Comisia Europeana a luat marti, 15 septembrie, decizia de a relua platile pentru Romania in cadrul programelor "Competitivitate Economica" si "Mediu", ambele intrerupte la inceputul lunii aprilie 2015, anunta comisarul pentru Politica Regionala, Corina Cretu. Astfel, in perioada urmatoare circa 120 de milioane de euro vor fi trasnferatic atre autoritatile romane.

Corina CretuFoto: Comisia Europeana

"Ma bucur sa pot anunta deblocarea acestor plati si apreciez eforturile depuse de autoritatile romane pentru a imbunatati sistemele de gestionare si control din cadrul celor doua programe. Este important ca autoritatile romane s-au implicat in identificarea punctelor slabe si solutionarea problemelor. Imi exprim speranta ca masurile intreprinse vor reduce semnificativ riscul erorilor si al neregulilor in viitor", a declarat Corina Cretu.

Romaniei i-au fost blocate fonduri europene din cauza unor suspiciuni de nereguli in programele operationale Competitivitate Economica si Mediu, conform datelor furnizate de Executivul European. Autoritatile romane trebuie sa vina cu "solutii eficiente de ameliorare a sistemului de gestionare a fondurilor europene", declara in luna mai, pentru HotNews, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Cauzele variaza de la suspiciuni de frauda comisa de unii dintre beneficiari pana la incapacitatea de verificare a autoritatilor romane (autoritatile de management din suborindea Ministerului Fondurilor Europene, organismele intermediare din ministere de linie).

Detalii aici: Comisia Europeana a blocat 144 de milioane de euro din programele de competitivitate si mediu ale Romaniei. Comisarul Cretu, catre Guvernul Ponta: Sa veniti cu solutii eficiente de ameliorare a gestionarii fondurilor UE