Ministerul Fondurilor Europene promite sa duca la alt nivel, si anume unul exclusiv electronic, relatia tumultoasa dintre beneficiarii de fonduri europene si autoritati. Noul sistem electronic care va integra toate documentele si informatiile legate de derularea proiectelor este in stadiu avansat si va fi aplicat treptat pentru toate programele. Sistemul a fost realizat de STS, autoritatile renuntand in acest an la organizarea unei licitatii, asa cum era anuntat initial.Modulul dedicat Programului Capital Uman este finalizat,a declarat pentru EurActiv.ro ministrul Marius Nica,se afla in testare la Minister si va fi lansat in curand si in testare publica.

DosareFoto: CENTRAS

Declaratiile ministrului fondurilor europene, Marius Nica, pentru EurActiv.ro:

  • "Sistemul electronic prin care se va desfasura exclusiv relatia intre beneficiari si autoritati, modulul pentru Programul Capital Uman a fost livrat vineri  de catre STS catre Autoritatea de Management, se afla in testari saptamana aceasta aceasta si spre sfarsitul saptamanii viitoare va fi lansat in testare si catre public.
  • Reprezinta un instrument pentru debirocratizare; el va reprezenta si o modalitate de control, de gestiune si utilizare a banului public. Stiti ca POSDRU a avut nenumarate probleme privind plata cumulata a expertilor, suprapunerile intre proiecte, acest instrument nu va mai permite aceste deficiente care ne-au adus la intreruperi de plati fiind pusa sub semnul intrebarii capacitatea de control a Autoritatilor de Managament.
  • Este un instrument clar prin care fiecare beneficiar va fi identificat cu date personale. Practic, este un element de simplificare fiindca comunicarea cu beneficiarii, in relatie cu Organismele Intermediare si Autoritatile de Management se va realiza exclusiv online. Desigur, beneficiarul va avea obligatia de a pastra documente suport, tiparite, dar comunicarea va fi online. 
  • Putem sa-l oferim catre piata pentru a fi testat. Se va aplica treptat si pe clelalte programe, urmatorul fiind cel de Asistenta tehnica, fiind de complexitate mai redusa."

Urmareste aici interviul VIDEO integral acordat pentru EurActiv.ro de ministrul Marius Nica / Alte declaratii: despre strategia pentru "salvarea" fondurilor 2007-2013 care au mai ramas, in paralel cu lansarea noilor programe; instrumentele financiare: 450 milioane euro, cu efect de multiplicare de 1,5 miliarde euro; Procesul de obtinere a acreditatii Autoritatilor de Management pentru noile programe, fara de care Comisia Europeana nu va rambursa platile pentru Romania.