Creatorul succesului Logan, trimis de Franta sa ajute Romania sa atraga mai multi bani europeni. Ce face Louis Schweitzer la Bucuresti

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2015, 17:30 Economie | EuROfonduri


Louis Schweitzer
Foto: Wikipedia
Managerul Louis Schweitzer, fostul presedinte al Renault care a dat lovitura de piata cu Dacia Logan, a fost trimis de Guvernul Frantei sa conduca un program de modernizare a administratiei romanesti pentru ca Romania sa obtina o mai buna absorbtie a fondurilor europene in perioada de programare 2014-2020, au declarat, pentru HotNews, oficiali guvernamentali francezi.

Prin intermediul unei agentii guvernamentale franceze recent infiintate, Expertise France, Schweitzer va sustine aplicarea "unui program de sprijin pentru modernizarea administratiei romane, program conceput pentru a contribui la aplicarea Acordului de parteneriat incheiat intre Romania si Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020", a declarat, pentru HotNews, Cyril Bouyeure, consilier special pe langa presedintele Expertise France.

Potrivit sursei citate, autoritatile romane au cerut agentiei franceze sa faca un diagnostic al sistemului romanesc de absorbtie a fondurilor UE.

"Pe baza cererii formulate de administratiile romane si in cadrul strategiei de reforma si consolidarea a administratiei publice 2014-2020 aprobata de Comisia Europeana, Expertise France va elabora un diagnostic al nevoilor de asistenta in materie de gestiune a fondurilor europene apoi va cauta si va mobiliza expertii cu aceasta competenta, in special din interiorul administratiei franceze", a mentionat reprezentantul Expertise France, prin intermediul Ambasadei Frantei la Bucuresti.

Fostul top-manager al Renault a si descins la Bucuresti in ianuarie 2015, pentru inceperea "dialogului si elaborarea acestui diagnostic", iar pe 10  februarie, cu ocazia vizitei presedintelui roman Klaus Iohannis la Paris, Schweitzer a facut si o prezentare, la care a asistat si seful statului francez, Francois Hollande.

"Acesta a fost prezentat de catre dl Louis Schweitzer sefilor de stat cu ocazia vizitei oficiale efectuate de Presedintele Iohannis la Paris si a intrevederii cu Presedintele Hollande din 10 februarie si a primit acordul ministrilor afacerilor externe cu ocazia intalnirii de la Paris de pe 23 februarie intre domnii Fabius si Aurescu", a mentionat sursa citata.

Agentia guvernamentala Expertise France si-a oferit serviciile de sprijinire a modernizarii administratiei romane, la initiativa Ambasadei Frantei in Romania,  "care a facut apel la Expertise France", potrivit reprezentantului agentiei.

 • Cum va actiona agentia franceza si ce vrea in schimb
Expertise France spune ca "are ca misiune" sa faca cunoscuta expertiza administratiei franceze si a diferitelor agentii specializate atasate pentru a intari capacitatea omologilor romani in ceea ce priveste:
 • identificarea si selectarea proiectelor eligibile pentru fonduri europene,
 • licitatiile publice,
 • crearea de instrumente de pilotare (programe si indici),
 • colectare, analiza si prelucrare a datelor utile,
 • comunicare si guvernare,
 • audit si control.
Printre sursele de finantare ale agentiei se numara si banii de la tarile care beneficiaza de serviciile sale.

Domeniile specifice vor fi determinate de comun acord cu fiecare institutie a administratiei romanesti si cu Comisia Europeana, precum si cu institutiile internationale care ajuta Romania sa-si consolideze administratia, a mentionat oficialul Expertise France.

Agentia franceza precizeaza ca este finantata din proiectele pe care le deruleaza pentru Guvernul Frantei, pentru Natiunile Unite si agentiile si programele specializate ale ONU (Organizatia Mondiala a Sanatatii, ONUSIDA, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), pentru marii finantatori internationali (Comisia Europeana, Banca Mondiala, banci regionale de dezvoltare), tari beneficiare, mari fundatii private.

Expertise France intervine pe finantari care pot fi nationale sau europene.

In functie de subiecte si de comun acord cu cei interesati, misiunile vor fi finantate de Franta (sprijinul ambasadei Frantei), de Romania cu fonduri de origine europeana sau de Comisia Europeana prin creditele de asistenta tehnica delegate bancilor de dezvoltare.

Expertise France a fost infiintata printr-o lege din 7 iulie 2014, care prevede fuzionarea a sase operatori publici de asistenta tehnica internationala. Activitatea acestor operatori a fost transferata incepand cu 1 februarie 2015 la Expertise France, care preia toate angajamentele lor.

Expertise France este o agentie de stat, subordonata ministerelor cu atributii in domeniul afacerilor externe si al economiei. Agentia actioneaza in cadrul "politicii externe de dezvoltare, de solidaritate si de influenta a Frantei", arata sursa citata.

 • Reactia Comisiei Europene la miscarea francezilor
Romania beneficiaza are la dispozitie un intreg program operational de asistenta tehnica de 212 milioane de euro in perioada 2014-2020, bani europeni din care poate plati servicii de sprijin in absorbtia fondurilor structurale si de coeziune.

Potrivit unor surse europene accesate de HotNews, banii din programul de asistenta tehnica nu sunt intotdeauna folositi performant, cu rezultate in absorbtia generala de fonduri europene, iar agentia franceza urmareste sa ia acesti bani in schimbul serviciilor pe care le ofera.

"In mai toate statele UE, nu numai in Romania, fondurile de asistenta tehnica sunt prilej de turism institutional si nu sunt folosite eficient pentru a sprijini absorbtia fondurilor europene. Guvernul Frantei, prin agentia sa, urmareste sa ia acesti bani de la statele membre, oferindu-le in schimb serviciile de asistenta tehnica si institutionala de calitate de care dispun francezii", au declarat, pentru HotNews, surse europene.

In paralel, Comisia Europeana, prin Directia Generala Politica Regionala (DG REGIO), condusa de comisarul european roman Corina Cretu, ofera statelor membre cu absorbtie de fonduri UE mai redusa, inclusiv Romaniei, asistenta tehnica printr-un task force nou creat in acest scop.

Francezii subliniaza, insa, ca nu se calca pe bataturi cu specialistii Corinei Cretu.

"Se pare ca aceasta task force are mai intai obiectivul de a imbunatati gestiunea pentru perioada care se incheie la sfarsitul anului 2015. Cooperarea pilotata de Expertise France incepe acum si isi propune sa intervina pe programele finantate in perioada de finantare 2014-2020", a precizat Cyril Bouyeure, de la Expertise France.

De partea cealalta, Comisia Europeana saluta serviciile frantuzesti acordate Romaniei, dar avertizeaza ca sprijinul trebuie sa respecte liniile directoare din programele operationale pe care Comisia Europeana le-a aprobat sau urmeaza sa le aprobe pentru Romania, privind banii europeni din perioada de programare 2014-2020.

"Guvernul francez a propus asistenta bilaterala guvernului roman in vederea consolidarii capacitatilor administrative in mai multe sectoare cheie care beneficiaza de fonduri europene din cadrul financiar 2014-2020. O astfel de asistenta bilaterala este binevenita. Intra in responsabilitatea exclusiva a autoritatilor romane de a gestiona sprijin extern. Un astfel de sprijin ar trebui sa fie aliniat cu prioritatile identificate in strategiile nationale relevante si traduse in programele operationale", a declarat, pentru HotNews, Sophie Dupin de Saint-Cyr, purtatoare de cuvant a CE pentru politica regionala.

Comisia mai cere ca asistenta tehnica frantuzeasca pentru Romania safie "coordonata si rationalizata, impreuna cu asistenta bilaterala paralela propusa de alte state membre sau cu sprijinul multilateral existent acordat de unele institutii financiare internationale".

In context, Bruxelles-ul subliniaza ca nu se implica in intelegerile bilaterale romano-franceze privind managementul absorbtiei fndurilor europene destinate Romaniei, dar arata ca are cunostinta de aceasta cooperare.

 • Cine este Louis Schweitzer
Managerul de top francez care conduce misiunea Expertise France pentru Romania, Louis Schweitzer (72 de ani), s-a nascut la Geneva, Elvetia. Numele sau este legat in primul rand de compania Renault, pe care a condus-o din 1992 pana in 2005, ca presedinte si director general.

Schweitzer este cel care a facut un pariu in care nu credea aproape nimeni - autoturismul de 5.000 de euro care sa cucereasca pietele emergente. Astfel a luat nastere, in anul 2004, modelul Dacia Logan, dezvoltat de Renault la uzina din Romania.

Ideea i-a venit la Moscova, unde il insotea pe presedintele francez de atunci, Jacques Chirac. "Vazand masinile acelea invechite, mi s-a parut inacceptabil ca progresul tehnic sa nu-ti permita sa faci o masina buna la 6.000 de euro", a spus el. (Sursa: Wikipedia) Ulterior a revizuit tinta si mai ambitios: 5.000 de euro pe unitate. Pornind de la acest pret de baza, pe masina urmau sa se adauge diferite dotari, in functie de buzunarele si de pretentiile clientilor din toata lumea, pana la un pret total de 11.200 de euro, in viziunea lui Schweitzer.

Managerul francez a castigat pariul, Logan contribuind crucial la redresarea Renault, care pana la acest model intrase intr-un declin amenintator. In anul 2014, numai fabrica de la Mioveni a avut vazari totale de peste 511.000 de eunitati, din care peste 480.000 la export, conform datelor Renault.

Revenind la Expertise France, agentia guvernamentala franceza este condusa de un Consiliu de Administratie care il are ca presedinte pe  Jean-Christophe Donnellier, care a activat anterior in Misiunea Frantei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in Ambasada franceza la Washington, precum si in Trezoreria statului.

Directorul general al Expertise France este Sebastien Mosneron-Dupin, care a activat, printre altele, ca administrator al Senatului Frantei si consilier economic al ministrului de Externe.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


11611 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  da, dar tot nu rezolva problema zero... (Miercuri, 18 martie 2015, 17:51)

  ..13 [utilizator]

  Programele europene nu sunt corect fundamentate lipsa date credibile si asta se intampla pentru ca datele statistice sun....

  De cate ori au fost corectate datele economice???
 • -15 (21 voturi)    
  greucean (Miercuri, 18 martie 2015, 17:52)

  demaGOGU [utilizator]

  as a rule, diversele "inalte porti" isi trimit, at best!, oameni de mana a 3-a, 4-a etc in romanistan

  bashtinasii au insa acum ocazia sa salute un produs greu al trufashului occident.
  • +12 (18 voturi)    
   CONCLUZIA (strecutată) de MÎNDRUL ROMÂN GOGU: (Miercuri, 18 martie 2015, 19:25)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Să aducem un produs ”ușor” al suav-ne-trufașului Orient (Moscova), care să ne mai ajute încă odată ”neprecupețit și dezinteresat” ca pe vremea lui Stalin.
 • -6 (14 voturi)    
  Ahahahahahaha (Miercuri, 18 martie 2015, 18:23)

  emil bobu [utilizator]

  Pe$eDeii sunt atat de prosti incat vine francezul sa-i invete.

  Hahahaha
 • +17 (23 voturi)    
  Inca 50 ne mai trebuie... (Miercuri, 18 martie 2015, 18:56)

  valy_74 [utilizator]

  ...Japonezi, nemti , suedezi cat de buni. Dupa cateva programe serioase, daca au support de la guvern, schimba complet fata admisistratiei.
  @Demagogu, or fi ei trufasi, dar sunt eficienti. Apropo, ai calatorit pe meleagurile vestice sa-i observi cum traiesc? Eu recunosc ca-n Rusia n-am fost...si nici curios nu mi-s.
  • +1 (3 voturi)    
   ar fi bine... (Joi, 19 martie 2015, 8:37)

   barbu007 [anonim] i-a raspuns lui valy_74

   dacă tipul ar fi serios şi nu s-ar lăsa "îmbrobodit" de jigodiile politice.

   mă tem, pentru că "noi" vernim cu tradiţia folcloristelor şi al flrianelorjucan, iar "ei" - cu tradiţia unor strausskhan-i.

   ce poate ieşi de aici...
   • +2 (2 voturi)    
    Asta arata a tip serios nu obsedat ca SK (Joi, 19 martie 2015, 11:52)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui barbu007

    vine la grajdurile lui Augias.
 • +14 (16 voturi)    
  Cred ca este o idee buna... (Miercuri, 18 martie 2015, 19:31)

  Lucky1 [utilizator]

  ...desi as fi preferat sa vad o administratie si fiscalitate anglo-saxona sau macar germana.
  Dar chiar sistemul francez este de mii de ori mai bun decat harababura corupta damboviteana...
 • +8 (12 voturi)    
  Ultima solutie (Miercuri, 18 martie 2015, 19:46)

  M.aura [anonim]

  Se inlocuieste treptat administratia romana cu una occidentala? :)
  Ma tem ca se va impotmoli in coruptia si birocratia din RO, asa cum au patit-o majoritatea managerilor privati de la companiile de stat.
  • +11 (11 voturi)    
   dA (Miercuri, 18 martie 2015, 20:12)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   Nu se va impotmoli: vezi ex. lui Carol Davilla, care a organizat sistemul medical din armata romana si apoi l-a organizat (infiintat) pe cel public. (Poate ca si acum ar fi nevoie de asa ceva). Era francez..... De regele Carol I ce sa mai vb.......Asa ca...
   • +3 (3 voturi)    
    Era fiul unei contese si al lui Liszt (Joi, 19 martie 2015, 11:53)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

    se zice. Dom'ne m-ai molipsit de optimism pe ziua de azi.
   • +5 (5 voturi)    
    Strainii (Joi, 19 martie 2015, 12:00)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

    Au fost iintotdeauna agenti ai modernizarii. Vedeti si teoria lui Neagu Djuvara asupra formarii tarilor romane. Mai recent, Romania moderna, vedeti doar cine au fost arhitectii Ateneului, CEC-ului, Palatului de Justitie sau al Muzeului de Istorie (fosta Posta Mare) sau al Palatului Telefoanelor. Cine a creat institutiile statului modern (Carol I), cine a modernizat Armata, aportul in Medicina, Stiinta, etc. Ideile pasoptiste, democratice, nationale au venit de la Paris, prin Rossetti, etc.
    Gustul autohton ceausist era gustul subdezvoltarii si autarhiei, cea mai buna garantie a mentinerii sale la putere. Iliescianismul anilor 90 ("Nu ne vindem tara!") i-a fost un demn urmas ideologic. Romania se salveaza si se modernizeaza prin si gratie strainilor, cea mai eficienta structura publica si cel mai meritoriu parteneriat public/privat actual este rodul dr-ului Arafat, si nu al vadimilor locali.
    Nu e vorba de o culpa a noastra. Dimpotriva, capacitatea noastra de adaptare si de integrare a competentelor straine este meritorie si remarcabila. Nu e nevoie sa inventezi roata Preia-o!
   • +1 (1 vot)    
    Exemple vechi, istorie noua (Joi, 19 martie 2015, 15:24)

    M.aura [anonim] i-a raspuns lui Babilou

    As vrea sa cred ca va fi asa, dar ma uit in istoria foarte recenta. Managerii straini acceptati cu chiu cu vai in conducerea companiilor de stat nu numai ca nu au facut minuni, dar au cam plecat cu coada intre picioare. Sistemul e atit de puternic corupt si politizat, incit chiar si un geniu economic sa fie si tot se da batut. In administratia romaneasca nu functioneaza reguli economice firesti, ci reguli pervertite de coruptie si influente oculte pe care managerii straini nu le pot schimba.
    Sa ne amintim de cazul Tarom, unde Pescariu taia si spinzura si bloca toate schimbarile dorite de managerul german.
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 martie 2015, 20:00)

  [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  Asta e un pumn in ratul lui Phonta (Miercuri, 18 martie 2015, 22:48)

  Parzivall [utilizator]

  Demonstreaza cat de inapoiata e administratia romanesca, primitiva si plina plimbatori de hartii semianalfabeti sau retarzi de-a dreptul.
 • +1 (3 voturi)    
  Schweitzerul salveaza parizerul (Joi, 19 martie 2015, 6:18)

  Nicolae Waldmann [anonim]

  Sa speram ca schweitzerul v-a salva parizerul...
 • -1 (5 voturi)    
  Dacia de 5000 euro (Joi, 19 martie 2015, 8:16)

  un cetatean [anonim]

  Masina Renault-Dacia de 5000 euro era o obligatie impusa de catre stat francezilor in contractul de privatizare a societatii Dacia. Francezii au respectat-o. Nu este o idee originala a francezului Louis Schweitzer.
 • +6 (6 voturi)    
  S-au saturat... (Joi, 19 martie 2015, 9:51)

  dandantheman [utilizator]

  Sa tot astepte sa faca ceva, cand e clar ca suntem impotenti ca natie in acest sens , asa ca au decis sa ia fraiele in propriile maini si sa impinga ei de la spate pe impotenti.

  Rusinica...
  • +2 (2 voturi)    
   Noi? Uita-te la cine ne conduce (Joi, 19 martie 2015, 11:54)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui dandantheman

   impotriva oricarui bun simt!
 • +3 (3 voturi)    
  Excellente nouvelle... (Joi, 19 martie 2015, 11:47)

  lucky luck [utilizator]

  Trebuia implementata inca din perioada de preaderare. Politicile publice sunt o treaba de profesionisti si nu de "baroni" corupti si infeudati politic, deveniti ministri de Bucuresti, la 30 de ani si 12 clase, si alea primare.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce s-a intimplat cu expertii lui Barroso? (Joi, 19 martie 2015, 15:46)

   M.aura [anonim] i-a raspuns lui lucky luck

   luni, 08 noiembrie 2010

   "Slaba absorbţie a fondurilor europene a constituit unul dintre principalele subiecte abordat la întâlnirea de la Palatul Cotroceni dintre cei doi oficiali. “România are o foarte slabă absorbţie a fondurilor europene, ceea ce în viitor o poate pune în riscul de a primi alocaţiii mai mici. Domnul preşedinte Barroso ne-a asigurat că există maximă dorinţă a CE de a pune la dispoziţia României experţi pentru a spori absorbţia fondurilor europene”, a spus preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso."


   Au mai ajuns in Romania ? si daca au ajuns cit timp au rezistat cind au dat de mafia politica? Probabil n-au facut multi purici, Guvernul Boc a lasat o absorbtie a fondurilor europene de doar 3%.
 • -1 (1 vot)    
  Al doilea Microsoft (Joi, 19 martie 2015, 12:43)

  tepesvoda [anonim]

  Multi comenteaza pe aici dar nu au habar despre ce e vb. Onorabilul cetatean francez vine sa ne ajute cerand in schimb plata banilor din Programul de Asistenta Tehnica 2014-2020. OK. Dar bani acestia se pot accesa conform cerintelor CE in urma unui process competitive, adica CE iti cere sa justifici bani ca au fost folositi correct si cel care a fost ales pentru a presta un serviciu e rezultatul unui proces competitiv respectiv licitatie deschisa, restrinsa, cerere de oferte, etc. O sa patim cum a fost cu Micorsoft, o sa dam bani multi la niste specalisti de mina a 3 sau 4 iar spuma se va duce la cetateanul francez. De ce nu se face o competitive prin care sa participle specialisti din toate tarile UE si in primul rand din tarile care au avut success in absortia fondurilor europene. Ne este bagat pe gat un om si atat dar CE este de acord? Am intilnit specialisti de mare clasa in domeniul fondurilor europene din SUA care are o economie mult mai peformata decat a Frantei. Deci ce discutam?
 • -1 (1 vot)    
  Specialistii romani (Joi, 19 martie 2015, 13:19)

  RRP [anonim]

  Sunt atatia specialisti romani buni care nu sunt lasati sa isi faca treaba doar pentru ca nu sunt afiliati politic.....
  De ce nu-i lasam pe ei sa isi faca treaba?
  De ce in ministerul finantelor sunt lasati incompetenti spagari care nu lasa sa treaca proiecte fara sa-si traga partea leului?
  • +1 (1 vot)    
   Aia e problema (Joi, 19 martie 2015, 13:43)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui RRP

   Ne trebuie oameni competenti nu maimutoi politici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by