Pachetul total oferit Greciei prin fondurile structurale 2014-2020 se ridica la 35 miliarde euro, au anuntat miercuri, 15 iulie, Vicepresedintele Comisiai Europene Valdis Dombroivskis si Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu. Cateva masuri exceptionale, adoptate pentru programele deja in derulare:plata anticipata a restului de 5% din finantarile europene, procent in mod normal retinut pana la inchiderea programelor; si aplicarea unei rate de cofinantare de 100% pentru perioada 2007 - 2013; acestea vor genera lichiditati de 500 de milioane de euro si economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro.

Corina Cretu si Valdis Dombrovskis Foto: Hotnews

Detalii din comunicatul de presa al Comisiei Europene:

  • La doua zile dupa realizarea unui consens privind masurile ce se impun pentru incheierea unui nou acord de imprumut acordat Greciei, Comisia Europeana a dezvaluit astazi planurile de ajutorare a Greciei in vederea maximizarii gradului de utilizare a fondurilor UE. Conform mandatului conferit de summitul zonei euro din 12-13 iulie, vor fi astfel mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei grecesti.
  • Ca o masura exceptionala si in lumina situatiei unice din Grecia, Comisia propune imbunatatirea situatiei lichiditatilor pentru a permite in continuare finantarea investitiilor din perioada de programare 2007 - 2013. Acestea vor include: plata anticipata a restului de 5% din finantarile europene, procent in mod normal retinut pana la inchiderea programelor; si aplicarea unei rate de cofinantare de 100% pentru perioada 2007 - 2013. Aceste masuri echivaleaza cu lichiditati in valoare de 500 de milioane de euro si economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceste sume vor fi disponibile pentru reluarea imediata a investitiilor in sprijinul cresterii economice si crearii locurilor de munca, cu conditia ca autoritatile grecesti sa se asigure ca aceste fonduri vor fi utilizate in favoarea beneficiarilor si operatiunilor din cadrul programelor. Comisia va propune, de asemenea, cresterea nivelului de pre-finantare pentru programele din perioada 2014-2020 cu 7 puncte procentuale[1]. Prin aceasta pre-finantare suplimentara poate fi pus la dispozitie inca 1 miliard de euro care poate fi utilizat exclusiv pentru lansarea proiectelor cofinantate in cadrul politicii de coeziune cu respectarea pe deplin a articolului 81 (2) din Regulamentul dispozitiilor comune.

Citeste comunicatul integral al Comisiei Europene aici

Video - declaratii facute de Corina Cretu: