Claudiu Dumitrescu, Procuror Sef - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe celor de Coruptie, Directia Nationala Anticoruptie a declarat miercuri, 13 mai, ca sistemul de control in privinta constatarii neregulilor functioneaza dar trebuie consolidata partea de preventie.Gheorghe Oana, Vicepresedinte la Autoritatea de Audit a punctat principalele sincope si blocaje in activitatea autoritatilor care gestioneaza fondurile UE si care au condus in toti acesti ani la intarzierea atragerii finantarilor.

Control financiarFoto: Comisia Europeana

Dumitrescu a mai spus ca, tot in anul 2014,87 acte de control au fost trimise spre DNA de catre Departamentul de Lupta Antifrauda si 150 acte de control trimise de alte institutii. De asemenea, 195 sesizari au fost facute din oficiu, in cadrul DNA, anul trecut. De asemenea, peste 100 persoane au fost condamnate in dosarele cu fonduri europene.

Claudiu Dumitrescu a mai spus ca este extrem de importanta partea de preventie, dat fiind ca numarul sesizarilor depaseste puterea de investigare a DNA.

￯Sistemul de control si de identificare functioneaza, preventia trebuie pusa la punct￯, a mai spus acesta. El a mai punctat ca ar trebui sa existe o situatie clara de la Ministerul Fondurilor Europene, pe fiecare an, legat de suspiciuni de nereguli/fraude si corectii.

Citeste mai multe detalii pe EurActiv.ro

Gheorghe Oana, vicepresedintele Autoritatii de Audit a transmis un mesaj dur, legat de noul cadru financiar, autoritatilor care vor gestiona fondurile:

Trebuie sa se realizeze acele proceduri pentru implementarea de masuri eficiente si proportionate privind antifrauda. Acest lucru va fi verificat ex-ante, pe fiecare entitate desemnata pe noua perioada. Pana nu ne convingem ca lucrurile sunt consolidate nu veti avea decizie finala de la Autoritatea de Audit￯.Citeste articolul cu mai multe detalii aici 

Declaratiile au fost facute la seminarul „Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale si de investitii in noile state membre¬ organizat deInstitutul pentru Politici Publice”