Viitoarea institutie a Procurorului European, aflata in procedura legislativa in institutiile Uniunii Europene, nu va reduce atributiile si capacitatea de actiune a Directiei Nationale Anticoruptie, in anchetele privind fraudele cu fonduri europene, ci, dimpotriva, va ajuta DNA, sustine europarlamentarul Monica Macovei, intr-un interviu acordat HotNews.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

La inceputul saptamanii, Comisia pentru Justitie si libertati civile (LIBE) a Parlamentului European a adoptat raportul Monicai Macovei privind o propunere a Comisiei Europene de regulament care prevede infiintarea unei noi institutii a UE - Procurorul European.

Intr-un interviu acordat HotNews, la Strasbourg, zilele trecute, Macovei a estimat ca viitoarea institutie a Procurorului European va fi operationala de la finele anului 2016 in toata Uniunea Europeana (cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei, care nu participa la sistem). Termenul lui Macovei este considerat mai mult decat optimist de multi analisti, avand in vedere dificultatile pe care o astfel de cedare de competente de la nivel national catre Bruxelles le intampina.

Proiectul de regulament mai are, oricum, multe proceduri de indeplinit pana la aprobare - negocieri tripartite, plenul Parlamentului European, Consiliul Uniunii Europene la nivel de ministrii ai Justitiei din statele membre (JAI).

Dar, din momentul in care va fi operationala noua institutie europeana, si in Romania procurori din alte state UE ar putea face anchete, perchezitii, ar putea cere interceptari telefonice, cu foarte mare lejeritate. Cazurile vizate sunt fraudele transfrontaliere, dar si cele nationale cu fonduri europene.

HotNews: De ce era necesara aceasta institutie a Procurorului European?

Monica Macovei: E necesara pentru ca, daca ne uitam astazi la cifra fraudei cu fonduri europene, adica a furtului din banii europeni, inclusiv banii cetatenilor romani, e foarte mare, creste de la un an la altul. Cifra neoficiala pe care Comisia Europeana o face publica este de 5 miliarde de euro pe an. Tot Comisia a zis ca estimeaza ca e mult mai mult, dar nu toate statele membre raporteaza ce investigatii fac sau ce masuri de recuperare a banilor iau. Deci frauda este foarte mare. Ce ne arata asta? Ca toate mijloacele de pana acum nu au fost eficiente. S-au oprit la jumatate - tot ce avem acum - procedurile de cooperare, OLAF.

Si, daca te uiti la ce se intampla, vezi ca numarul de anchete finalizate cu trimietre in judecata pentru frauda, in statele membre, e mic. Si nivelul de recuperare a banilor e mic, implicit. Deci, frauda e mare, furtul e mare, eficienta de pana acum nu a crescut. Ce ne arata? Ca ne trebuie o schimbare. Sunt state membre in care sunt 2-3 anchete in 8 ani, ceea ce inseamna ca ramanem cu banii furati - intr-un alt stat membru, nu Romania .

HotNews: Cum va functiona sistemul?

Monica Macovei: Si atunci, hai sa facem Biroul Procurorului European care va avea cate o persoana ca procuror europen din fiecare stat membru. In procedura de numire, asiguram independenta, se fac interviuri, adica nu trimitem unul si gata, acela sa fie. Biroul central, care va fi intr-una dintre capitalele UE, va fi format din 25 de procurori europeni, din care unul va fi procuror-sef. In plus de asta, fiecare stat membru va avea cate un procuror european delegat. El este cel care conduce in statul membru. La noi, astazi se ocupa Biroul fraude cu fonduri europene de la DNA. Probail ca, daca avem un birou la DNA, procuror european delegat va fi procurorul-sef de acolo, de exemplu.

Deci nu se reduce din puterea DNA, dimpotriva, ei vor avea puteri si mai mari. Daca sunt buni si eficienti, nu le taie nimeni din puteri, ci le vor da puteri in plus. Daca vrei sa faci o perchezitie intr-un dosar in Romania si ai fraude si in Spania, Porugalia, acum mergi pe cooperare judiciara si nu poti face o perchezitie peste doua ore. Trebuie sa urmezi niste proceduri. Sau nu poti sa ceri o interceptare sau o audiere, prin masurile de cooperare judiciara iti ia timp si poate ca unele anchete sunt ruinate de lipsa de viteza. Deci, vor avea mai multe instrumente. Pe de alta parte, daca un procuror din parchetele nationale e lenes si nu si-a facut treaba, atunci poti sa dispui sa se mute dosarul. Deci cine isi face treaba va fi mai puternic. E normal sa le iei dosarele, daca zac in fiset.

HotNews: Concret, procedural, cum va lucra aceasta institutie a Procurorului European intr-un stat membru, de exemplu Romania?

Monica Macovei: Vom stabili reguli, dupa care norme de procedura interne. Adica n-o sa calcam in picioare procedura penala a statelor membre. Deci vor colabora. Ce vrem noi este ca in statele membre sa aiba prioritate deciziile procurorului european. Repet, pentru oameni din sisteme care nu-si fac treaba.

HotNews: Din declaratiile de pana acum si din documente, inteleg ca vor prima cazurile de infractioanlitate transfrontaliera...

Monica Macovei: Aici va fi mai evident procurorul european si va usura mult, pentru ca, daca esti in Romania si vrei sa faci perchezitie in alt stat membru, ai face imediat. Sau esti in Germania, Olanda sau alta parte... Dar e bine sa fie un filtru, daca cine stie cine iti cere sa te duci undeva din motive politice - sunt tot felul de guverne si justita nu merge bine in toate statele membre, in Romania chiar merge.

HotNews: Dar rolul DNA este retinut pozitiv in toate rapoartele MCV ale Comisiei Europene...

Monica Macovei: Da si e dat ca exemplu in toate statele membre.

HotNews: Pai si atunci, acest Procuror European ce contributie va avea in Romania pe zona de fonduri UE?

Monica Macovei: Pai, va inlesni activitatea DNA, daca un procuror DNA vrea sa se miste bine sa faca o investigatie, pentru ca exista mecanisme de furt din bani europeni in grupuri care se extind in multe state membre, nu fura doar unul din Romania. Sunt grupuri in state membre organizate exact sa fure din banii europeni care ajung in mai multe tari. Si actioneaza impreuna, uneori fac aplicatii in mai multe tari.

HotNews: Haideti sa luam un caz concret - presa germana a scris despre acel caz legat de concernul EADS, privind presupuse fraude. In Romania, EADS a furnizat aparatura pentru asigurarea frontierei, iar asigurarea frontierei se face si cu bani europeni, pentru ca avem acea facilitate Schengen.

Monica Macovei: Aceasta a fost problema in 2000-2004. Mi-aduc aminte, facuse contract Guvernul Nastase cu EADS si in acelasi timp ceruse la Comisie bani pentru asigurarea granitei. Nu poti sa faci cu bani din doua locuri. Ce credeam noi, ca Comisia nu stie ca am cerut milioane de euro sa informatizam frontiere si in acelasi timp facem contract cu EADS pe acelasi lucru? Si aici, iarasi, contractul ala a fost platit din banii publici. Si atunci, din cate tin minte, s-a revizuit contractul cu EADS si s-a scos ceea ce obtinuseram pe fonduri europene. Ceri de la doua persoane bani sa faci acelasi lucru.

HotNews: Ar fi un caz care sa poata intra in competenta Procurorului European?

Monica Macovei: Da, mai ales ca de exemplu cu fondurile europene, EADS are contracte in mai multe state, pentru ca nu poti sa securizezi doar un stat, granitele trebuie sa comunice. De asemenea, vrem sa fie considerata frauda cu fonduri europene - dupa definitia europeana, care sa se aplice tuturor statelor membre - si infractiunile contra TVA pe fonduri europene. Sunt infractiuni-carusel pe granitele statelor membre si aduc ecele mai mari pagube.

HotNews: Intr-un caz concret, procurorul european cum va putea el sa ia un anumit caz din Romania?

Monica Macovei: In primul rand, el va fi informat, prin procurorul european delegat, despre fiecare dosar. Acum o sa stabilim daca punem o limita de competenta. Infractiunile transfrontaliere clar intra, dar la fraudele nationale putem sa punem o limita de minim 10.000 de euro. Eu vreau sa fie o institutie eficienta, care sa lucreze, sa nu ne trezim cu mii de raportari, pe care sa nu le poata gestiona. Eu mi-aduc aminte ca asa era la PNA, cand s-a infiintat. PNA-ul sub Nastase nu avea limite de competenta. Si in realitate, procurorii de acolo se duceau spre cazuri mici. Mi-aduc aminte, un caz era cu conductori de tren. O isntitutie specializata trebuie sa se ocupe de marea coruptie - politica, politicieni.

HotNews: Deci sa nu facem din Procurorul European aceeasi Amarie (primul sef al Parchetului National Anticoruptie, procurorul Ioan Amarie- n.r.) cu alta palarie...

Monica Macovei: Da, trebuie stabilita o competenta foarte clara si o limita de 10.000 de euro.

HotNews: Procurorul European va putea administra probe, va ptea face perchezitii?

Monica Macovei: Da, tocmai aceasta e ideea. In baza Regulamentului european, li se va da dreptul sa faca investigatii, dar sigur ca, daca fac o investigatie in Romania, vor urma Codul de procedura penala din Romania. Daca sunt procurori romani si fac o investigatie in Germania, vor urma Codul de procedura de acolo. Se adreseaza procurorului delegat din Germania si va urma procedura statului membru.

HotNews: Deci ne putem astepta sa ne trezim cu un procuror dintr-un alt stat membru - Spania, Italia - sa vina la noi sa faca anchete?

Monica Macovei: Da, dar nu ne trezim peste noapte. Si daca omul ala are o investigatie transfrontaliera cu radacini in Romania, eu zic foarte bine , ca poate descoperim si romani care fac parte din acest grup.

HotNews: Dar pe cazuri din Romania, legate de fonduri UE, care nu sunt transfrontaliere, poate sa faca un procuror strain investigatii?

Monica Macovei: Eu as vrea sa existe posibilitatea asta in ultima instanta. Daca nu face nimic procurorul roman, atunci il dai la alt procuror, la nivelul insitutiei Procurorului European. Dar nu cred ca se va ajunge aici.

HotNews: Institutia Procurorului European, asa cum se prefugureaza, va presupune o cedare de suveranitate si, ca atare, va intampina reticente?

Monica Macovei: Daca le explici oamenilor, nu va intampina reticente. Si cand am intrat in Uniunea Europeana am facut asta (delegarea de competente de la nivel national la nivel european - n.r.), plus ca insitutia Procurorului European este in Tratatul de la Lisabona.

HotNews: In cat timp credeti ca va fi operational Procurorul European?

Monica Macovei: Eu sper ca ca in 2016 sa intre regulamentul in vigoare si sa fie aplicat imediat pentru ca nu presupune transpunerea in legislatia nationala a statului membru. Dar ca sa intre in vigoare, trebuie sa avem un termen petru infiintarea institutiei. Sfarsitul lui 2016 am zic eu.