UPDATE Noi raspunsuri, la intrebarile care su sosit in urma interviului online - vezi rubrica de comentarii.
Ce aduce nou POR 2014-2020?
Programul Operaţional Regional 2014-2020 include de două ori mai multe axe, o alocare financiară aproape dublă faţă de perioada anterioară de programare bugetară, tipuri noi de investiţii şi, cel mai important, ţinte şi indicatori mai clar definiţi și monitorizați.
Mai mulți bani și mai multe domenii de finanțare: Spre deosebire de perioada anterioară de programare bugetară, noul POR 2014-2020 are o alocare totală de 8,25 miliarde de euro, cu 3,54 miliarde de euro mai mult decât Regio 2007–2013, și un număr dublu de axe prioritare – 12 față de 6.
Noi tipuri de investiţii finanțate: cercetare, dezvoltare și inovare pentru IMM, prin centre de transfer tehnologic: o primă problemă evidenţiată în analizele efectuate pentru alcătuirea noului program o constituie transferul limitat al rezultatelor cercetării în piaţă şi nivelul scăzut de asimilare a inovării în firme. Astfel, proporţia IMM-urilor care au introdus un produs sau un proces inovator este sub 3%, ceea ce este extrem de puţin. Mai mult, două treimi dintre întreprinderile noi dispar în primul an de viaţă. Centrele de transfer tehnologic (CTT) constituie una dintre noutățile absolute ale noului program, ca tip de investiții care stimulează inovarea, pentru a introduce în circuitul economic rezultatele cercetării, transformate în produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite.
- incubatoare de afaceri: pe lângă sprijinul oferit direct companiilor, se vor acorda facilități pentru companii nou înfiinţate prin intermediul incubatoarelor de afaceri.
eficienţa energetică, inclusiv a clădirilor publice: fondul de clădiri din România a fost construit la standarde scăzute în timpul regimului comunist, iar renovarea acestuia a fost neglijată. Performanța energetică a clădirilor este foarte slabă, ceea ce duce la utilizarea ineficientă a energiei. Dacă prin Regio 2007-2013 s-a început anveloparea blocurilor de locuinţe şi refacerea izolaţiilor acestora, prin POR 2014-2020 se vor finanța proiecte complexe ce presupun folosirea unor tehnologii noi, care să crească eficienţa energetică: noi tipuri de circuite electrice, instalaţii de încălzire, ventilaţie, etc. . Pe lângă clădirile rezidenţiale, noul program include acum în proiectele de eficiență energetică şi clădirile publice, precum și iluminatul public.
creșterea mobilității urbane: scopul este acela de a avea un transport eficient, care să-i determine pe cetăţeni să renunţe la maşina personală şi să apeleze la transportul public, cât mai prietenos cu mediul. Astfel, investițiile se vor adresa inclusiv transportului public electric și nemotorizat, precum şi construirii unei infrastructuri necesare funcţionării acestuia (ex. staţii de alimentare electrice). Toate acestea se vor derula pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă, obligatorii pentru fiecare oraș.
infrastructura educaţională pentru preșcolari: spre deosebire de Regio 2007-2013, când se modernizau sau reabilitau doar structuri din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar, noul program include şi reabilitarea şi modernizarea clădirilor utilizate în educaţia ante şi preşcolară (creșe și grădinițe).
infrastructura de sănătate - construirea şi dotarea spitalelor regionale: sănătatea va beneficia de construcția și echiparea a trei spitale regionale, precum și de reabilitarea și modernizarea unităților de primiri urgență din spitalele județene, ceea ce reprezință o noutate față de vechiul Regio în care se reabilitau și modernizau doar spitale și ambulatorii.
infrastructura socială - centre comunitare integrate socio-medicale care vor oferi atât servicii sociale, cât și medicale, față de centrele sociale reabilitate în programul Regio 2007-2013, prin care se ofereau doar servicii sociale.
infrastructura rutieră - modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene care fac legătura cu reţelele de transport european (TEN-T).
Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii (DLRC): faţă de Regio 2007-2013, unde intervenţiile în tipurile de zone defavorizate au fost realizate fie de autorităţile publice locale, fie de reprezentanţi ai societăţii civile, noul Regio propune o abordare integrată. Astfel, comunitățile marginalizate vor putea implementa proiecte de incluziune socială şi combatere a sărăciei pe baza unor strategii de dezvoltare locală. Aceste proiecte pot primi finanțate din POR 2014-2020 (prin Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban) şi din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (Axa prioritară 5 - Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității).
înregistrarea proprietăţilor din mediul rural în Sistemul Integrat de cadastru şi Carte Funciară: POR 2014-2020 va cofinanța, prin axa prioritară 11, o parte din Programul Național de Cadastru și Carte Funciară al României. În acest scop sunt alocate 300 de milioane de euro. Programul s-ar putea întinde pe 7-8 ani și ar urma să funcționeze pe principiul cadastrului general: realizarea cadastrului complet, intravilan/extravilan, pentru o unitate administrativ-teritorială.
Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI): acestea permit intervenţii concentrate şi corelate pe mai multe domenii dintr-o singură zonă, pentru dezvoltarea integrată a acesteia. Astfel, ITI Delta Dunării are alocate 411,81 milioane de euro din POR 2014-2020 (iar cu contribuția tuturor Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020 ar putea ajunge la 1 miliard de euro), pentru un areal format din 38 de unități administrativ teritoriale din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, din județul Tulcea și din nordul Județului Constanța.
Sursa: MDRAP. Citeste mai multe informatii si vezi link catre Ghidul General al Solicitantului aici
as dori in preambul sa va fac o mica prezentare. Suntem o firma de distributie ce are 12 angajati si o cifra de afaceri de 1,5 milioane euro. Pe parcursul activitatii am observat ca am putea produce anumite repere pe care le comercializam. Din informatiile pe care le avem aceste produse nu se fabrica la ora actuala in Romania ci se importa. Noi vindem la ora actuala de 20-30.000 de euro pe luna dar am avea piata pentru 55-75.000 de euro pe luna daca am avea productie proprie. Din acest motiv ne-am hotarit sa accesam o finantare europeana. Valoarea investitiei se ridica aproximativ la 600.000 euro (300.000 de euro utilajul de productie, 50.000 de euro montaj, teste, scolarizare personal, Know-how, 225.000 hala productie, hala depozit materie prima, hala produse finite utilajul are 19 m lungime si 6 latime) S-a luat legatura cu producatorii de utilaje ne-am hotarit asupra unuia elvetian care este si printre cei mai mari din lume am pus la punct toate aspectele legate de productie de costuri am luat legatura cu un consultant care ne-a spus ca suntem eligibil dar am ramas cu o groaza de necunoscute.
Si acum la subiect, cum nu va pot pune decit doua intrebari o sa ma rezum la cele mai stringente:
1. Cind demareaza POR 2014-2020 deoarece orice an de intirziere va deschide ochii si altor firme.
2. Daca producem un reper care nu se produce la ora actuala in Romania nu se cheama ca am introdus un produs inovativ in Romania sau cerinta este de a fi un produs inovativ la nivel mondial.
3. O sa-mi permit si o a treia intrebare unde credeti dumneavoastra ca ne-am incadra pe ce axa, directie, pentru a putea accede la o finantare. Nu va pot da amanunte despre ce vrem sa producem doar ca imbunatateste comfortul si ajuta la integrarea sociala a unei categorii de suferinzi medicali.
Cu respect
Constantin Sahleanu
2. Da, este un produs inovativ, piata este cea din Romania
3. Avand in vedere datele frunizate, proiectul propus se incadreaza in axa 2, priotatea de investitii 2, avand 2 optiuni: fie un grant pentru care se aplica regulile si intensitatile ajutorului de stat, sau utilizarea unui instrument financiar (garantare, credit cu riscul partajat). Din punctul de vedere al vitezei de accesare, grantul probabil este mai rapid.
Depunerea se va realiza prin apeluri competitive cu termen limita. Vor exista unele exceptii: instrumente financiare, Axa 4.
2 - Cine incepe primul pas ca sa se edifice o astfel de strategie / instrumenet microregional / local ?
2. Selectia in cazul CLLD se realizeaza in doi pasi: POCU va realiza o solicitare de intentii pentru utilizarea acestui mecanism, adresata autoritatilor publice locale. Ulterior, dupa selectarea acelor propuneri care au impactul previzionat cel mai mare asupra comunitatilor, se va asigura finantarea in cadrul POCU a procesului de constituire a GAL-ului, elaborarea strategiei specifice si identificarea de proiecte.
Consider ca mai multe apeluri cu termen limita de depunere vor raspunde necesitatii IMM-urilor de a fi finantate pe parcursul a mai multor ani si vor avantaja proiectele cu valoare adaugata mai mare prin prisma punctajelor mai mari pe care le vor putea obtine in cadrul unui apel de proiecte.
In cadrul unui apel cu depunere continua va prevala principiul primul venit-primul servit si mai putin calitatea si valoarea proiectului.
2. Avand in vedere ca alocarea totala destinata finantarii IMM-uri din cadrul AP2 de aprox 800 mil Eur reprezinta mai putin de jumatate din bugetul care a fost adresat IMM-urilor prin fostul POS-CCE 2007-2013 AP1, considerati ca se vor putea face realocari ulterioare din cadrul altor axe prioritare din POR in functie de gradul de contractare ?
3. Cand se va lansa Ghidul consultativ ?
2. In primul rand trebuie avut in vedere ca o parte din alocarea din Axa 2 va fi utilizata prin instrumente financiare (si nu granturi). Instrumentele financiare (schema de garantare, credit cu partajarea riscului, equity fund) au un factor de multiplicare de cel putin 4 ori. Evident ca pe parcursul implementarii programului se pot propune realocari intre axe in functie de modificarile in contextul economic national.
3. Ghidul pentru Axa 2 - schema de minimis pentru microintreprinderi se va lansa in consultare publica in iulie-august, pentru schema de ajutor de stat - dupa aprobarea schemei de catre Consiliul Concurentei. Pentru instrumete financiare nu exista ghid, derularea finantarii se realizeaza prin intermediari financiari (banci comerciale).
1. Investitiile private in turism vor avea finantare nerambursabila de 70%?
2. Se vor finanta infrastructuri de turism (hoteluri) pentru reabilitare/modernizare/ extindere detinute de catre beneficiari privati ?
Va multumesc,
2. Da, aceste tipuri de investitii se finanteaza prin Axa 2.
2. In cazul in care vor fi eligibile doar proiectele derulate prin societatile ESCO, care va fi procedura de accesare - un scurt sumar al pasilor care trebuie facuti .
Va multumesc.
- vor fi asimilate in categoria microintreprinderilor Cabinetele Medicale Individuale, PFA –rile sau Intreprinderile Individuale din zona urbana pt a putea depune proiecte in domeniile de interes?
- in noul POR, in cadrul Axei 2 se vor putea achizitiona hale (precum in vechiul program POSCCE ) sau doar se vor putea construi unele noi?
VA multumesc.
Exista posibilitatea achizitionarii de teren si/sau cladiri numai in cazul finantarilor prin instrumente financiare (deci nu prin granturi).
-se va merge tot pe proiect tehnic sau in evaluare este suficient SF-ul
Puteti mentiona daca, in cadrul Axei prioritare 2, vor fi eligibile societati comerciale ce desfasoara activitati referitoare la sanatatea umana?
Cand se va deschide apelul de proiecte pentru POR Axa 2?
2. valoarea maxima a investitiei se presupune a fi aceeasi cu valoarea maxima eligibila (20 mil euro)?
2. Alocarile financiare pentru implementarea SUERD, ITI Delta Dunarii sunt incluse in alocarea financiara totala a fiecarei axe prioritare a programului sau acestea completeaza alocarea financiara destinata fiecarei axe?
3. Pentru implementarea prin POR a unor strategii de dezvoltare integrata (CLLD), se vor depune proiecte separate pentru fiecare program in parte (POCU SI POR) sau cum se va proceda?
2. Alocarile financiare la nivelul fiecarei Axe includ alocarile pentru SUERD si ITI Delta Dunarii, existand insa anumite departajari, de exemplu: in cazul ITI, pentru care exista prioritati de investitii care au bugete dedicate, nu se vor putea finanta proiecte din aria ITI in cadrul apelurilor lansate cu implementare la nivel regional. Toate aceste informatii cu privire la eligibilitatea zonelor acoperite de ITI si SUERD vor fi mentionate in cadrul Ghidurilor specifice.
3. Pentru CLLD se vor depune urmatoarele documente: o strategie de dezvoltare, o lista de proiecte (FEDER & FSE), inclusiv documentatia solicitata pentru procesul de evaluare si selectie. Depunerea se va realiza pentru intregul pachet intr-un singur loc, indiferent de tiourile de proiecte solicitate ar evaluarea si selectia se va realiza in cadru comun pentru cele doua programe. Toate detaliile cu privire la procedura de urmat vor fi disponibile odata cu lansarea spre consultare publica a Ghidului specific.
Conform POR 2014-2020 forma finala si Ghidul general varianta iulie 2015, investitiile in centrele rezidentiale nu sunt actiuni eligibile. Adapostul de noapte face parte din categoria serviciilor sociale cu cazare, alaturi de centrele rezidentiale, locuintele protejate, etc, dar nu este un centru rezidential (cazare si asistenta 24 din 24 h, pe perioada indelungata).
L 292/2011 ART. 59 (1)
Serviciile sociale adresate persoanelor care trăiesc în stradă pot fi organizate ca:
a) echipe mobile de intervenţie în stradă sau servicii de tip ambulanţă socială;
b) adăposturi de noapte;
c) centre rezidenţiale cu găzduire pe perioadă determinată.
Intrebare:
Reabilitarea unei cladiri in scopul amenajarii unui Adapost de noapte poate fi o actiune eligibila prin POR 2014-2020?
2. PI 9.1 (UAT)
Extras din POR 2014-2020 varianta finala „Pentru asigurarea coerenței intervențiilor POR – POCU zonele de intervenție pentru operațiunile finanțate din POR vor fi aceleași ca cele pentru intervențiile finanțate din POCU, putând fi identificate în baza unui chestionar standard pentru comunitățile marginalizate utilizat în cadrul studiului elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale privind elaborarea strategiilor de integrare a comunităților marginalizate.”
Intrebare:
Ne puteti spune unde gasim:
- chestionarul standard pentru comunitatile marginalizate,
- metodologie de identificare a comunitatilor marginalizate?
2. Documentul Bancii Mondiale ca atare este disponibil pe site-ul www.inforegio.ro, inclusiv chestionarul si metodologia.
1. Ce ati pregatit pentru investitii in Biomasa si Biogaz? 2. Ati inclus si productia peletilor in investitiile pentru care se poate obtine finantare? Pentru ca la PNDR exista un prag de 200.000 de Euro
3. Ce optiuni vor avea companii private dar si administratia publica pentru a instala echipamente de inalta eficienta?
Va multumesc
2. Activitatea de productie de peleti poate fi inclusa in Axa 2, daca este un proiect realizat de o companie privata.
3. Prin POR pot fi finantate activitati de productie, instalarea echipamentelor ca atare nu face obiectul finantarii.
- asigurarea mobilitatii persoanelor din zonele limitrofe catre zona urbana centrala,
- introducerea transportului in comun pe rutele pe care in prezent acesta nu exista din cauza drumului foarte deteriorat
- echilibrarea suprafetelor destinate diferitelor modalitati de deplasare (pietonal, biciclete)
- scaderea emisiilor de noxe prin crestearea fluiditatii traficului
Se doreste ca una din actiunile propuse de PMU pentru atingerea obiectivelor planului sa fie reabilitarea infrastructurii rutiere (impreuna cu trotuare, piste biciclete, statii transport in comun, etc).
Infrastructura rutiera este reprezentata de un DJ situat in intavilanul localitatii, aflat in administrarea UAT.
Intrebare:
Investitia in reabilitarea unui astfel de drum (impreuna cu lucrarile conexe) este o actiune eligibila pe PI 3.2?
In caz afirmativ vreau sa stiu ce se poate face in sensul inversarii acestei situatii.
Va multumesc.
Ce reprezinta Creditul cu grant?
In ANEXA 10.3 Limitele minime și maxime orientative ale finanțării acordate în cadrul POR 2014-2020 - Axa prioritara 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, PI 2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor am gasit Grant: Valoare minimă eligibilă: 200 000 euro Valoare maximă eligibilă: 1 mil euro Credit cu grant Valoare minimă eligibilă: 1 mil euro Valoare maximă eligibilă: 5 mil euro
Multumesc!
Va multumesc!
2. Se poate face SRL-D pentru construirea unei pensiuni in oras?