Parlamentul European a adoptat raportul Macovei privind Procurorul European

de CZ     HotNews.ro
Miercuri, 29 aprilie 2015, 15:33 Economie | EuROfonduri


Monica Macovei
Foto: Parlamentul European
Parlamentul European a adoptat, miercuri, raportul europarlamentarului roman Monica Macovei (independent/PPE), privind propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru infiintarea Procurorului European, institutie comunitara care va putea investiga fraudele cu fonduri europene in statele membre UE, inclusiv Romania. De precizat ca raportul adoptat nu este unul legislativ, insa prin acest document Parlamentul European arata necesitatea grabirii procesului de creare a institutiei Procurorului European.

Potrivit unui comunicat de presa emis de cabinetul Monicai Macovei, raportul ei privind Regulamentul de infiintare a Biroului Procurorului European a fost aprobat de plenul PE cu 487 de voturi pentru, 165 de voturi impotriva si 33 de abtineri.

Rezolutia trece in revista stadiul discutiilor dintre statele membre si subliniaza prioritatile Parlamentului in vederea crearii Parchetului European, a mentionat, la ransul sau, Biroul de presa al PE, intr-un comunicat.

"Avem procurori romani anticoruptie care indeplinesc criteriile pentru a fi procurori europeni si care pot oferi lectii despre combaterea eficienta a fraudelor si coruptiei", a declarat Macovei, raportorul Parlamentului European pentru propunerea de regulament a Comisiei, privind Procurorul European.

Europarlamentarul roman a scris Raportul si l-a negociat cu parlamentari europeni din toate grupurile politice, cu reprezentanti politici ai statelor membre si dupa intalniri tehnice cu procurori din majoritatea statelor Uniunii Europene, se mai arata in comunicat.

"Sa nu uitam ca suntem gardienii banilor cetatenilor nostri. Asta doresc sa fie si Biroul Procurorului European", a declarat Monica Macovei, potrivit comunicatului.
Conform sursei citate, noua institutie europeana, care este prevazuta in Tratatul de la Lisabona, este necesara in cintextul in care "oamenii sunt preocupati de amploarea fraudelor cu bani europeni".

La dezbaterea din plenul Parlamentului European, Comisarul European pentru Justitie, Vera Jourova, a declarat ca 1-2 miliarde de euro vor fi recuperate anual, prin anchetarea fraudei de catre Biroul Procurorului European.

"Desigur, aceasta cifra va creste odata cu intarirea Biroului si a retelei de procurori europeni anti-frauda din statele Uniunii", a comentat, la randul ei, Monica Macovei.

Potrivit raportului, Biroul Procurorului European va efectua investigatii penale si va trimite in judecata persoanele invinuite de comiterea infractiunilor care afecteaza bugetul Uniunii. Institutia Procurorului European va avea 2 componente:
 • (1) un birou central, format din 25 de procurori europeni selectati pe baza unei competitii deschise, cu un procuror sef, si
 • (2) a doua componenta va fi alcatuita din procurori europeni delegati, care vor fi, practic, procurori din statele membre care vor lucra in continuare in statele lor in cazurile de frauda cu bani europeni, dar printr-o colaborare directa cu biroul central.
"Grupurile de crima organizata pentru fraudarea banilor europeni pot fi anihilate eficient numai de un grup de procurori europeni care lucreaza impreuna si rapid. Desigur, toate investigatiile, cum sunt perchezitiile, audierile, interceptarile sau arestarile preventive vor respecta legile tarilor in care se fac, drepturile celor anchetati si regulile procesului echitabil", a mai declarat Monica Macovei.

Potrivit comunicatului PE, in rezolutia votata miercuri, eurodeputatii subliniaza ca Parchetul European, care ar urma sa fie creat pentru a lupta impotriva fraudelor comise la bugetul UE si pentru a ajuta la recuperarea banilor contribuabililor, va trebui trebuie sa fie deplin independent si responsabil din punct de vedere democratic.

In rezolutie, deputatii au subliniat ca structura Parchetului European trebuie sa fie "complet independenta de guvernele nationale si de institutiile UE si protejata de influenta si presiunea politica".

Ei mai subliniaza ca regulile care guverneaza distributia jurisdictiei intre Parchetul European si autoritatile nationale trebuie sa fie clar definite pentru a evita neclaritatile. Autoritatile nationale care se confrunta cu investigatii care pot sa fie de competenta Parchetului European trebuie sa fie obligate sa informeze Parchetul despre ele, iar Parchetul trebuie sa aiba dreptul de le prelua daca acest lucru este considerat potrivit.

Procedurile de selectie pentru pozitiile de procuror trebuie sa fie deschise, obiective si transparente, spun deputatii. Ei sugereaza un concurs deschis pentru candidati prin care procurorii sa fie numiti de Consiliu si de Parlament prin acord comun, pe baza unor liste de rezerva realizate de Comisie, in urma unor evaluari efectuate de experti independenti. Procurorul General trebuie sa fie numit prin aceeasi procedura, dupa o audiere in Parlament, se mai arata in text.

Pentru ca regulamentul UE sa fie adoptat, trebuie sa intruneasca acordul statelor membre, in Consiliului Uniunii Europene, precum si consimtamantul Parlamentul European.

Mai multe detalii despre modul in care viirorul procuror european va putea sa faca investigatii si in Romania, privind fraudele cu fonduri UE, AICI.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8856 vizualizari

 • +38 (42 voturi)    
  si acum o sa inceapa la antena 3 (Miercuri, 29 aprilie 2015, 15:39)

  sachei [utilizator]

  procesul marii tradari nationale: Monica Macovei.
 • +41 (43 voturi)    
  Macovei (Miercuri, 29 aprilie 2015, 15:52)

  V44 [utilizator]

  Ii sta foarte bine in PE.
  In tara, pe orice post posibil sau imposibil nu putea sa faca atatea.
  Multumesc!
  • -29 (33 voturi)    
   Acolo sa ramana! (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:18)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui V44

   In tara, M10 a ajuns o mizerie certandu-se pe presedentia organizatiei de Bucuresti din care domnul Politeanu, fostul consilier al Monicai Macovei, si-a dat demisia impreuna cu alti 12 lideri, datorita derapajului de la principiilor care au stat la baza acstei miscari. Au ajuns sa sigileze usile ca la PNTCD si sa se certe ca la usa cortului. Intrati pe Facebook si o sa aveti confirmarea.
   • +8 (10 voturi)    
    Si le plangi de mila! (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:35)

    Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Nu mai puteai de grija lui M10! Au existat 13 persoane (ce "lideri"??????) care au plecat. Asta e viata unii mai si pleaca. V-ati gasit voi repede mari dezamagiti!
   • +7 (9 voturi)    
    Nu e necesar Facebook-ul (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:55)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Avem inepta ta postare pentru a ne edifica asupra saraciei intelectuale si rea-vointei tale.
   • +8 (8 voturi)    
    Evident, ce nevoie e de oameni capabili in tara? (Miercuri, 29 aprilie 2015, 19:06)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Sa plece si sa ramana acolo, asa cum au facut Palade, Muller si atatia altii. In tara e nevoie de hoti, corupti, ca altfel nu mai avem pe cine alege in parlament, numi prim-ministru...
 • +36 (40 voturi)    
  O lovitura grea data coruptiei, (Miercuri, 29 aprilie 2015, 15:55)

  emil bobu [utilizator]

  nu doar in Romania, ci si in alte tari UE care sufera de coruptie administrativa.

  Sa ne traiasca Monica Macovei si procurorii, aparatorii nostri, ai oamenilor obisnuiti, implicit ai celor neafiliati mafiei politice P$D.
 • +28 (30 voturi)    
  ALOO !! POPOR de stiti voi cum va zicea Tutea (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:05)

  pahomeanu [anonim]

  Daca nici acum nu realizati ca Monica Macovei este omul de care avem IMPERIOS nevoie inseamna ca chiar avea dreptate marele filozof cind (poate la suparare ) ne-a taxat . Daca vrem sa stergem aceasta pata pe obrazul nostru , trebue sa ne desteptam ''din somnul cel de moarte'' si sa fim deschisi la ideile sale ,dar la 252 vizualizari si un comentariu , tare ma tem ca ''semne proaste anul are ''
  • +8 (10 voturi)    
   Macovei + (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:18)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui pahomeanu

   Tutea -
  • -20 (20 voturi)    
   Justiția nu ține de foame! (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:18)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui pahomeanu

   Omul este la fel ca pomul, are o parte hidoasă, ascunsă, ce suge mizerii ca să facă poame. E drept că unii sug degeaba mizerii că nu fac niciun fel de poame, de aștia, da , se poate ocupa Justiția.
   • +1 (5 voturi)    
    De acord (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:28)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Doar ca nu "suge mizerii" ci "produce mizerii".
   • +11 (11 voturi)    
    logica.... unde e? (Miercuri, 29 aprilie 2015, 17:42)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    si ce incerci sa spui asa de metaforic?
    ca e un demers prost?
    ia zi cu ce deranjeaza justitia?
 • +31 (31 voturi)    
  Bravo Macovei ! (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:12)

  _CK_ [utilizator]

  Felicitări !
 • +12 (12 voturi)    
  Macovei presedinte.. (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:26)

  Robert [anonim]

  Doamna Macovei merita sa fie viitorul presedinte al Romaniei ! Felicitari !
 • +15 (15 voturi)    
  ..D-a Macovei... (Miercuri, 29 aprilie 2015, 16:46)

  ALTAN [utilizator]

  ...Multumim !!!
 • -17 (17 voturi)    
  Macovei - (Miercuri, 29 aprilie 2015, 18:23)

  Cetatean [anonim]

  Femeia asta sufera crede ca justitia se face ca in anii 1950,saraca vrea sa ramana singura in tara asta.Omenii de afaceri sunt toti la puscarie iar cei care au mai ramas sunt pe picior de plecare,restul se vor trezi prea tarziu.
  • +11 (11 voturi)    
   sper sa se trezeasca si cei (Miercuri, 29 aprilie 2015, 19:18)

   Manes [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean

   pomeniti de tine dar la racoare si sa le uram la multi ani....
  • +6 (6 voturi)    
   Ai dreptate, frate! (Miercuri, 29 aprilie 2015, 22:01)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean

   Da' prosti e europarlamentarii aia toti de facura ce le propuse ea!
 • +5 (5 voturi)    
  Va asteptam sa fiti mai prezenta (Miercuri, 29 aprilie 2015, 22:02)

  ofCAER [utilizator]

  in viata romaneasca, Monica Macovei!
  • +2 (2 voturi)    
   Inertia, prostia si aroganta din parlamentul (Joi, 30 aprilie 2015, 7:29)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui ofCAER

   Romaniei nu pot fi confruntate si anihilate decat daca initiativa si presiunea vin de la autoritatea superioara, UE.
 • +1 (1 vot)    
  M10 mai repede un partid (Vineri, 1 mai 2015, 15:17)

  Maria [anonim]

  EXCEPTIONAL . Dar incercati sa va vedem mai des. SUCCES !
 • +1 (1 vot)    
  Semnaturi pt. M10,sa-l inscriem mai repede! (Duminică, 3 mai 2015, 21:29)

  Plagarus [utilizator]

  Mutul KiWI & Gregarul WcP nu ne limpezesc societatea
  Astept provincia ! ( acordul dvs )


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by