¬La Bruxelles e mai putin important cine e vinovat de rata mica de absorbtie, stanga sau dreapta, ci faptul ca Romania pierde o multime de bani, a afirmat,luni, Corina Cretu, subliniind ca problema principala e capacitatea administrativa foarte slaba. Intrebata cum poate Comisia Europeana sa combata coruptia si birocratie, doua dintre motivele pentru care Romania are o rata mica de absorbtie, Corina Cretu a declarat ca, din punctul sau de vedere nu acestea sunt motivele, mai ales ca exista "o toleranta zero la coruptie", potrivit Euractiv.ro.

Corina CretuFoto: Comisia Europeana

"Multe tari au o multime de probleme in prima etapa a folosirii fondurilor si majoritatea vin din faptul ca nu cunosc regulile", a declarat comisarul european pentru Politici Regionale, intr-o conferinta de presa din cadrul Open Days 2015.

La nivel european rata erorilor in cheltuirea fondurilor este de 6,9 dintre care doar 0,5 sunt fraude. Restul erorilor sunt cauzate de sistemele de achizitii publice si de "slabiciunile" administrative. "Si in Romania exista problema achizitiilor publice. Am vorbit cu toate ministerele sa se faca corectiile necesare, inclusiv in legislatie, si sunt foarte increzatoare ca pentru urmatoarea programare bugetara vor fi trase niste invataminte", a spus Corina Cretu.

Comisarul european a precizat ca cele opt tari, care la preluarea mandatului sau, aveau o rata de absorbtie cu mult sub 60%, au facut progrese, ajutate si de echipele de lucru pe care le-a stabilit, dar "mai sunt multe de facut".

"Cel mai important e sa castige experienta in folosirea fondurilor, nu cred ca problema cea mai mare e coruptia. Problema e ceva ce nu poate fi numarat, contabilizat in bani: capacitatea administrativa, care este foarte slaba", a precizat Cretu.

Citeste continuarea pe Euractiv.ro.