Angajatorii vor primi subventii de sute de euro pentru a locuri de munca si stagii de ucenicie. Tinta: integrarea profesionala a 441.000 de tineri. „Fondurile alocate de pentru Romania de Comisia Europeana sunt de 470 milioane si se deruleaza pana in 2018”, a declarat Ministrul Muncii, Rovana Pumb, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Pe de alta parte, Ministerul Fondurilor Europene a transmis ca fondurile trebuie angajate prin proiecte pana la finalul acestui an. Liniile de finantare vor fi deschise in luna mai.

Captura site www.garantiapentrutineret.roFoto: Hotnews

Programul se deruleaza in 3 trepte: consiliere, inregistrare si angajare si presupune sprijin financiar si indrumare competenta pentru fiecare din cele 3 etape. Sprijinul consta in finantarea uceniciei si a stagiilor, prime de mobilitate si prime de instalare, granturi acordate angajatorilor, finantare pentru start-up, a mai explicat Rovana Plumb.

Concret:

  • start-up prin pachete integrate : fonduri alocate pana la 30.000 de euro de persoana;
  • Angajatorii care angajeaza din gr tinta vor primi o subventie de 200 euro si 500 lei pe luna pentru fiecare angajat pe o perioada de 1 an. Angajatorii au obligatia sa pastreze locul de munca cel putin 18 luni. Dupa incheierea acestora, angajatorul care mentine in continuare locul de munca va fi scutit de contributia ajutorul de somaj pentru 24 de luni. 
  • pentru stagii de ucenicie, angajatorii vor primi 250 euro si 300 lei, pentru o perioada intre 1 si 3 ani,
  • pentru stagii de specializare 300 euro/luna si 750 lei. 

Programul are deja un site dedicat:www.garantiapentrutineret.rosi, in plus, va incepe o campanie de promovare intensa in Bucuresti si alte zece municipii.

Vicepresedintele Comisiei Europene pentru moneda euro si dialog social, Valdis Dombrovskis, prezent la lansarea programului, a spus: „Este foarte important nivelul de constietizare pentru ca tinerii sa stie efectiv de acest sprijin pntru angajare sau training.Romania intre alte 3 tari Finlanda, Letonia si Portugalia implementreaza acest proiect pilot de cresetere a nivelului de informare. In acelasi timp, Comisia a facut alti pasi in sprijinul initiativei, pentru a creste prefinantarea in domeniu, in vederea implementarii mai rapide”.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro