La nivelul Autoritatilor de Management ale Programelor Operationale cu fonduri europene, potrivit Institutului pentru Politici Publice, s-au inregistrat 532 de suspiciuni de frauda. Numarul total de sesizari de frauda formulate catre organele de cercetare penala a fost de 188. Bogdan Teodorovici, director in MDRAP, a declarat joi, 14 mai ca in 2015 numarul sesizarilor primite pe Programul Operational Regional a ajuns la 72. Acesta a precizat ca ar trebui redusa perioada in care DNA face verificari, deoarece, in acest timp, proiectele sunt blocate.

Programul Operational Regional a avut peste 1400 de note de constatare privind suspiciuni de frauda si nereguli, pe cand incidenta cea mai mare a corectiilor financiare se gaseste la POS Mediu - o analiza realizata de Institutul pentru Politici Publice pentru perioada 2011-2014.

Citeste mai multe detalii aici

Detalii - POR

In 2014 au fost inregistrate 30 de sesizari in cadrul Programului Operational Regional privind suspiciuni de frauda, din care opt au fost confirmate pana in prezent de catre DNA si Departamentul de Lupta Antifrauda. ￯Din pacate, in 2015 au fost deja inregistrate 72 de sesizari, din care au fost confirmate si transmise catre institutiile abilitate 25, pana in prezent, iar 18 au fost infirmate￯, a declarat Bogdan Teodorovici joi, in cadrul seminarului ￯Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale si de investitii in noile state membre￯ organizat de Institutul pentru Politici Publice.

Directorul in cadrul MDRAP a mentionat ca structura pe care o conduce nu are rol in zona de preventie a fraudelor, ci numai de verificare a sesizarilor.

In opinia acestuia, ar trebui scurtata perioada in care DNA verifica proiectele cu suspiciuni de frauda: ￯Proiectele sesizate in acest an sunt deja blocate￯, a spus acesta, situatia fiind problematica mai ales in contextul in care este an final de implementare a proiectelor, toate trebuind finalizate pana la 21 decembrie.

Citeste mai multe detalii - aici

Mihaela Toader (MFE): Romania va beneficia de un nou instrument al Comisiei Europene pentru achizitii publice

Romania va participa la proiectul pilot al unui nou instrument de detectare a la nivel european a riscurilor in achizitii, numit Arachne, pentru care va incepe o instruire cu experti europeni saptamana viitoare, a declarat Mihaela Toader, Director in cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

¬Am identificat, in Acordul de Parteneriat, capacitatea administrativa drept o adevarata provocare pentru Romania. In plus, un sistem eficient de achizitii publice este conditionalitate ex-ante pentru derularea fondurilor europene¬, a spus Mihaela Toader, la seminarul ¬Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale si de investitii in noile state membre¬ organizat de Institutul pentru Politici Publice.

Citeste articolul integral aici