documente

FormularCM-POCUdoc

(3 Mar 2015) DOC, 28KB

Ministerul Fondurilor Europene invita patronatele, sindicatele si organizatiile non-guvernamentale sa se inscrie in selectia pentru constituirea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Capital Uman (POCU), care va avea rol decizional in procesul de implementare a acestui program prin care Romania are la dispozitie fonduri UE de 4,3 miliarde de euro in perioada de programare 2014-2020. Vor fi respinse institutiile care au fost implicate in fraude la fondurile UE din perioada de programare 2007-2013, a subliniat MFE.

Cei interesati sunt invitati sa completeze formularul de intentie publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene si sa-l transmita la adresa de e-mailsecretariatcm.pocu@fonduri-ue.ropana la data de 10 martie 2015.

Vor fi selectate 14 entitati din randul partenerilor economici si sociali, avand in vedere prevederile Acordului de Parteneriat referitoare la ponderea de 40% a acestora in cadrul Comitetului de Monitorizare, a precizat MFE.

In cadrul procesului de selectie, MFE, coordonatorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020, sustine ca "va avea in vedere asigurarea unei reprezentari echilibrate a domeniilor relevante pentru implementarea programului".

Totodata, MFE va avea in vedere reprezentatea, expertiza si experienta organizatiilor selectate, acestea urmand sa fie implicate activ in coordonarea strategica.

MFE va respinge din start "solicitarile institutiilor pentru care au fost inregistrate si dovedite fraude in gestionarea de fonduri publice sau fonduri europene in perioada de programare 2007 - 2013".

De asemenea, in cazul in care partenerii sociali sau organismele care reprezinta societatea civila fac parte dintr-o organizatie de tip confederativ general/sectorial, nu vor fi luate in considerare formularele de intentie transmise individual de catre membrii acestora.

"Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Capital Uman 2014-2020 va fi o structura nationala de tip partenerial, cu rol decizional in procesul de implementare a acestui program, prin care Romania dispune de fonduri europene cu o valoare de 4,3 miliarde de euro. In consecinta, invit organizatiile din mediul public si privat, interesate de cheltuirea eficienta a acestor fonduri destinate dezvoltarii Romaniei, sa-si exprime interesul de a deveni membri ai acestei structuri", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

POCU 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeana in 25 februarie si va inlocui in noul cadru financiar actualul Program Operational Sectorial dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.