"De ce fermierii romani primesc doar 138 Euro / hectar /an? Chiar si fermierii polonezi primesc 220". "Deoarece Romania nu a fost membra a Copa Cogepa atunci cand subventiile au fost negociate, prin urmare n-am inclus ceva si pentru tara voastra in propunerea noastra catre Comisia Europeana". Raspunsul oficialului de la Copa Cogepa nu ne-a lasat loc de comentarii. "Daca doriti sa obtineti ceva in urma negocierilor, mai intai trebuie sa va prezentati la masa negocierilor".

Era joi, 24 septembrie si eram in Bruxelles, la un cocktail dupa ce Copa Cogeca Praesidia (un fel de adunare generala) isi alesese noul presedinte, au dezbatut anumite probleme si de asemenea au aprobat candidatura Romaniei sa se alature in calitate de membru. Impreuna cu Presedintele ProAgro, Emil Dumitru, eram in centrul atentiei tuturor*. Secretarul nostru general Florentin Bercu a plecat, ca sa prinda avionul (eram impreuna prin Praesidia).

Copa Cogeca: Putere, influenta si reprezentare

Pentru a se decide aproape orice in Comisia Europeana, structura acesteia include Grupuri de Dialog Social, unde reprezentantii din toate sectoarele si tarile (prin organele lor reprezentative) vin cu propunerile lor, dezbat si in final convin asupra deciziilor, care sunt trimise mai tarziu Comisiei.

In sectorul agriculturii exista 13 Grupuri de dialog social diferite. In total, 774 reprezentanti participa la dezbateri. Copa si Cogeca trimite 200, in timp ce celelalte 67 (!) de organizatii trimit 574.

Copa Cogeca reprezinta cam 37 de milioane de fermieri in Europa si mai mult de 10.000 cooperative. Figurile lor sunt la superlativ si vocea este cea mai puternica din Bruxelles. Expertii acesteia sunt considerati ca fiind printre cei mai buni de pe continentul nostru, pozitiile si rapoartele lor sunt puncte de referinta. Vocea acesteia este intotdeauna luata in considerare iar influenta ei este aplicata de directori experimentati.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul IliasPapageorgiadis.ro.