Romania a cerut Comisiei Europene, in luna mai 2015, sa-i deconteze cheltuieli de 38,3 milioane de euro in proiectele europene din tara, ceea ce inseamna un avans de numai 0,2% din fondurile structurale si de coeziune alocate tarii in exercitiul financiar 2007-2013, conform celor mai recente date ale Ministerului Fondurilor Europene.

Romania a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 58,39% in ceea ce priveste cheltuielile efectuate in proiectele europene si cerute de Guvern, spre decontare, de la Comisia Europeana.

Astfel, Romania a cerut de la Bruxelles deconturi de circa 10,37 miliarde de euro in perioada 2007-31 mai 2015.

Din acesti bani, tara a primit pana acum peste 9,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 50,4%.

In luna mai 2015, in Romania au intrat 101 milioane de euro de la Bruxelles - fonduri structurale si de coeziune, ceea ce reprezinta un avans de 0,53% din suma totala alocata tarii.

Romania mai poate cheltui fonduri structurale si de coeziune din perioada de programare 2007-2013 pana la data de 31 decembrie 2015, iar ceea ce va ramane necheltuit va fi retras de Comisia Europeana.

"Beneficiarii (care deruleaza proiectele pe fonduri europene - n.r.) pot aduce facturi - inclusiv facturi care sunt platite - pot fi depuse pana in 31 decembrie, urmand ca procesarea lor si transmitrea la Comisie putand sa se faca si anul viitor. Dar factura efectiv taiata trebuie sa fie cel tarziu in 31 decembrie 2015. De aceea inchiderea de program este un exercitiu dificil si mai ales absorbtia efectiva n-o s-o putem vedea decat anul viitor. Exista meteahna romaneasca de a termina pe ultima suta de metri, putem sa ne asteptam si cu siguranta asa se va intampla, rezultate efective in absorbtie vor fi in doua parte a anului 2016", declara ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, in 7 mai, intr-un interviu acordat HotNews.

Absorbtia fondurilor europene de catre Romania este afectata in prezent de persistenta procedurii de intrerupere a platilor de bani europeni de la CE catre tara in 3 programe, ca urmare a suspiciunilor de nereguli: POSDRU, POS Mediu, POS Competitivitate Economica.