Amalia Garcia-Tharn, Policy Officer, DG for Development and Cooperation - EuropeAid, Comisia Europeană a discutat despre Anul European al Dezvoltării și rolul României în politica de cooperare pentru dezvoltare din UE.

Amalia Garcia-Tharn, interviuFoto: Hotnews

Video interviu:

EurActiv.ro:Ce înseamnă exact inițiativa Comisiei Europene de a desemna 2015 „Anul european al dezvoltării?” Ce aduce nou această inițiativă?

Amalia Garcia-Tharn:Legat de Anul European al Dezvoltării, acesta este un efort mare al Comisiei, 2015 est un an important, am vrut să fim siguri că mesajul este transmis, că fiecare lună are o temă. Am dorit să arătăm că dezvoltarea pentru cooperare nu este numai pentru alții ci și pentru noi, că reprezintă un beneficiu de asemenea și pentru noi. Dezvoltarea de care beneficiază țările terțe este benefică și pentru noi. Este un an important, așa cum spuneam, datorită Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (care au punctul final în 2015, n.r.) dar și a Obiectivelor Dezvoltare Durabilă pe care le vom agrea la toamnă.

EurActiv.ro:Ați urmărit dezbaterile de la evenimentul de astăzi (Zilele Cooperării Internaționale, n.r.). Ce concluzii puteți menționa legat de abordarea cooperării pentru dezvoltare în România.

Amalia Garcia-Tharn:Trebuie să spun că sunt impresionată, este prima dată când vin în România, nu știu mult despre cooperarea pentru dezvoltare din țara voastră dar România a făcut un efort deosebit. Ministerul Afacerilor Externe a avut o contribuție importantă la raportul pe care îl vom publica la sfârșitul anului despre coerența politicilor pentru dezvoltare, am fost impresionată de angajamentul la nivelul Guvernului, al societății civile. Nu este unul întâmplător, este un angajament real. Chiar faptul că participăm la a opta ediție a acestui eveniment demonstrează acest angajament din partea tuturor actorilor importanți.

Discuția a fost foarte clarificatoare și în ce privește implicarea Parlamentului, al Ministerului de Externe, ONG-urilor.

Am aflat de asemenea care poate fi contribuția importantă a României în cooperarea pentru dezvoltare. Este foarte interesantă abordareaexperienței de tranziție către democrație.Am auzit acest lucru de câteva ori în Bruxelles, dar și mai mult s-a discutat în această dimineață, am înțeles exact în ce poate consta.

Am auzit răspunsuri foarte concrete: reforme administrative, creșterea capacității instituționale, pentru a deveni un membru UE și mi-a plăcut foarte mult mesajul României că, fiind una dintre țările care a intrat în UE mai recent, a intrat cu toate drepturile de membru al Uniunii și trebuie să își facă vocea auzită, și în Bruxelles și pe plan internațional.

Experiența mea, din întâlnirile de lucru din Bruxelles, este că reprezentanții țării voastre au în mod real un punct de vedere. Romania nu ia cuvântul de fiecare dată dar atunci când o face, mesajul este extrem de valoros.

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.