32 milioane euro deja virati Romaniei de UE asteapta sa fie cheltuiti. Cheia: baza de date ANOFM cu tinerii someri, inexistenta

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Vineri, 7 august 2015, 14:16 Economie | EuROfonduri


Siituatia tinerilor NEET, inca neclarificata
Foto: MorgueFile.com
Fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana pentru formarea si angajarea tinerilor care nu sunt nici angajati, nici in educatie sau training vor putea fi accesate numai pe baza listelor nominale ale acestora, inregistrati oficial la ANOFM. Baza de date este ¬in curs de realizare¬.

Noul Program Operational Capital Uman contine doua componente dedicate strict tinerilor care nu sunt angajati, nici in educatie sau trining (Not in employment, education or training - NEET), avand un buget total de peste 500 milioane de euro. Acestia, pentru a fi luati in considerare si a fi inclusi in proiecte trebuie sa figureze in situatiile oficiale ale Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si implicit agentiilor judetene. 

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare de cateva luni ghidurile pentru realizarea de proiecte, avand loc si numeroase consultari cu angajatori si institutii de formare interesate. Potrivit documentelor, dupa ce un proiect a fost evaluat si selectat, pentru a semna efectiv contractul de finantare beneficiarul trebuie sa prezinte lista nominala a tinerilor din categoria NEET pe care ii va prinde in proiect. Lista nu poate fi furnizata decat de ANOFM (respectiv agentiile judetene ale acesteia). 


Neoficial, se discuta si posibilitatea ca organizatiile si firmele care elaboreaza proiecte sa identifice singuri o lista de tineri in aceasta categorie si apoi sa ii aduca la Agentiile de ocupare a fortei de munca pentru a se inregistra ca NEET. Aceasta, pentru a nu bloca semnarea contractelor de finantare.

Enigma nationala: cati tineri NEET sunt de fapt? 

La solicitarea EurActiv.ro, ANOFM a transmis ca in prezent sunt 55.279 someri cu varsta sub 25 de ani inscrisi oficial in evidentele agentiei. Riguros vorbind, acestia nu sunt implicit in categoria NEET, fiindca NEET presupune ca persoana sa nu fie nici intr-un program de educatie sau training la momentul in care este inclusa intr-un posibil proiect european. Atunci cand tinerii s-au inregistrat ca someri nu au fost solicitate si aceste informatii. 

Este, totusi, singura ¬vrabie¬ din mana autoritatilor, pe acest segment. Si, cel mai probabil, datele cu care vor porni la drum primele linii de finantare pe Programul Capital Uman (Axele 1 si 2), pentru a nu se intarzia prea mult lansarea lor.

Pe de alta parte, in documentul oficial - Programul Operational Capital Uman se mentioneaza ca numarul estimat al tinerilor NEET la nivel nationale este de peste 400.000, asadar tinerii someri inregistrati pana in prezent sunt putin peste 10% din cei care ar putea fi inclusi in proiectele de formare si incadrare profesionala.

Extras din Ghidul solicitantului, in consultare la Ministerul Fondurilor Europene:

In Romania, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in 2013 s-a estimat ca numarul tinerilor neidentificati NEETs a fost de 441.000 de persoane, dar este imposibil de realizat o descriere a grupurilor tinta, neexistand in prezent nicio baza de date la nivel national cu privire la aceasta categorie de tineri.

In paralel, asa cum a transmis ANOFM pentru EurActiv.ro,aceasta baza de date care ar trebui sa contina cu rigurozitate informatii despre tinerii NEET din tara este in curs de realizare si se va finaliza spre sfarsitul anului. 

Din raspunsul ANOFM:

Pentru a identifica tinerii care nu sunt nici in educatie, nici incadrati in munca si nici participanti la programe de formare (NEETs), ANOFM implementeaza un proiect finantat din FSE, in cadrul POSDRU 2007-2013, „Chance4NEETS” POSDRU/180/4.1/S/155257¬, proiect prin care ANOFM isi propune crearea unei baze de date cu tinerii NEETs pentru cuprinderea acestora in masuri active in vederea ocuparii.

Cum se va face? 

Proiectul mentionat, Chance4NEETS a inceput in luna martie si se va incheia in decembrie 2015. Registrul care sa reprezinte exact categoria NEET se va constitui prin combinarea mai multor baze de date, precum cele existente la Ministerul Educatiei, Ministerul Administratiei - evidenta populatiei,


Citeste articolul integral pe EurActiv.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1487 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu ma mir! (Sâmbătă, 8 august 2015, 11:55)

  lili [anonim]

  Pai, azi in Romania nimeni nu stie care-i populatia Romaniei!
  Auzim mereu atentionari privind situatia demografica catastrofala, dar la alegeri vedem aceeasi populatie cu drept de vot de aproape 19 milioane de romani!
  Adaugam cei cu varsta sub 18 ani, adica vreo 4 milioane si rezulta ca populatia Romaniei este de aproape 23 de milioane!
  "PROBLEMÃ
  Vin alegerile europarlamentare din 2014 si nimeni nu poate spune, cu precizie, câti români cu drept de vot mai sunt în tarã si în diaspora! În timp ce Autoritatea Electoralã Permamentã anuntã o cifrã, INS detine o altã cifrã, iar dacã se facã recurs la rezultatele recensãmântului din 2011, se observã cã vreun million de rãmâni… nu ies nicicum la socotealã! De aceea, senatorul PNL de Husi, Nelu Tãtaru a tinut sã reitereze, în fata colegilor parlamentari, aceastã problemã importantã.

  “Acum, înainte de alegerile europarlamentare, revine problema numãrului de români, cu drept de vot. Câti suntem, de fapt? Câti avem drept de vot? Autoritatea Electoralã Permanentã a stabilit cã 18.303.915 cetãteni români vor avea drept de vot la alegerile europarlamentare din 25 mai. Rezultatele recensãmâtntului din 2011, publicate anul trecut de Institutul National de Statisticã, aratã totusi altã realitate, cu privire la numãrul de cetãteni cu drept de vot, din tarã si din diaspora. Conform rezultatelor finale de la cel mai recent recensãmânt, populatia României era, în octombrie 2011, de 20.121.641 oameni.
  Tot Insitutul National de Statisticã a anuntat cã populatia majorã cu drept de vot numãra, în aceeasi perioadã, 16.269.839 persoane.
  La acestia se adaugã numãrul persoanelor cu drept de vot din diaspora, în jur de un million si ajungem la un total de peste 17 milioane de cetãteni români cu drept de vot.
  Un calcul simplu ne aratã cã este o diferentã de aproximativ un million de români cu drept de vot, între datele de la AEP si cele de la INS."
  http://www.vremeanoua.ro/cati-suntem-de-fapt-cati-avem-drept-de-vot


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by