In ultimii 8 ani, tarile candidate si potential candidate la aderare (Balcanii de Vest plus Turcia) au primit peste 600 milioane euro de la UE pentru migratie. Tarile din vecinatatea sudica, inclusiv Siria si Libia, au primit alte 200 milioane euro.

Rutele refugiatilor - BBC&iMapFoto: BBC

Comisia Europeana a publicat joi, 17 septembrie o situatie a fondurilor furnizate tarilor candidate si potential candidate dar si celor din vecinatatea sudica pentru a aborda probleme din domeniul migratiei, in ultimii 8 ani plus cele antamate pentru exercitiul financiar 2014-2020.

Balcanii de Vest plus Turcia

Serbia: Suportul total din fonduri de pre-aderare pentru activitati in domeniul migratiei, din 2007 si pana in prezent plus cel planificat: 54 milioane euro.

Din acestia, 54,6 milioane eurio au fost acordati din 2007 pana in prezent iar 8,2 milioane euro sunt antamati incepand cu anul viitor, pentru a fi acordati pe proiecte, precum:

  • 3.2 milioane euro pentru extinderea capacitatilor de cazare a migrantilor
  • 1 milion euro, deja in curs de utilizare, pentru un proiect asistenta pentru refacerea legislatiei privind azilul si reforma sistemului de azil; 
  • 4 milioane euro au fost deja acordati pentru a dezvolta sistemul de supraveghere a granitelor 

Macedonia:Suportul total din fonduri de pre-aderare pentru activitati in domeniul migratiei, din 2007 si pana in prezent plus cel planificat: 24 milioane euro.

Bosnia si Herzegovina:Suportul total din fonduri de pre-aderare pentru activitati in domeniul migratiei, din 2007 si pana in prezent plus cel planificat: 16,8 milioane euro.

In mod similar, sprijinul pentru Muntenegru se ridica la 22,6 milioane euro, Albaniei ii sunt alocate 4,5 milioane euro iar pentru Kosovo: 7,1 milioane euro.

Turcia a primit, in total, fonduri de 469 milioane euro.

Cea mai consistenta parte a fondurilor se duce catre un management integrat al frontierelor, cele pe mare si pe uscat; construirea de centre de returnare pentru imigrantii ilegali si de centre de primire pentru solicitantii de azil; suport pentru sistemul internationale de protectie, suport pentru masurile anti-traficanti.

94 milioane euro au fost asigurate pentru a asista Turcia in gestionarea influxului de migranti din Siria, ajutorul total pentru acest obiectiv ridicandu-se la 175 milioane euro.

Mai multe detalii despre finantarile UE pentru probleme din zona migratiei in Balcanii de Vest si Turcia pot fi gasite in fisa informativa transmisa de Comisia Europeana

Vecinatatea sudica: 192 milioane euro, in 8 ani, ca suprt pentru problematica migratiei

Maroc: 20 milioane euro, suportul actual in cadrul parteneriatului pentru mobilitate. Include, intre alete: suport institutional pentru politica de migratie, accesul diasporei din Maroc, stabilita in UE, la educatie, sanatate si integrare pe piata muncii.

Libia: 42,7 milioane euro intre 2011 si 2014; 22 milioane euro - finantari in curs, din care 10 milioane euro dedicate prevenirii si managementului migratiei ilegale din desertul Sahara catre Marea Mediterana

Tarile din regiunea Mashrek, intre care:

Siria: aproape 4 miliarde de euro, acordati si antamati de statele membre UE. Suportul pentru problema migratiei tinteste probelma curenta a crizei refugiatilor si urmareste sa sprijine statele vecine care ii adapostesc pe refugiati prin ajutor umanitar, asistenta pentru dezvoltare si stabilitate in interiorul Siriei si pentru refugiatii care au parasit tara.

Liban: sprijinul actual se ridica la circa 16 milioane euro. Acopera o serie de masuri precum un management integrat al frontierelor , in cadrul mai larg al unui sistem de management care sa consolideze securitatea si stabilitatea.

Mai multe detalii despre finantarile furnizate statelor din vecinatatea sudica pot fi gasite in fisa informativa intocmita de Comisia Europeana.

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.