Peste 30 de organizatii non-guvernamentale reunite in Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale reclama "probleme grave" in gestioarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de catre autoritatea de management din subordinea Ministerului Fondurilor Europene si avertizeaza ca beneficiarii care deruleaza proiecte POSDRU risca falimentul. ONG-urile enumera o serie intreaga de probleme legate de POSDRU, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In scrisoare, ONG-urile acuza ca Ministerul Fondurilor Europene si institutiile din subordine nu comunica eficient cu beneficiarii de proiecte, impun reglementari care nu corespund legislatiei in vigoare si cer aplicarea lor retroactiv si, nu de putine ori, schimba regulile in timpul implementarii proiectelor.

In context, ei dau exemplul proiectelor de economie sociala demarate in anul 2014 si care "anul acesta se confrunta cu probleme grave in implementare iar beneficiarii risca falimentul".

"Discursul public al Primului Ministru, domnul Victor Ponta, si al Ministrului Muncii, doamna Rovana Plumb, abordeaza de foarte multe ori proiectele de economie sociala ca fiind solutia pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca.

Va semnalam, domnule ministru, ca acest discurs este golit de continut si nu reflecta deloc realitatea, daca ne uitam la felul in care este gestionat acum acest domeniu major de interventie la nivelul institutiei pe care o conduceti. Subventiile nu pot fi accesate. Solicitati practic, domnule ministru, ca aceste structuri sa avanseze fonduri consistente pe care nu le pot obtine nici macar din imprumuturi bancare. Si, in acelasi timp, asteptati de la aceste structuri sa angajeze zeci de oameni si sa devina competitive pe piata libera", se arata in scrisoarea deschisa", ii scriu ONG-urile lui Teodorovici.

Organizatiile reclama 4 probleme principale la POSDRU:

  • Desconsiderarea legii si a beneficiarilor prin consultari publice mimate sau inexistente.
  • Adoptarea unor reglementari cu aplicare retroactiva.
  • Modificarea prin instructtiuni AMPOSDRU a unor unor acte normative (Ordin MFE).
  • Blocajul si fuga de responsabilitate in tot ceea ce vizeaza proiectele de economie sociala.

Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale reuneste organizatii non-guvernamentale din mai toate domeniile societatii civile: Centrul de Resurse pentru Participare Publica, ActiveWatch, Fundatia Secretariatul Romilor, Fundatia Motivation Romania, Salvati Copiii Romania, World Vision Romania, Institutul pentru Politici Publice, Centrul Roman de Politici Europene, Asociatia Pro Democratia etc.