Comisia Europeana a rambursat Romaniei fonduri structurale si de coeziune de peste 460 milioane de euro, in luna februarie 2015, aferente cheltuielilor raportate la Bruxelles de autoritatile romane in anul 2014, potrivit unui comunicat de presa emis, marti, de Ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit MFE, in anul 2015, Romania a incasat:

  • 223 milioane de euro in Programul Operational Sectorial Transport - gestionat direct de MFE
  • 158 milioane de euro in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - gestionat direct de MFE
  • 80 milioane de euro in Programul Operational Regiona  - gestionat direct de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Din acesti bani, numai in 27 februarie 2015, Comisia a rambursat Romaniei cheltuieli de circa 303 milioane de euro efectuate in proiecte europene din POS Transport si POR, a precizat sursa citata.

Prcatic, acesti bani au fost trimis Romaniei in luna februarie, avand in vedere ca in ianuarie 2015 Comisia nu a facut rambursari.

Rata de absorbtie curenta era de peste 52% la sfarsitul lunii februarie 2015, a mentionat MFE.

Ministerul raporta anterior ca in perioada 2007 - 31 ianuarie 2015 Romania absorbise fonduri structurale si de coeziune de peste 8,625 miliarde euro. Astfel, cu banii pe care MFE i-a raportat ca primiti in februarie, absorbtia toatala depaseste 9 miliarde de euro, fara avansurile de circa 2 miliarde de euro platite deja de Comisie.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a avertizat, marti, ca anul 2015 este crucial pentru Romania, fiind ultimul an in care tara mai poate absorbi fonduri UE puse la dispozitie in perioada de programare 2007-2013, insa seful MFE sustine ca aplica un plan de actiune stabilit impreuna cu Comisia Europeana.

"Vom ajunge la o rata de absorbtie de aproximativ 80% la sfarsitul acestui an, un an crucial deoarece este ultimul in care mai putem atrage fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 - 2013. Avem deja un plan de actiune, bazat pe continuarea masurilor de simplificare si eficientizare pe care le-am aplicat inca de la inceputul anului 2013, plan prin care raspundem initiativei Task Force a comisarului Corina Cretu", a spus Teodorovici.