Dezvoltarea unui proiect de succes cu finantare de la Comisia Europeana nu inseamna doar obtinerea unui grant in cadrul unei cereri de aplicatii. Extrem de importanta in aceasta ecuatie este implementarea initiativei. Care sunt elementele principale ale managementului implementarii? Care sunt principiile si recomandarile pentru un proces de implementare reusit? EurActiv.ro explica.

Cladirea Comisiei EuropeneFoto: Comisia Europeana

Implementarea unui proiect incepe dupa semnarea acordului de finantare de catre ambele parti. Exista doua situatii:

1. Contract mono-beneficiar: se semneaza doar intre aplicantul principal si Comisie. Aplicantul principal devine beneficiar al grantului si are toata responsabilitatea asupra implementarii proiectului, atat din punct de vedere tehnic cat si financiar. In aceast caz, finantarea se acorda exclusiv acestuia si toate cheltuielile se fac prin aceasta entitate;

2. Contract cu multi-beneficiari: se semneaza atat de catre aplicantul principal (Coordonatorul) si Comisie, cat si de catre parteneri (co-beneficiari). Acest contract produce efecte directe asupra tuturor co-beneficiarilor, nu mai este necesara incheierea de contracte aditionale cu acestia. Responsabilitatea implementarii si cheltuirii fondurilor este comuna, dar comunicarea cu finantatorul se face exclusiv prin Coordonator.

Integral in EurActiv.ro