Nu va fi lansat intregul buget al programului, asa cum a propus Ministrul Eugen Teodorovici, dar nici nu vor mai fi apeluri anuale, ca pana acum. „Sensul este sa lansam o mare parte din suma acum, la inceputul perioade de programare, pentru a avea timp sa cheltuim. Ne propunem sa fie o gradare a sumelor lansate astfel incat in 2020 sa ramana de lansat doar un sfert din alocarea pe anul respectiv (2020)”, a explicat pentru EurActiv.ro Roxana Minzatu, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, despre lansarea liniilor de finantare pe Programul Operational Capital Uman.

Alte declaratii:

  • Programul Capital Uman sustine angajatorii pe diferite zone de proiecte, am estimat un buget cam de 700 milioane euro care ar fi accesibil angajatorilor.
  • Aceste sume se adauga posibilitatii de finantaare a IMM-urilor prin Programul Operational Regional sau cel de Competitivitate. Iata ca desi exista perceptia ca PO Capital Uman finanteaza numai cursuri, companiile au diferite posibilitati de a primi fonduri. Le recomand angajatorilor sa fie atenti la Axele 1,2, 3 si 6.
  • Pe primele 2 axe angajatorii vor putea intra pe proiecte in special prin schemele prin care locurile de munca vor fi subventionate. Este un beneficiu clar pentru un angajator.
  • Pe Axa 3 ¬ locuri de munca pentru toti, un buget de circa 75-80 milioane este dedicat intreprinderilor mari; prin masuri ca de exemplu pentru disponibilizari; masuri de reorganizare, de management intern, de flexibilizarea activitatii, programe de lucru la domiciliu. Practic, masuri mai inovatoare prin care companiile sa se adapteze la piata muncii.

    Citeste articolul integral si vezi interviul VIDEO pe EurActiv.ro