Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri, la Cluj-Napoca, ca se asteapta ca Romania sa absoarba anul viitor intre 2,5 si 3 miliarde de euro din fonduri europene, dupa ce in acest an va beneficia de 1,5 miliarde de euro, potrivit NewsIn.

"Am introdus in bugetul pe anul viitor intre 2,5 si 3 miliarde de euro absorbtie din fonduri europene. Institutional, am pregatit lucrurile", a declarat Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa la Cluj-Napoca, unde a avut o intalnire cu oamenii de afaceri din judet.

Vosganian a mai precizat ca suma pe care Romania va reusi sa o atraga din fonduri europene in primul an de la aderare va fi mai mare decat suma pe care o datoreaza, in calitate de stat membru, la bugetul comunitar.

Anual, Romania trebuie sa plateasca la bugetul UE o suma, reprezentand in jur de 1% din PIB.

"In 2007, Romania primeste peste 1,5 miliarde de euro. Dam 1,1 miliarde euro si primim cel putin 1,5 milioane de euro, aproape 500 de milioane pe fonduri structurale si vreo 800-900 de milioane euro din fonduri de pre-aderare si prin facilitatea Schengen", a mai spus ministrul.

Comisia Europeana a aprobat, in luna iulie, cinci dintre cele sapte programe operationale pentru Romania, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica.

CE urmeaza sa adopte, in perioada urmatoare, celelalte doua programe finantate din Fondul Social European: dezvoltarea resurselor umane si intarirea capacitatii administrative.

Pe baza directiilor stabilite in programele operationale sunt elaborate proiecte care pot obtine finantare atat din cele doua fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European, cat si din Fondul de Coeziune.

In perioada 2007-2013, Romania va putea atrage, prin cele trei fonduri, 19,67 miliarde euro de la UE.