Guvernul a decis recent sa aplice facilitate europeana numitaInitiativa pentru IMMdupa discutii care au durat aproape jumatate de an. Subiectul a fost discutat marti, 7 iulie de Comisarul european Corina Cretu si Ministrul de Finante Eugen Teodorovici. Pe scurt, mecanismele pe care le propune duc la credite acordate in conditii avantajoase firmelor mici si mijlocii, fiind asteptat un efect multiplicare de 4 ori.

Fonduri scoase din cutieFoto: MorgueFile.com

Din categoria instrumentelor financiare, intens promovate de institutiile europene, „Initiativa pentru IMM” este un program comun al Comisiei Europene si Grupului BEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii).

Practic, sunt puse in comun o serie de resurse, din programele europene si din contributia BEI/FEI care asigura intermediarilor ce vor fi selectati (banci/institutitii financiare nebancare) protectie pentru posibile pierderi prin impartirea riscului. In schimb, acesti intermediari ar urma sa ofere IMM-urilor imprumuturi, leasing sau garantii in conditii avantajoase, precum rate reduse ale dobanzilor si mai putine conditii privind depozitele colaterale.

Citeste mai multe explicatii despre cum functioneaza mecanismul pe site-ul Fondului European de Investitii.

In Romania, participarea la acest program a fost decisa recent, fiind alocata o suma de pornire de 100 milioane euro, asa cuma declarat pentru EurActiv.ro ministrul fondurilor europene, Marius Nica.

Suma a fost „desprinsa” din Programul Operational Regional si pentru gestionarea schemei va fi creat un program separat, cu o Autoritate de Management dedicata. Detaliile finale legate de acest program, precum si de alte instrumente financiare pe care Guvernul le va derula prin programele cu fonduri europene vor aparea in circa doua saptamani, a mai spus Marius Nica.

Subiectul a fost abordat marti, 7 iulie, in cadrul unei intalniri intre Comisarul european Corina Cretu si Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Corina Cretu, Comisarul european pentru politica regionala, a postat pe Facebook, la finalul intalnirii:

„Am avut o intalnire foarte productiva cu ministrul finantelor publice, d-l Eugen Teodorovici, impreuna cu care am discutat despre folosirea instrumentelor financiare in implementarea fondurilor europene si despre Initiativa pentru IMM-uri, un program al Comisiei Europene la care tin foarte mult”.

Citeste articolul integral si vezi scurt istoric al discutiilor la nivel de Guvern despre Initiativa pentru IMM, pe EurActiv.ro.