sa fie amenintata de presiuni asupra unor institutii cheie. Atacurile prin mass-media si cele motivate politic, asupra unor judecatori si procurori, in particular asupra celor implicati in combaterea coruptiie la nivel inalt, a ramas o problema si in anul 2014. Numarul cererilor de aparare a independentei sistemului judiciar a crescut usor in anul 2014, comparativ cu 2013.
  • Coruptia a ramas o problema majora in Romania, cu consecinte atat asupra guvernarii cat si asupra economiei.
  • Exista un istoric impresionant in combaterea coruptiei la nivel inalt, dar mai pot fi facuti pasi in zona combaterii coruptiei la nivel mic. In 2014 multi oameni implicati in coruptia la nivel inalt au fost anchetati si judecati. In cazul coruptiei la nivel local, a crescut numarul cazurilor trimise in justitie, insa a scazut numarul deciziilor judecatoresti.
  • Ineficienta administratiei publice si coruptia au reprezentat o povara asupra mediului de afaceri.
  • Coruptia in sectorul public pare sa fie larg raspandita. In anul 2013, 28% dintre romanii care au fost in spitale au fost nevoiti sa ofere plati suplimentare. Achiiztiile publice din sectorul sanatatii sunt considerate o alta zona afectata de coruptie".

Citeste si:

.Comisia Europeana critica Guvernul pentru politica fiscala "lipsita de predictibilitate si planificare strategica". Colectarea slaba a TVA, ingrijoratoare