Cate miliarde de euro a pompat Uniunea Europeana in Romania in cei peste 8 ani de la aderare
Romania a primit in total 29,8 miliarde de euro de la bugetul UE si a contribuit, la randul ei, cu 11,35 miliarde de euro la bugetul comunitar, rezultand plusul de 18,5 miliarde de euro in favoarea tarii.
Cei 29,8 miliarde de euro intrati in tara sunt compusi din fonduri de preaderare (2,7 miliarde de euro) si fonduri post-aderare (27,15 miliarde de euro), din care: fonduri structurale si de coeziune (11,65 miliarde de euro), fonduri pentru agricultura, pescuit si dezvoltare rurala (6,75 miliarde de euro), plati directe la hectar pentru agricultori (7,25 miliarde de euro) si alte fonduri europene de post-aderare (1,5 miliarde de euro).
In ultimul an, soldul pozitiv pentru romania in raport cu bugetul UE s-a majorat cu peste 4,5 miliarde de euro, de la 13,95 miliarde de euro cat era in 31 martie 2014, la 18,5 miliarde de euro in 31 martie 2015, mai releva datele oficiale raportate de Guvern.
Anul 2015 este ultimul in care Romania mai poate absorbi fondurile europene alocate in perioada de programare 2007-2013. Romania trebuie sa aiba grija, pentru ca risca sa fie nevoita sa dea inapoi Bruxelles-ului si din banii deja absorbiti, din cauza marilor proiecte de infrastructura rutiera, feroviara si de utilitati publice incepute si nefinalizate. Procentual, Romania a atras 49% din fondurile structurale si de coeziune si peste 80% din banii europeni pentru dezvoltarea satelor (PNDR).
In ianuarie 2014, Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015.
Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene de atunci, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.
Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate.
"Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", se arata in scrisoarea CE catre ministrul de atunci al fondurilor UE, Eugen Teodorovici.
Citeste si:

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Afara cu grecii din UE !
http://www.theguardian.com/news/datablog/2012/nov/22/eu-budget-spending-contributions-european-union
In anul 2009, pe neasteptate si din motive neclare, Romania a contractat de la FMI, UE și BM un imprumut de 19.95 miliarde Euro, bani care, asa cum a explicat mai tirziu Theodor Stolojan, au mers aproape toti in conturile unor banci straine pentru a fi salvate (a se vedea criza pornita in septembrie 2008).
Doar anul acesta, 2015, pina la sfirsitul primului trimestru, tara a returnat 1.73 mld. Euro din datoria facuta in 2009.
Cu alte cuvinte, Romania s-a angajat, acum 6 ani, sa plateasca cu dobinda un imprumut pe care nu l-a luat, banii, asa cum a zis Stolojan, ajungind la banci straine.
Vezi: http://www.evz.ro/cat-mai-avem-de-platit-din-mega-imprumutul-facut-in-2009.html
Va puteti imagina ce casoaie si-ar fi putut trage baronasii nostri cu astfel de bani?
Sau, cam cati kilometri de autostrada de pot face oare in Romania, anul de gratie 2015, cu acesti 400 miliarde? Destui sa aiba si nea Ion de la sat?
Cum statul grec nu o sa returneze niciodata respectivele sute de miliarde , ba dimpotriva, va mai inghiti si alte miliarde, nu sunt nicicum imprumuturi.
Intrebarea e, daca prin vreo minune Romanika ar fi fost deja in zona Euro si trecea printr-o criza, ne dadeau si noua 350-400 miliarde de euro pe care sa-i "tocam" pe salarii de bugetari si alte distractii? Ma indoiesc ca da..
Grecii ar trebui sa le pupe talpile la nemti si la alte popoare care au varsat cu nemiluita cash peste ei...nu sa arunce cu oua in UE cum fac acum.
Desi, mult mai bine ar fi fost daca ii lasau in plata domnului cu drahma lor cu tot , ar fi fost mult mai intelept.
Asa cum stau lucrurile acum, pana la 700 EURO/PERSOANA trebuiesc suportati de populatia din eurozona, precum Olanda Germania.
Banii aia dati grecilor au fost bani ai bancilor imprumutati statului grec, stat grec care a mintit in legatura cu datoria sa publica. Iar distractia de care zici o platesc grecii de citiva ani de le-a iesit pe nas de 10 ori. Cu in somaj de 30-40%, cu scadere economica constanta din ultimii 5 ani, grecul de rind nu e deloc vesel.
http://www.euronews.com/2015/02/03/greek-debt-who-loaned-the-money/
Cit despre Grecia, default-ul de facto va insemna iesirea din eurozona si prabusire galopanta a economiei.
La 31 decembrie 2014, datoria publica ajunsese la 295 mld RON, echivalentul a 66 mld EUR!!. Doar in ultimii 3 ani crescuse cu 16 mld EUR!..
Acesti bani nu includ fondurile nerambursabile venite de la UE. Acesti bani reprezinta imprumuturi facute in fiecare luna de guvern si autoritatile locale pentru a acoperi "gauri" din bugetele lor si eventuale "proiecte" dubioase care nu se califica pentru fondurile UE.
De ce s-ar complica un prim-ministru sa fure din fondurile UE cand are acces la sume mult mai mari si nimeni nu raspunde pentru abuzurile semnalate de Curtea de Conturi?..
La stiri vi se spune ca ANAF colecteaza sume record si bugetul da pe din'afara.. Atunci cum se face ca Ministerul de Finante a organizat in luna aprilie 10 licitatii ca sa-si completeze trezoreria? Calendarul de emisiuni de titluri de stat estimeaza 9-10 mld ron pe trimestrul 2. Doar la ultima, cea din 28 Aprilie, a mai "imprumutat" 1 mld RON prin certificate de trezorerie.
18.5mld euro este o suma infima, raportata la bugetul Uniunii europene pe acesti 8 ani...o picatura intr-un pahar cu apa.
Cit se imprumuta e altceva. Imprumuturile se fac si pentru acoperirea deficitului dar si pentru rostogolirea datoriilor mai vechi ajunse la scadenta. Asta pentru ca statul cind se imprumuta nu plateste apoi in rate lunare pina termina de rambursat, ci plateste pentru o perioada doar dobanda dupa care plateste imprumutul integral. Iar imprumutul se plateste tot timpul facind alt imprumut.
mai rau e ca soldul asta pare sa creasca mai repede decat PIBul. traim mai bine.. pe datorie..
Fondurile alea iuropene (o mai nimica toata, ca valoare absoluta, azi) sunt de fapt firimituri sau mai rau, situatia e taman inversa: Romania a sponsorizat UE. Grosul e dat de Romania Iuropei prin renuntarea la taxele vamale si deschiderea pietei - CHIAR in defavoarea producatorilor locali (vezi cazul supermarketurilor).
In plus, Romania a renuntat DELIBERAT sa intre in vreo competitie comerciala cu vreo tara UE pentru orice produs ... ceea ce inseamna iar o caruta de bani romanesti in buzunarele iuropenilor.
Vrei alt exemplu? Hai sa vorbim despre "expertiza". Cred ca realizezi ca o buna parte din banii iuropeni "daruiti" Romaniei se indreapta spre salariile eSpertilor iuropeni veniti la noi sa ne arate "la gat cravatei nod sa-i faca". Adica fix NIMIC. Nimic, nimic, dar pe salarii iuropene de mii de dolari pe luna. Crezi ca sunt putini eSpertii astia? Pentru fiecare judet, pe filiera privata sau guvernamentala sunt cateva mii; majoritatea nici nu se deranjeaza sa se uite mai atent pe harta pe unde e Romania; "lucreaza" din biroul lor. Daca faci o analiza atenta s-ar putea sa constati ca Romania plateste un numar de astfel de secaturi iuropene egal cu numarul somerilor din tara.
Prietene, ai deja raspunsul la intrebarea ta "unde se vad aceste fonduri?" : nicaieri, pentru ca, de fapt, in viata de zi cu zi, aceste fonduri NU EXISTA.
PS: as mai putea da zeci de exemple ca cele de mai sus, dar sun convins ca daca nu esti basist (deci retardat!) cele scrise de mine iti vor incita curiozitatea.
In concluzie, grosul era luat TOT de UE,apoi dadeau la firme locale parti din lucrare,daca nu aduceau turci sau pe altii.
Ce-i drept Romania ramanea cu obiectivul realizat,dar banii se intorceau la finantator.
Pentru a-si maximiza profitul,de multe ori firma castigatoare indica furnizori pentru materialele necesare,de unde credeti,tot din UE,si alti bani se intorceau la finantator!!!
Poastacul basist, precar alfabetizat licreaza din clicuri si like-uri. "El schimba tara !"
Dincolo de greselile de tastare pe care le facem toti, folosesc sau inventez anumite cuvinte si expresii ca sa subliniez niste lucruri sau pentru simplul fapt ca imi plac(e) cum suna. De exemplu, ti-am spus prEtene pentru a sublinia dispretul fata de o secatura de postac BASIST (adica imbecil fara creier) care oricum nu spune/face nimic altceva decat sa atace oamenii normali.
"Iuropean" e termen ce semnifica un soi de simpatie de-a mea pentru cetateanul UE si vine de la pronuntia in engleza, desi ar fi trebuit (probabil) sa scriu "iuro-piin".
In plus, vad ca sari ca gaina la flegma ori de cate ori statutul de sclav iuropin iti este pus la indoiala. Nu te agita, nu vrea nimeni sa ti-l ia.
Oamenii normali stiu - si accepta ca pe un simplu fapt de viata - ca intr-o societate exista si aceste 5% de imbecili cu emfaza. D-aia Macovei si Udrea continua sa aiba cam 5% adepti. Singura problema e cand ajungeti ca paduchele in frunte si - S-A VAZUT ce ramane in urma voastra.
Se incearca din toate puterile sa se construiasca autostrada Brasov Bacau din bugetul de stat când s-ar putea construii autostrada Tg Mures Iasi Chisinau din fonduri UE
In prima jumatate a ANULUI 2014, Romania a cerut de la Bruxelles doar 2,56% din fondurile structurale alocate pe perioada de programare 2007-2013 !!?
Din cele 19 miliarde de euro alocate de UE pentru fondurile de coeziune (autostrăzi, căi ferate, regularizări de rîuri, calificare şi recalificare personal, modernizare spitale şi şcoli, anvelopare blocuri, creare locuri de muncă etc) sub conducerea plagiatorului mincinos, ţara va pierde aproximativ 7 miliarde de euro, pentru că “cel mai cinstit guvern” se teme de DNA.???!
In afara faptului ca esti doar un postac anti-Ponta si scrii "servite", tu stii sa citesti un grafic simplu? Daca tot postezi - aiurea in tramvai - anti Ponta si il acuzi ca de ce nu recupereaza tampenia lui Boc ...
... ai observat macar ca de cand a venit guvernul actual soldul total al intrarilor de fonduri UE s-a dublat fata de vremea piticului atomic facator de pantofi basisti?
Citeste si informeaza-te basistule, ca nu doare !
Pont pt fan clubul dr. Ponta Viorel :dacă vreți să vă distrați mai tare decât la Improvshow, vă recomand să mergeți la conferințele de presa ale mitomanului,cand se autoapreciaza contrar evidentelor, ce-i ilustreaza improvizatia diletanta cu care " guverneaza"
INS-ul spune că 38,7% din rețeaua rutieră constă în drumuri pietruite și de pământ.
In ritmul lui Viorel, peste 38 de ani vom trăi într-o țară cu drumuri integral asfaltate, deși nu știm exact cum vor arăta.
Tu o tii ca Stan cu Fluierul, sa zici ceva impotriva lui Ponta; subiectul articolului nu conteaza, asa-i?
Uite, zic si eu ca Ponta e un imbecil, da' matale - in afara sa dai minusuri - poti citi si intelege un tabel simplu?
Intre timp in tara nu exista locuri de munca (ca in toata Europa) iar firmele "europene" care deschid filiale la noi nu gasesc lucratori pt ca ei ne vad ca o tara cu mana de lucru ieftina.
CE BINE E-N UNIUNEA EUROPEANA !
Nu ne tratau ca pe sclavi.
Unde va e mintea aia spalata de B1 TV
Datorita faptului ca au plecat 3 milioane de romani la ei ,ei s-au ales cu munca calificata pe banii nostrii si noi cu pierderea ,unde sunt medicii buni,inginerii ....,asadar noi am pierdut miliarde de euro.
Tragand linie UE a reprezentat o mare teapa.
Romania este mult mai bine decat in 1990 din f. multe puncte de vedere. Da, mai avem probleme, da, se fura ca in codru in multe locuri, dar viata a inceput sa aiba acel aer occidental pe care tu nu o sa il gusti niciodata. Sa fi liber, inclusiv sa pleci si sa muncesti unde vrei tu, conform cu studiile pe care te-ai chinuit sau nu sa le faci, este incomparabil mai bine decat sa muncesti in 3 schimburi si sa postezi prostii pe forumuri. Sti care e cel mai important lucru in viata? Sa fi impacat cu tine insuti. Si ca postac raspandac de minciuni, asta nu se va intampla niciodata, pt. ca oricat de insensibil ai fi, sti ca ceea ce faci nu e ok. Candva toate acestea te vor ajunge din urma... you'll see.