Romania poate avea o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in intervalul 60%-80% la sfarsitul anului 2015, a declarat, luni, noul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, aratandu-se mai sceptic decat predecesorul sau, Eugen Teodorovici, care a dat ca sigur obiectivul unei rate de aproape 80%.

Marius Nica (stanga) si Eugen TeodoroviciFoto: Presidency.ro

"Pornesc de la ideea ca putem avea o rata de absorbtie care sa se incadreze in acest an in intervalul 60% - 80%. In acest sens, depunem eforturi sustinute, in continuare, avand in vedere ca 2015, va reamintesc, este ultimul an in care mai putem cheltui fondurile alocate de UE pentru perioada de programare 2007 ¬ 2013", a declarat, Nica, potrivit uni comunicat emis de MFE.

Rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 53,12% la data de 31 martie 2015, in termeni de fonduri europene cerute de Romania de la Bruxelles incepand cu anul 2007.

Platile totale efectuate catre beneficiari, incluzand prefinantari si rambursari, s-au ridicat la aproximativ 12 miliarde de euro, din care contributia UE a fost de circa 10,76 miliarde de euro. Astfel, suma solicitata la rambursare de la Comisia Europeana a crescut in ultima luna cu aproximativ 100 milioane de euro, a mentionat sursa citata.

In acest moment, contractele de finantare semnate cu beneficiarii insumeaza cheltuieli eligibile de aprox. 26,4 miliarde de euro, din care fondurile UE reprezinta circa 20,7 miliarde, corespunzand la 109% din alocarea UE 2007-2013, se mai arata in comunicatul MFE.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ajuns intre timp ministru de Finante, isi fixase un obiectiv mai ambitios decat estimarea avansata luni de Marius Nica.

"Vom ajunge la o rata de absorbtie de aproximativ 80% la sfarsitul acestui an, un an crucial deoarece este ultimul in care mai putem atrage fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 - 2013",spuneaTeodorovici in 3 martie 2015.

Marius Nica, numit recent in functia de ministru al Fondurilor Europene, este licentiat al Academiei Nationale de Informatii, a Serviciului Roman de Informatii, activand, cinci ani, ca ofiter in Ministerul Apararii Nationale.

Cariera lui Marius Nica (34 de ani) in administratia publica pare legata de Rovana Plumb, proaspat aleasa presedinta a Consiliului National al PSD, functie foarte importanta in principalul partid de guvernamant.