Pentru achizitia de "asistenta tehnica pentru asigurarea expertizei necesare sustinerii managementului si implementarii POST 2007-2013", data limita pentru depunerea ofertei este 7 august 2015, ora 10.30, la sediul MFE. Deschiderea ofertelor se va face pe 7 august, la ora 11.00.
Guvernul roman apeleaza la consultantii privati pentru a primi asistenta tehnica in conditiile in care la 31 decembrie 2015 expira perioada in care Romania mai poate cheltui fondurile europene, iar absorbtia inregistrata in Programul Operational Transport este de 2,5 miliarde de euro, adica 58,8% in 8 ani si jumatate.
Asta inseamna ca in programul de transport, cu 6 luni inainte de deadline, Romania avea aproape 1,8 miliarde de euro ramasi necheltuiti, adica peste 41% din fondurile alocate, in conditiile in care Comisia Europeana va retrage banii ramasi nefolositi de statul membru.
O problema si mai mare este faptul ca proiectele incepute cu fonduri europene si ramase neterminate vor trebui incheiate cu bani de la bugetul tarii. In caz contrar, Comisia a amenintat, in 2014, intr-un document publicat de HotNews, ca ii va retrage Romaniei si banii europeni deja absorbiti in proiectele care vor ramane neterminate la finalul anului 2015 .
Pentru a evita pierderile uriase, Guvernul incearca doua strategii.
- Pe de-o parte, refazarea proiectelor: vrea sa imparta proiectele ramase neterminate in mai multe faze, astfel incat sa poata afirma in fata Comisiei Europene ca a incehait anumite faze si sa nu i se mai retraga banii cheltuiti acolo. Fazele ramase neterminate urmeaza mai departe sa fie tracute pe finantare din noile fonduri europene, in speta Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
- Pe de alta parte, finantarea retrospectiva: Guvernul vrea sa ia proiecte de transport finalizate din bani nationali sau din imprumuturi externe si sa se duca la Bruxelles cu ele sa i le achite Comisia Europeana din fondurile nerambursabile.
Prin a doua strategie, cu finantarea retrospectiva, Guvernul vrea sa ceara de la Comisia Europeana circa 800 de milioane de euro prin POS Transport 2007-2013, pe seama cheltuielilor efectuate in proiecte concepute din alte finantari decat cele cu fonduri europene, dupa cum a aratat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, intr-un interviu acordat HotNews.
Asadar miza serviciilor de consultanta pe care Guvernul vrea sa plateasca pana la 28.288,89 de euro ajunge la 4 miliarde de euro.
Serviciile de consultanta, platite la randul lor cu fonduri europene de asistenta tehnica, urmeaza sa dureze 3 luni.
In aceasta perioada, prestatorul privat ar urma sa faca o analiza tehnica si financiara aprofundata a memoriilor tehnice de fazare pregatite de beneficiarii finali care deruleaza proiectele europene de transport: Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), CFR, Metrorex etc.
In urma analizei consultantului privat, urmeaza sa se determine indicatorii fizici care pot fi in mod concret realizati in fazele de implementare, precum si planurile financiare aferente, cu impact direct asupra absorbtiei in cadrul POS Transport 2007-2013.
Mai concret, consultantul privat va trebui sa faca 3 lucruri:
- Evaluarea cererilor de finantare aferente proiectelor fazate si ale celor noi/retrospective, atat pentru proiecte majore cat si pentru cele nemajore;
- Verificarea proiectelor retrospective (conformarea cu cerintele de protectia mediului, achizitii publice, viabilitate economica si implementare adecvata in raport cu documentatia de licitatie/ Proiectul tehnic, verificare studii de trafic si analize cost-beneficiu actualizate, audit de siguranta) si a celor fazate;
- Efectuarea unor studii si analize privind atingerea obiectivelor POST, inclusiv elaborare raport privind gradul de indeplinire a indicatorilor de mediu aferenti POST.
parca era o lege privind raspunderea ministrilor?!
cine plateste oalele sparte?
- de ce se face asistenta tehnica pentru expertizarea sustinerii managementului? cat de idiot sa fii sa pui un asemenea titlu, inafara faptului ca suna ca dracu' si e total aiurea? asisti experti care sa sustina managementul? uaaauu...ori expertii ori managementul nu prea au ce cauta acolo daca trebuie asistati.
-cum sa scrii ca pui coordonator expertul pe cai ferate?de ce?cum poate coordona un expert pe cai ferate monstruozitatea aia?
-de ce sunt platiti lunar si in baza unor rapoarte? de ce nu sunt platiti pe ce fac si in baza unor livrabile?
ii platim pentru ce stiu sau pentru ce fac? sau ii plateste cineva sa scrie ce trebuie ca sa iasa schema?
-de ce sunt implicate asa multe institutii , de nu le stii nici numele , incepind cu post,ampost, prepost ,xpost?cine are interesul sa plimbe atitia incompetenti prin banii finantarilor? nu s-ar putea pune un singur organism care sa aiba si responsabilitate directa, unul cu cativa angajati prin concurs care sa nu aiba nevoie sa fie asistati?
-de ce marii experti nu fac o analiza a ceea ce s-a intamplat pina acum cu banii din xpost-urile astea?cum pot neica expertii astia sa spuna ce se poate face daca ei habar nu au ce s-a facut in realitate si ce mai trebuie facut?
bataie de joc pe banii romanilor, asta sunt Xpost-urile astea.
pe vremuri aveam noi specialist care faceau toate studiile astea pe salariu , ca treaba de serviciu , nu pe contracte superdubioase , atunci banii guvernului erau banii nostril si se avea grija de ei.
vai de tara asta cata vreme nu-I starpim pe tradatori .
,,...iar absorbtia inregistrata in Programul Operational Transport este de 2,5 miliarde de euro, adica 58,8% in 8 ani si jumatate...''
În iunie 2012 erau înaintate la CE declaraţii de cheltuieli şi rambursate, pe POST, aproape 300 milioane E...adică în 5 ani si jumatate...În iunie 2013 tot atîţia bani erau cei rambursaţi efectiv României...de ce oare? Cum? Blocarea programului în urma suspiciunilor de fraudă în procedurile de achiziţii publice din perioada 2010-11?... şi de atunci, restul de 2,2 miliarde de E?.... ahaa...///...
Parca Daciana Sarbu, nu ? Am uitat cum il chema pe barba-su.