Intalnire online UPDATE Noi raspunsuri la intrebarile cititorilor despre POR 2014-2020/ Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltarii 

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Luni, 20 iulie 2015, 22:46 Economie | EuROfonduri


Gabriel Friptu, la Conferinta organizata de EurActiv.ro
Foto: Hotnews
POR 2014-2020 are o alocare totala aproape dubla fata Regio 2007-2013. In total, peste 8 miliarde euro vor sunt disponibile pentru mediul de afaceri si autoritati publice din cele 8 regiuni ale tarii. Ghidul general al solicitantului a fost publicat spre consultare. Raspunsuri la intrebarile celor interesati de finantare a oferit Gabriel Friptu, seful Directiei Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intr-o intalnire online. 


UPDATE Noi raspunsuri, la intrebarile care su sosit in urma interviului online - vezi rubrica de comentarii. 

Ce aduce nou POR 2014-2020?

Programul Operaţional Regional 2014-2020 include de două ori mai multe axe, o alocare financiară aproape dublă faţă de perioada anterioară de programare bugetară, tipuri noi de investiţii şi, cel mai important, ţinte şi indicatori mai clar definiţi și monitorizați. 

Mai mulți bani și mai multe domenii de finanțare: Spre deosebire de perioada anterioară de programare bugetară, noul POR 2014-2020 are o alocare totală de 8,25 miliarde de euro, cu 3,54 miliarde de euro mai mult decât Regio 2007–2013, și un număr dublu de axe prioritare – 12 față de 6.

Noi tipuri de investiţii finanțate: cercetare, dezvoltare și inovare pentru IMM, prin centre de transfer tehnologic: o primă problemă evidenţiată în analizele efectuate pentru alcătuirea noului program o constituie transferul limitat al rezultatelor cercetării în piaţă şi nivelul scăzut de asimilare a inovării în firme. Astfel, proporţia IMM-urilor care au introdus un produs sau un proces inovator este sub 3%, ceea ce este extrem de puţin. Mai mult, două treimi dintre întreprinderile noi dispar în primul an de viaţă. Centrele de transfer tehnologic (CTT) constituie una dintre noutățile absolute ale noului program, ca tip de investiții care stimulează inovarea, pentru a introduce în circuitul economic rezultatele cercetării, transformate în produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite. 

 • incubatoare de afaceri: pe lângă sprijinul oferit direct companiilor, se vor acorda facilități pentru companii nou înfiinţate prin intermediul incubatoarelor de afaceri. 

  eficienţa energetică, inclusiv a clădirilor publice: fondul de clădiri din România a fost construit la standarde scăzute în timpul regimului comunist, iar renovarea acestuia a fost neglijată. Performanța energetică a clădirilor este foarte slabă, ceea ce duce la utilizarea ineficientă a energiei. Dacă prin Regio 2007-2013 s-a început anveloparea blocurilor de locuinţe şi refacerea izolaţiilor acestora, prin POR 2014-2020 se vor  finanța proiecte complexe ce presupun folosirea unor tehnologii noi, care să crească eficienţa energetică: noi tipuri de circuite electrice, instalaţii de încălzire, ventilaţie, etc. . Pe lângă clădirile rezidenţiale, noul program include acum în proiectele de eficiență energetică  şi clădirile publice, precum și iluminatul public.

  creșterea mobilității urbane: scopul este acela de a avea un transport eficient, care să-i determine pe cetăţeni să renunţe la maşina personală şi să apeleze la transportul public, cât mai prietenos cu mediul. Astfel, investițiile se vor adresa inclusiv transportului public electric și nemotorizat, precum şi construirii unei infrastructuri necesare funcţionării acestuia (ex. staţii de alimentare electrice). Toate acestea se vor derula pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă, obligatorii pentru fiecare oraș.

  infrastructura educaţională pentru preșcolari: spre deosebire de Regio 2007-2013, când se modernizau sau reabilitau doar structuri din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar, noul program include şi reabilitarea şi modernizarea clădirilor utilizate în educaţia ante şi preşcolară (creșe și grădinițe).

  infrastructura de sănătate - construirea şi dotarea spitalelor regionale:  sănătatea va beneficia de construcția și echiparea a trei spitale regionale, precum și de reabilitarea și modernizarea unităților de primiri urgență din spitalele județene, ceea ce reprezință o noutate față de vechiul Regio în care se reabilitau și modernizau doar spitale și ambulatorii.

  infrastructura socială - centre comunitare integrate socio-medicale care vor oferi atât servicii sociale, cât și medicale, față de centrele sociale reabilitate în programul Regio 2007-2013, prin care se ofereau doar servicii sociale.

  infrastructura rutieră - modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene care fac legătura cu reţelele de transport european (TEN-T).

  Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii (DLRC): faţă de Regio 2007-2013, unde intervenţiile în tipurile de zone defavorizate au fost realizate fie de autorităţile publice locale, fie de reprezentanţi ai societăţii civile, noul Regio propune o abordare integrată. Astfel, comunitățile marginalizate vor putea implementa proiecte de incluziune socială şi combatere a sărăciei pe baza unor strategii de dezvoltare locală. Aceste proiecte pot primi finanțate din POR 2014-2020 (prin Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban) şi din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (Axa prioritară 5 - Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității).

  înregistrarea proprietăţilor din mediul rural în Sistemul Integrat de cadastru şi Carte Funciară: POR 2014-2020 va cofinanța, prin axa prioritară 11, o parte din Programul Național de Cadastru și Carte Funciară al României. În acest scop sunt alocate 300 de milioane de euro. Programul s-ar putea întinde pe 7-8 ani și ar urma să funcționeze pe principiul cadastrului general: realizarea cadastrului complet, intravilan/extravilan, pentru o unitate administrativ-teritorială.

  Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI): acestea permit intervenţii concentrate şi corelate pe mai multe domenii dintr-o singură zonă, pentru dezvoltarea integrată a acesteia. Astfel, ITI Delta Dunării are alocate 411,81 milioane de euro din POR 2014-2020 (iar cu contribuția tuturor Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020 ar putea ajunge la 1 miliard de euro), pentru un areal format din 38 de unități administrativ teritoriale din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, din județul Tulcea și din nordul Județului Constanța.

  Sursa: MDRAP. Citeste mai multe informatii si vezi link catre Ghidul General al Solicitantului aici Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


7107 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cind demareaza POR 2014-2020 (Marţi, 21 iulie 2015, 10:24)

  Sahleanu Constantin [anonim]

  Bunaziua,
  as dori in preambul sa va fac o mica prezentare. Suntem o firma de distributie ce are 12 angajati si o cifra de afaceri de 1,5 milioane euro. Pe parcursul activitatii am observat ca am putea produce anumite repere pe care le comercializam. Din informatiile pe care le avem aceste produse nu se fabrica la ora actuala in Romania ci se importa. Noi vindem la ora actuala de 20-30.000 de euro pe luna dar am avea piata pentru 55-75.000 de euro pe luna daca am avea productie proprie. Din acest motiv ne-am hotarit sa accesam o finantare europeana. Valoarea investitiei se ridica aproximativ la 600.000 euro (300.000 de euro utilajul de productie, 50.000 de euro montaj, teste, scolarizare personal, Know-how, 225.000 hala productie, hala depozit materie prima, hala produse finite utilajul are 19 m lungime si 6 latime) S-a luat legatura cu producatorii de utilaje ne-am hotarit asupra unuia elvetian care este si printre cei mai mari din lume am pus la punct toate aspectele legate de productie de costuri am luat legatura cu un consultant care ne-a spus ca suntem eligibil dar am ramas cu o groaza de necunoscute.
  Si acum la subiect, cum nu va pot pune decit doua intrebari o sa ma rezum la cele mai stringente:
  1. Cind demareaza POR 2014-2020 deoarece orice an de intirziere va deschide ochii si altor firme.
  2. Daca producem un reper care nu se produce la ora actuala in Romania nu se cheama ca am introdus un produs inovativ in Romania sau cerinta este de a fi un produs inovativ la nivel mondial.
  3. O sa-mi permit si o a treia intrebare unde credeti dumneavoastra ca ne-am incadra pe ce axa, directie, pentru a putea accede la o finantare. Nu va pot da amanunte despre ce vrem sa producem doar ca imbunatateste comfortul si ajuta la integrarea sociala a unei categorii de suferinzi medicali.

  Cu respect
  Constantin Sahleanu
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:15)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sahleanu Constantin

   1. Primele lansari de apeluri vor avea loc in luna septembrie, dupa aprobarea criteriilor de selectie in cadrul Comitetului de Monitorizare. Preconizam ca pana la sfarsitul anului 2015 vor fi lansate majoritatea apelurilor de proiecte, urmand ca pana la mijlocul anului viitor sa se lanseze integral toate prioritatile de investitii.
   2. Da, este un produs inovativ, piata este cea din Romania
   3. Avand in vedere datele frunizate, proiectul propus se incadreaza in axa 2, priotatea de investitii 2, avand 2 optiuni: fie un grant pentru care se aplica regulile si intensitatile ajutorului de stat, sau utilizarea unui instrument financiar (garantare, credit cu riscul partajat). Din punctul de vedere al vitezei de accesare, grantul probabil este mai rapid.
 • 0 (0 voturi)    
  Cand se vor publica ghidurile aplicantului ? (Marţi, 21 iulie 2015, 11:04)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Ce tip de depunere va fi (continua evaluare pe baza de prag punctaj /competitie de proiecte cu data limita) ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:18)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Primele ghiduri se vor publica spre consultare publica in lunile iulie - august, urmand ca lansarea sa se faca in luna septembrie. Pentru prioritatile care necesita o pregatire mai indelungata (autorizari pentru ajutor de stat, finalizarea unor strategii nationale) lansarea se va realiza, cu unele exceptii, pana la sfarsitul anului 2015.
   Depunerea se va realiza prin apeluri competitive cu termen limita. Vor exista unele exceptii: instrumente financiare, Axa 4.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebarii pentru pentru domnul Gabriel Friptu (Marţi, 21 iulie 2015, 11:37)

  Musceleanu Caton [anonim]

  1 - Stiti cat dureaza si cat costa un CLLD care pune implementarea proiectelor sub responsabilitatea comunitatii ?

  2 - Cine incepe primul pas ca sa se edifice o astfel de strategie / instrumenet microregional / local ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:25)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Musceleanu Caton

   1. Instrumentul CLLD presupune constituirea unui grup de actiune locala, elaborarea unei strategii, identificarea de proiecte si, ulterior, implementarea proiectelor. Finantarea se realizeza atat din POR cat si din POCU, selectia realizandu-se la nivelul unui plan de investitii propus de GAL. Selectia se va realiza in comun pentru cele doua program. Implementarea proiectelor are o durata maxima pentru toate tipurile de proiecte sfarsitul anului 2023.
   2. Selectia in cazul CLLD se realizeaza in doi pasi: POCU va realiza o solicitare de intentii pentru utilizarea acestui mecanism, adresata autoritatilor publice locale. Ulterior, dupa selectarea acelor propuneri care au impactul previzionat cel mai mare asupra comunitatilor, se va asigura finantarea in cadrul POCU a procesului de constituire a GAL-ului, elaborarea strategiei specifice si identificarea de proiecte.
 • 0 (0 voturi)    
  Axa 2-Competitivitate IMM-uri (Marţi, 21 iulie 2015, 11:45)

  Dannutzu [utilizator]

  1. Pe Axa 2-Competitivitatea IMM-urilor, vor fi mai multe apeluri de proiecte cu termen limita, sau va fi un singur apel cu depunere continua ?
  Consider ca mai multe apeluri cu termen limita de depunere vor raspunde necesitatii IMM-urilor de a fi finantate pe parcursul a mai multor ani si vor avantaja proiectele cu valoare adaugata mai mare prin prisma punctajelor mai mari pe care le vor putea obtine in cadrul unui apel de proiecte.
  In cadrul unui apel cu depunere continua va prevala principiul primul venit-primul servit si mai putin calitatea si valoarea proiectului.

  2. Avand in vedere ca alocarea totala destinata finantarii IMM-uri din cadrul AP2 de aprox 800 mil Eur reprezinta mai putin de jumatate din bugetul care a fost adresat IMM-urilor prin fostul POS-CCE 2007-2013 AP1, considerati ca se vor putea face realocari ulterioare din cadrul altor axe prioritare din POR in functie de gradul de contractare ?

  3. Cand se va lansa Ghidul consultativ ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:30)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dannutzu

   1. Pentru mediul privat, toate apelurile vor fi pe baze competitive, cu termen limita de depunere.
   2. In primul rand trebuie avut in vedere ca o parte din alocarea din Axa 2 va fi utilizata prin instrumente financiare (si nu granturi). Instrumentele financiare (schema de garantare, credit cu partajarea riscului, equity fund) au un factor de multiplicare de cel putin 4 ori. Evident ca pe parcursul implementarii programului se pot propune realocari intre axe in functie de modificarile in contextul economic national.
   3. Ghidul pentru Axa 2 - schema de minimis pentru microintreprinderi se va lansa in consultare publica in iulie-august, pentru schema de ajutor de stat - dupa aprobarea schemei de catre Consiliul Concurentei. Pentru instrumete financiare nu exista ghid, derularea finantarii se realizeaza prin intermediari financiari (banci comerciale).
 • 0 (0 voturi)    
  sistem de achizitii publice (Marţi, 21 iulie 2015, 12:01)

  chirila corneliu [anonim]

  cind preconizati modificarea actualului sistem de achizitii publice
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:32)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui chirila corneliu

   Legislatia care reglementeaza achizitiile oublice urmeaza a fi modificata, urmand a fi aplicabila de la inceputul anului viitor, potrivit celor mai recente informatii facute publice de Ministerul Finantelor Publice.
 • +1 (1 vot)    
  eligibilitate camine de batrani (Marţi, 21 iulie 2015, 13:36)

  laurentiu stefan [anonim]

  sunt eligibile investitiile privind infiintarea sau modernizarea caminelor de batrani?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:32)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui laurentiu stefan

   In domeniul serviciilor sociale, programul nu va finanta centre rezidentiale.
 • 0 (0 voturi)    
  POR 2014-2020 (Marţi, 21 iulie 2015, 13:41)

  Alina [anonim]

  Buna ziua,

  1. Investitiile private in turism vor avea finantare nerambursabila de 70%?

  2. Se vor finanta infrastructuri de turism (hoteluri) pentru reabilitare/modernizare/ extindere detinute de catre beneficiari privati ?

  Va multumesc,
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:35)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina

   1. Investitiile private, indiferent de domeniul de activitate, trebuie sa respecte regulile ajutorului de stat. Harta intensitatii ajutorului de stat este prezentata atat in program cat si in Ghidul general urmand a fi evidentiata suplimentar odata cu lansarile de apeluri. Trebuie avut in vedere ca exista diferente privind intensitatea finantarii publice in functie de incadrarea intreprinderii private (microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare) si de regiunea in care se propune realizarea investitiei.
   2. Da, aceste tipuri de investitii se finanteaza prin Axa 2.
 • 0 (0 voturi)    
  Buna ziua (Marţi, 21 iulie 2015, 14:33)

  Ioana A [anonim]

  Se va finanta constructia de pensiuni, amplasate fie in mediul rural fie urban ? Daca da, in cadrul carei axe ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:36)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana A

   In principiu se pot finanta astfel de investitii in cadrul Axae 2.
 • +1 (1 vot)    
  ESCO (Marţi, 21 iulie 2015, 18:56)

  sanduflavius [utilizator]

  1. Avand in vedere forma de exprimare, din cadrul POR 2014 -2020, axa 3, cu privire la investitiile in eficienta energetica, in cazul cladirilor publice, dorim sa stim daca sunt eligibile proiectele facute de orice proiectant autorizat, conform legislatiei nationale in vigoare, sau vor fi eligibile doar proiectele derulate de societatile ESCO.

  2. In cazul in care vor fi eligibile doar proiectele derulate prin societatile ESCO, care va fi procedura de accesare - un scurt sumar al pasilor care trebuie facuti .

  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:38)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sanduflavius

   In cazul investiitilor in eficienta energetica - cladiri publice, va exista mentionarea posibilitatii (optiune) de a utiliza societati tip ESCO. Nu exista obligativitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2015, 23:50)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:38)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui

   Intrebarea dv. depaseste cadrul Programului Operational Regional, nu sunt in masura sa va ofer un raspuns.
 • 0 (0 voturi)    
  Eligibilitate (Miercuri, 22 iulie 2015, 0:41)

  Eugen Draia [anonim]

  Buna ziua,
  - vor fi asimilate in categoria microintreprinderilor Cabinetele Medicale Individuale, PFA –rile sau Intreprinderile Individuale din zona urbana pt a putea depune proiecte in domeniile de interes?

  - in noul POR, in cadrul Axei 2 se vor putea achizitiona hale (precum in vechiul program POSCCE ) sau doar se vor putea construi unele noi?

  VA multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:42)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eugen Draia

   In cadrul Axei 2 se finanteaza IMM-uri definite conform legii 62/2014 care completeaza Legea 346/2004. PFA-ul nu poate fi asimilat IMM-uri.
   Exista posibilitatea achizitionarii de teren si/sau cladiri numai in cazul finantarilor prin instrumente financiare (deci nu prin granturi).
 • +1 (1 vot)    
  POR 2014-2020 (Miercuri, 22 iulie 2015, 9:01)

  George v [anonim]

  -evaluarea tehnica-financiara va fi facuta tot de catre evaluatori independenti s-au va fi repartizata OI-urilor, se stie ca pana acum a existat un conflict de interese urias, ei scriau proiecte si tot ei le evaluau

  -se va merge tot pe proiect tehnic sau in evaluare este suficient SF-ul
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:43)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George v

   Evaluarea tehnico-financiara se va realiza de evaluatori independenti. Contractele de finantare se vor semna pe baza SF-ului.
 • 0 (0 voturi)    
  Eligibilitate sanatate Axa 2 (Miercuri, 22 iulie 2015, 9:05)

  Gabriela Constantin [anonim]

  Buna ziua!

  Puteti mentiona daca, in cadrul Axei prioritare 2, vor fi eligibile societati comerciale ce desfasoara activitati referitoare la sanatatea umana?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:44)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriela Constantin

   In perioada imediat urmatoare, se va lansa spre consultare publica Ghidul pentru Axa 2 in care vor fi mentionate codurile CAEN (4 cifre) care vor fi eligibile in cadrul apelului. Scopul consultarii publice este tocmai de a avea o reactie practica din partea potentialilor aplicanti.
 • 0 (0 voturi)    
  POR Axa 2 (Miercuri, 22 iulie 2015, 9:10)

  Vasile Grigoriciuc [anonim]

  Cand se va lansa in consultare publica Ghidul specific pentru POR Axa 2?

  Cand se va deschide apelul de proiecte pentru POR Axa 2?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:46)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile Grigoriciuc

   Puteti gasi raspunsuri in cadrul intrebarilor anterioare
 • 0 (0 voturi)    
  valoare eligibila (Miercuri, 22 iulie 2015, 9:53)

  Mihaela [anonim]

  1.valoarea totala eligibila aferenta Axei 4.1 POR, respectiv 20 mil euro, include TVA?
  2. valoarea maxima a investitiei se presupune a fi aceeasi cu valoarea maxima eligibila (20 mil euro)?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:48)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   1. Valoarea totala eligibila include TVA, avand in vedere ca TVA-ul nedeductibil este cheltuiala eligibila. 2. Valoarea maxima a investitiei cuprinde si cheltuieli neeligibile,
 • 0 (0 voturi)    
  POR 2014-2020 (Miercuri, 22 iulie 2015, 10:01)

  Oana [anonim]

  1. Pentru ce va fi folosita Rezerva de performanta a programului? Pentru suplimentarea bugetelor axelor programului?
  2. Alocarile financiare pentru implementarea SUERD, ITI Delta Dunarii sunt incluse in alocarea financiara totala a fiecarei axe prioritare a programului sau acestea completeaza alocarea financiara destinata fiecarei axe?
  3. Pentru implementarea prin POR a unor strategii de dezvoltare integrata (CLLD), se vor depune proiecte separate pentru fiecare program in parte (POCU SI POR) sau cum se va proceda?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:58)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana

   1. In conformitate cu regulamentele aplicabile FESI 2014-2020, la nivelul fiecarui Program Operational se constituie o rezerva de performanta (6% din valoarea totala FEDER), care se poate utiliza dupa anul 2018 in baza unei evaluari a nivelului de realizare a indicatorilor intermediari stabiliti la nivelul axelor prioritare. Evaluarea se face de catre Comisia Europeana. rezerva de performanta suplimenteaza sumele la nivel de program, in cazul ideal - uniform pentru fiecare axa, existand insa posibilitatea comcentrarii numai pe anumite Axe ale programului. Rezerva de performanta nu este o suma suplimentara fata de valoarea declarata a programului (Ghid general) ci este un buget care se gestioneaza la nivelul Autoritatilor de Management pe baza aprobarilor din Comitetul de Monitorizare.
   2. Alocarile financiare la nivelul fiecarei Axe includ alocarile pentru SUERD si ITI Delta Dunarii, existand insa anumite departajari, de exemplu: in cazul ITI, pentru care exista prioritati de investitii care au bugete dedicate, nu se vor putea finanta proiecte din aria ITI in cadrul apelurilor lansate cu implementare la nivel regional. Toate aceste informatii cu privire la eligibilitatea zonelor acoperite de ITI si SUERD vor fi mentionate in cadrul Ghidurilor specifice.
   3. Pentru CLLD se vor depune urmatoarele documente: o strategie de dezvoltare, o lista de proiecte (FEDER & FSE), inclusiv documentatia solicitata pentru procesul de evaluare si selectie. Depunerea se va realiza pentru intregul pachet intr-un singur loc, indiferent de tiourile de proiecte solicitate ar evaluarea si selectia se va realiza in cadru comun pentru cele doua programe. Toate detaliile cu privire la procedura de urmat vor fi disponibile odata cu lansarea spre consultare publica a Ghidului specific.
 • 0 (0 voturi)    
  POR 2014-2020 (Miercuri, 22 iulie 2015, 10:42)

  Andreea Ciobanu [anonim]

  1. PI 8.1 (UAT)
  Conform POR 2014-2020 forma finala si Ghidul general varianta iulie 2015, investitiile in centrele rezidentiale nu sunt actiuni eligibile. Adapostul de noapte face parte din categoria serviciilor sociale cu cazare, alaturi de centrele rezidentiale, locuintele protejate, etc, dar nu este un centru rezidential (cazare si asistenta 24 din 24 h, pe perioada indelungata).
  L 292/2011 ART. 59 (1)
  Serviciile sociale adresate persoanelor care trăiesc în stradă pot fi organizate ca:
  a) echipe mobile de intervenţie în stradă sau servicii de tip ambulanţă socială;
  b) adăposturi de noapte;
  c) centre rezidenţiale cu găzduire pe perioadă determinată.

  Intrebare:
  Reabilitarea unei cladiri in scopul amenajarii unui Adapost de noapte poate fi o actiune eligibila prin POR 2014-2020?

  2. PI 9.1 (UAT)
  Extras din POR 2014-2020 varianta finala „Pentru asigurarea coerenței intervențiilor POR – POCU zonele de intervenție pentru operațiunile finanțate din POR vor fi aceleași ca cele pentru intervențiile finanțate din POCU, putând fi identificate în baza unui chestionar standard pentru comunitățile marginalizate utilizat în cadrul studiului elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale privind elaborarea strategiilor de integrare a comunităților marginalizate.”

  Intrebare:
  Ne puteti spune unde gasim:
  - chestionarul standard pentru comunitatile marginalizate,
  - metodologie de identificare a comunitatilor marginalizate?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 23 iulie 2015, 12:11)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea Ciobanu

   1. Un astfel de proiect nu este eligibil prin POR fiindca nu se adreseaza grupurilor tinta, si anume: copii, persoane cu dizabilitati sau persoane varstnice.

   2. Documentul Bancii Mondiale ca atare este disponibil pe site-ul www.inforegio.ro, inclusiv chestionarul si metodologia.
 • 0 (0 voturi)    
  Biomasa si Biogaz (Miercuri, 22 iulie 2015, 10:50)

  Bogdan Poslaru [anonim]

  Buna ziua.

  1. Ce ati pregatit pentru investitii in Biomasa si Biogaz? 2. Ati inclus si productia peletilor in investitiile pentru care se poate obtine finantare? Pentru ca la PNDR exista un prag de 200.000 de Euro
  3. Ce optiuni vor avea companii private dar si administratia publica pentru a instala echipamente de inalta eficienta?

  Va multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 23 iulie 2015, 12:15)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Poslaru

   1. Investitii in biomasa si biogaz ca atare nu sunt finantate.
   2. Activitatea de productie de peleti poate fi inclusa in Axa 2, daca este un proiect realizat de o companie privata.
   3. Prin POR pot fi finantate activitati de productie, instalarea echipamentelor ca atare nu face obiectul finantarii.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare POR (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:01)

  Amalia Milies [anonim]

  O UAT (alta decat resedinta de judet) doreste sa realizeze un Plan de Mobilitate Urbana (PMU) prin care sa gaseasca solutii pentru:
  - asigurarea mobilitatii persoanelor din zonele limitrofe catre zona urbana centrala,
  - introducerea transportului in comun pe rutele pe care in prezent acesta nu exista din cauza drumului foarte deteriorat
  - echilibrarea suprafetelor destinate diferitelor modalitati de deplasare (pietonal, biciclete)
  - scaderea emisiilor de noxe prin crestearea fluiditatii traficului
  Se doreste ca una din actiunile propuse de PMU pentru atingerea obiectivelor planului sa fie reabilitarea infrastructurii rutiere (impreuna cu trotuare, piste biciclete, statii transport in comun, etc).
  Infrastructura rutiera este reprezentata de un DJ situat in intavilanul localitatii, aflat in administrarea UAT.

  Intrebare:
  Investitia in reabilitarea unui astfel de drum (impreuna cu lucrarile conexe) este o actiune eligibila pe PI 3.2?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 23 iulie 2015, 12:17)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Amalia Milies

   Tipul de interventie mentionat poate fi finantat din Axa 3 a programului. UAT poate veni cu un proiect pentru infrastructura stradala care este in administrarea sa. In schimb, drumurile judetene nu pot fi incluse in aceasta Axa, avand o componenta dedicata: Axa 6.
 • 0 (0 voturi)    
  forma vs fond (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:09)

  Mircea [anonim]

  Vreau sa stiu daca directorii programelor operationale cunosc faptul ca in evaluarea proiectelor, documentatiilor, avizelor, dovezilor, etc. care sunt depuse de catre beneficiari inainte si in timpul derularii contractelor de finantare, pondera formei acestora este cu mult mai mare si are intotdeauna castig in fata ponderii fondului situatiilor abordate.
  In caz afirmativ vreau sa stiu ce se poate face in sensul inversarii acestei situatii.
  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 23 iulie 2015, 12:19)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Atat forma cat si fondul proiectelor sunt importante in avaluare, incercam pe cat posibil ca forma sa fie standardizata. Aceasta inseamna ca: fie exista o prevedere legala pe care se vor baza anumite formulare, fie la nivelul de ghiduri specifice vor exista formulare standardizate recomandate. Pentru acestea din urma, vom avea grija ca in evaluare modificarile de forma fata de documentul recomandat sa nu aiba impact asupra evaluarii.
 • 0 (0 voturi)    
  Credit cu grant (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:44)

  Ilie Aura [anonim]

  Buna ziua,

  Ce reprezinta Creditul cu grant?

  In ANEXA 10.3 Limitele minime și maxime orientative ale finanțării acordate în cadrul POR 2014-2020 - Axa prioritara 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, PI 2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor am gasit Grant: Valoare minimă eligibilă: 200 000 euro Valoare maximă eligibilă: 1 mil euro Credit cu grant Valoare minimă eligibilă: 1 mil euro Valoare maximă eligibilă: 5 mil euro

  Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 23 iulie 2015, 12:21)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ilie Aura

   Creditul cu grant inseamna un credit oferit de o banca din care: jumatate este pus la dispozitie prin programul de finantare, jumatate este asigurat din fondurile bancii. Partea aferenta programului nu va avea costuri. Probabil vom utiliza in cele din urma formula „credit cu risc partajat”.
 • 0 (0 voturi)    
  depunere (Miercuri, 22 iulie 2015, 13:35)

  Stelian [anonim]

  Depunerea proiectelor se va face numai online, asa cum spune Ministerul Fondurilor ? ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 23 iulie 2015, 12:23)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stelian

   Da, depunerea se face online, in conditiile in care sistemul informatic, aflat in prezent in lucru, va fi acreditat pana la momentul primelor apeluri de proiecte. Daca sistemul nu va fi gata la timp, pentur primele apeluri in sistem clasic. Insa, din momentul intrarii in functiune a sistemului, se va trece la depunere online.
 • 0 (0 voturi)    
  scoala rurala (Miercuri, 22 iulie 2015, 17:32)

  pentru uat [anonim]

  Dorim sa finantam extinderea unei scoli in mediul rural si sa amenajam un teren de sport in curtea acesteia. Este eligibil proiectul pe AP10? Multumim.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 23 iulie 2015, 12:23)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui pentru uat

   Da, este un proiect eligibil, detaliile vor fi cuprinse in ghidul specific pentru Axa 10.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt eligibile firmele infiintate in 2015? (Luni, 27 iulie 2015, 18:26)

  Gabriel [anonim]

  In cadrul acestui program pot primi finantare firmele nou infiintate (start-up)?

  Va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  Por 2014-2020 (Marţi, 18 august 2015, 22:13)

  victor [anonim]

  1. Pentru construirea unei pensiuni in mediul urban ce axa este valabila?
  2. Se poate face SRL-D pentru construirea unei pensiuni in oras?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by