Comisia Europeana a decis, marti, sa reia platile pentru Romania in cadrul programelor "Competitivitate Economica" si "Mediu" din perioada de programare 2007-2013, urmand ca tara sa primeasca 120 de milioane de euro de la Bruxelles in urma cheltuielilor efectuate deja in proiectele europene, potrivit unui comuncat al executivului comunitar.

"Ma bucur sa pot anunta deblocarea acestor plati si apreciez eforturile depuse de autoritatile romane pentru a imbunatati sistemele de gestionare si control din cadrul celor doua programe. Este important ca autoritatile romane s-au implicat in identificarea punctelor slabe si solutionarea problemelor. Imi exprim speranta ca masurile intreprinse vor reduce semnificativ riscul erorilor si al neregulilor in viitor", a spus comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, citata in comunicat.

Cei aproximativ 120 de milioane de euro vor fi transferati autoritatilor romane "in perioada imediat urmatoare", a mentionat sursa citata.

In 2 septembrie, ministrul fondurilor europene, Marius Nica, a anunat ca executivul comunitar a decis si deblocarea platilor pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, tara urmand sa primeasca 480 de milioane de euro pentru cheltuielile efectuate in proiectele europene.

In 7 mai, intr-un interviu acordat HotNews, ministrul Nica recunostea ca absorbtia fondurilor europene era supusa unor intreruperi temporare ale rambursarilor de la Bruxelles catre Romania pe mai multe programe, prin decizii ale Comisiei Europene.

Intreruperile de rambursari erau la Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), POS Mediu, Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Pe perioada intreruperii deconturilor de la Bruxelles, Guvernul a fost nevoit sa asigure platile interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte europene prin alocari din imprumuturi temporare din Trezoreria Statului, fara dobanda, dar cu o presiune pe bugetul de stat.

Potrivit unui document al Comisiei Europene, din decembrie 2014, oficialii de la Bruxelles au depistat indicatorii de frauda la proiecte europene derulate in axata III - Tehnologia Informatiei si Comunicatii a POS CCE 2007-2013.