Explicatia sefului APIA pentru cei 100.000 de fermieri ramasi "pe afara" la plata subventiilor in avans. Cat costa softul SIVECO - Teamnet

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 7 decembrie 2015, 19:51 Economie | EuROfonduri


Fermieri
Foto: Reuters
Una dintre cauzele intarzirii in realizarea modulului informatic pentru procesarea cererilor de plata a avansurilor la subventiile europene catre fermieri o reprezinta faptul ca asocierea de firme SIVECO-Teamnet, care realizeza sistemul, a refuzat sa prezinte Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, de la bun inceput, detalierea tehnica functionalitatilor - a declarat, pentru HotNews, directrul APIA, Mihai Putintei.

Reamintim ca circa 100.000 de fermieri au ramas cu cererile de plata a avansurilor la subventia la hectar neprocesate, la incheerea termenului legal pe care APIA la avut la dispozitie, 30 noiembrie 2015, pe fondul functionarii greoaie a modulului electronic realizat de SIVECO - Teamnet pentru aceasta operatiuniune, dupa cum a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimiescu.

Intr-o adresa transmisa, luni, la solicitarea HotNews - StartupCafe, directorul APIA, Mihai Putintei, a venit cu varianta sa de expplicatii pentru situatia creata:

 • "Contextul in care a fost incheiat si semnat contractul subsecvent in baza acordului cadru mentionat anterior este legat de faptul ca legislatia europeana privind acordarea platilor in avans pentru anul 2015 a aparut destul de tarziu, respectiv la data de 30 septembrie 2015 (modificarea prevederilor Regulamentului UE 1307/2013 prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 1748/30.09.2015).
 • Prin acest ultim act normativ european au fost modificate prevederile si regulile de acordare a avansurilor pentru platile directe in anul 2015. Aceste modificari au presupus rediscutarea cerintelor tehnice agreate anterior cu dezvoltatorul aplicatiei informatice, reprioritizarea acestora si implicit evaluarea specificatiilor detaliate, a efortului tehnic si uman pentru realizarea acestei functionalitati.
 • Astfel, cerintele de dezvoltare au fost finalizate in data de  08.10.2015, iar in data de 15.10.2015 s-a transmis prestatorului solicitarea de incheiere a unui contract subsecvent care sa aiba ca obiect functionalitatea necesara de implementare a platilor in avans.
 • Ulterior parcurgerii acestor actiuni au fost initiate etapele prevazute de acordul cadru ce stau la baza implementarii functionalitatilor, respectiv evaluarea de catre evaluatorul extern a efortului necesar dezvoltarii modulului de plata in avans, apoi contractarea si stabilirea unui grafic al livrarilor partiale si finale.
 • Conditia incheierii contractului era ca valoarea serviciilor informatice sa se bazeze pe estimarea facuta de directia IT si in timpul implementarii, prestatorul sa prezinte detalierea functionalitatilor. Urmare a detalierii tehnice, evaluatorul extern ar fi trebuit sa faca evaluarea efortului pe baza careia sa se realizeze plata serviciilor de dezvoltare.
 • Prestatorul extern a refuzat aceasta modalitate, motiv pentru care a incercat alte metode de evaluare, de exemplu liniile de cod. Dupa mai multe consultari cu Directia Juridica a APIA si controlorul delegat al Ministerului Finantelor Publice, prestatorul a acceptat sa realizeze detalierea functionalitatilor care a fost evaluata de evaluatorul extern si pe baza acestei evaluari s-a incheiat contractul in data de 10.11.2015.
 • Specificatiile functionale si scenariile de testare au fost semnate in data de 17.11.2015, instalarea pe mediul de test a livrabilului intermediar ce contine functionalitatile necesare inceperii platii in avans pentru SAPS a fost facuta pe data de 18.11.2015, iar pe mediul de productie in data de 20.11.2015.
 • In consecinta s-a pierdut foarte mult timp, timp in care softul s-ar fi putut dezvolta.
 • In ce priveste procesul de testare a functionalitatilor aferente controlului administrativ si functionalitatilor aferente calculului si autorizarii platiilor acesta a fost unul foarte detaliat si complex, care a necesitat timp pentru rezolvarea tuturor problemelor de functionare intampinate si din pacate in timpul acestor procese, sistemul informatic a inregistrat anumite  probleme de performanta, fapt ce a necesitat timp pentru remediere".
Explicatiile complete ale sefului APIA pot fi citite in documentul atasat AICI

Ce spuneau Siveco si Teamnet despre sistem: APIA a semnat contractul foarte tarziu

In plin scandal privind procesarea cecerilor de plata a avansurilor SAPS, firmele SIVECO si TeamNet aratau cu degetul spre APIA, despre care spuneau ca a semnat foarte tarziu contractul pentru noul modul electronic.

"Desi serviciile IT aferente modulului de plati in avans au fost contractate de APIA in data de 10 noiembrie 2015 si specificatiile necesare dezvoltarii acestui modul au fost aprobate de APIA in data de 17 noiembrie a.c., intreaga echipa de proiect din partea furnizorilor a depus si depune in continuare eforturi uriase pentru a sprijini angajatii APIA in plata avansurilor asteptate de fermieri" - spunea asocierea SIVECO-Teamnet, intr-o adresa transmisa HotNews, in 28 noiembrie.

Companiile IT sustineau ca modulul ar fi avut nevoie de cel putin 3 luni de teste.

Si noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a acuzat conducerea APIA ca a semnat prea tarziu contractul cu firmele IT, anuntand deja schimbarea din functie a sefului Agentiei, Mihai Putintei.

Putintei ocupa functia de director al APIA prin detasare, urmand sa fie readus in Ministerul Agriculturii.

Cat costa sistemul electonic SIVECO - Teamnet

Modulul electronic in cauza este realizat de consortiul SIVECO - Teamnet, in urma unui contract cu APIA, incheiat in noiembrie 2015 in baza unui Acord-cadru pe perioada 2014 - 2016.
Valoarea totala a acordului cadru este de 28.884.500 euro fara TVA, pentru cei 3 ani.

In anul 2014, din valoarea totala a proiectului "Servicii de extindere si dezvoltare a Sistemului Informatic al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura" s-a cheltuit suma de 23.872.369,52 lei (circa 5,3 milioane de euro) cu TVA  - a precizat APIA, pentru HotNews.

In anul 2015, pentru noul soft s-a angajat si se va plati dupa realizarea noului soft  suma de 29.634.423,72 lei (peste 6,5 milioane de euro) cu TVA, a mentionat sursa ciatata.

"Softul APIA pentru  implementarea noii Politici Agricole Comune  s-a realizat pe o noua platforma tehnologica, independenta de vechiul soft. Acest soft s-a realizat in exclusivitate in acest an. Suma angajata si care se va plati pentru realizarea acestui soft, in masura in care acesta respecta specificatiile tehnice, este de 29.634.423,72 lei cu TVA" - a precizat APIA.

Acest sistem este unul complex, care cuprinde o serie intreaga de functii referitoare la plata subventiilor, insa in cadrul sau, modulul pentru avansurile SAPS a costat aproape 6 milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro), a mentionat Putintei. 

Miza scandalului de la APIA: Fermierii care au primit avansuri mai pot astepta finalizarea controalelor pentru plata normala a subventiei SAPS

Cei 100.000 de fermieri care au ramas cu cererile de plata a avansurilor nesolutionate pana la 30 noiembrie 2015 vor intra pe schema de plata a subventiei integrale incepand cu 1 decembrie 2015, insa conditionat de controale in teren, a explicat, pentru HotNews si StartupCafe, saptamana trecuta, ministrul Irimescu. In urma cu doua saptamani, Irimescu a mentionat ca, practic, fermierii care aveau sa ramana fara avansurile platite la incheierea perioadei legale de plata, la 30 noiembrie 2015, urmeaza sa-si primeasca avansul la subventia europeana cu intarziere, in primavara anului 2016.

In aceasta consta si miza avansurilor la plata subventiei: fermierii primesc avansuri de 53 de euro la hectar (din totalul subventiei de 77,4 euro la hectar) inainte de finalizarea controalelor in teren, pentru a nu astepta cu buzunarele goale incheierea acestor controale, care pot fi de durata. "Teoretic, plata normala (77,4 euro la hectar) se face dupa finalizarea controlului , care nu s-a incheiat petru toti fermierii. deci cei care au primit avans mai pot asteptaIncepand cu 1 decembrie 2015 se fac platile integral, dar conditionat de finalizarea controlului in teren", a declarat, pentru Hotnews si StartupCafe, marti, ministrul Achim Irimescu.

Avansurile pentru platile pe suprafata, in valoare de 53 de euro, sunt achitate din bugetul de stat, dar Comisia Europeana ii va rambursa tarii pana pe 15 ianuarie 2016.

Cei 53 de euro reprezinta aproape 70% din subventia la hectar oferita de Comisia Europeana fermierilor, adica 77,4 euro la hectar.

Cum a izbucnit scandalul de la APIA, AICI.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


19036 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Chiar isi merita banii... (Luni, 7 decembrie 2015, 21:15)

  calinetz [utilizator]

  Daca o firma de soft e in stare sa semneze speficatiile si test case-urile azi, sa livreze pe mediul de test a doua si si peste inca doua zile in productie... atunci, da! Chiar isi merita banii! :D

  Baietii astia chiar arata ca 9 femei pot naste intr-o luna, conform celebrului aforism... de fapt, cred ca ei demonstreaza ca 270 de femei pot naste intr-o zi! :D
  • +13 (13 voturi)    
   Soft de 10.0000 euro cumparat cu 30 milioane (Marţi, 8 decembrie 2015, 7:51)

   mi [anonim] i-a raspuns lui calinetz

   Nu stiu in detaliu toate functionalitatile dar sa tii o evidenta a fermierilor, a bunurilor agricole si a subventiilor aferente pare o aplicatie de weekend.

   Hai sa spunem ca ai nevoie si de o garantie si iei si un contract de suport desi poti sa le ceri de la inceput sa-ti dea codul sursa documentat. Sa presupunem ca poti ajunge la 10-20 mii de euro.

   Dar sa dai zeci de milioane pe asa ceva care nici macar nu merge mi se pare ca e contract care ar trebui revizuit de DNA si Curtea de Conturi.

   Si firmele astea sunt in continuare 'abonate' la contracte din banii nostri..
   • +11 (11 voturi)    
    SIUI (Marţi, 8 decembrie 2015, 8:04)

    BDlamunte [utilizator] i-a raspuns lui mi

    exact aceeasi problema e cu mult trambitata "informatizare a sitemului medical". Important e ca CINEVA a facut multi bani, nu conteaza ca aceasta informatizare mai mult a distrus decat a ajutat. Parerea mea e ca potul e impartit intre SIVECO si ministerul care face licitatia. Ca n-or fi chiar prosti aia din guvern. E furt legal.
   • +8 (8 voturi)    
    ai dreptate (Marţi, 8 decembrie 2015, 8:14)

    Cosmin [anonim] i-a raspuns lui mi

    20 000 euro este mult prea putin pentru un asemenea cost dar in principiu ai dreptate, costul real este mult mult sub suma asta colosala.
 • +12 (12 voturi)    
  biciuti in piata (Luni, 7 decembrie 2015, 21:49)

  GeorgeT [utilizator]

  Glumetilor , asa se fac sutele de milioane fara sa produci nimic ..
  Biciurirea si aruncarea cu pietre in piata publica ar fi pedeapta pe care o meritati hotilor la drumul mare din buzinarul pensionarilor si al bolnavilor .
 • +16 (16 voturi)    
  aproape 6 milioane pentru cateva zile de lucru (Luni, 7 decembrie 2015, 22:32)

  Serj [utilizator]

  In concluzie au semnat contractul in 10 noiembrie, in 17 noiembrie au fost gata specificatiile, dupa o zi (in 18 noiembrie) a fost gata pentru testare si dupa 2 zile l-au si bagat in productie. Deci teoretic statul a platit aproximativ 1.5 milioane de euro pentru 7-8 zile de scris specificatii + o zi de programare + 2 zile testare + fixat probleme. 100000 fermieri au ramas pe dinafara dar la un asemenea profit cui ii mai pasa de ei ...
 • +12 (12 voturi)    
  Din pacate bani multi pentru ... (Luni, 7 decembrie 2015, 22:34)

  softistul [anonim]

  Va rog sa cautati o poveste de succes a celor doua firme de soft in mediul privat... nu veti gasi multe, poate ZERO, privatul este pretentios si are grija unde investeste banii. Din pacate firmele de software mai "mici" dar serioase si profesioniste nu au acces la astfel de proiecte bugetare, caietele de sarcini sunt mai tot timpul facute cu dedicatie.
  Costurile si calitatea ar fi altele cu siguranta.
  Unele firme corecte care lucrau la costuri mai mult decat decente la calitate dovedita in timp au fost pur si simplu inlaturate de "concurenta neloiala de partid", utilizatorii bugetarii stiu foarte bine cat au suferit pana au implementat unele "solutii" software...
 • +7 (7 voturi)    
  responsabilitati (Luni, 7 decembrie 2015, 22:45)

  alexandru [anonim]

  In Romanaia lucrurile merg cum merg fiinda nu exista responsabilitati, vinovati si respectiv consecinte. In orice tara normala, fie companiile furnizoare de soft sunt vinovate, fie cei care au semnat un contract cu ele desi nu era acoperitor. Referitor la SIVECO, va rog sa verificati, din cate cunosc de la fostul loc de munca e stilul lor de a nu furniza informatia tehnica pt a te tine dependent de ei si respectiv sa fi agatat pt orice modificari sau upgradeuri, nu spun ca e ilegal, nu stiu, nu ma pricep dar daca este legal cei care au semnat ar trebui demisi, asa cum s-a procedat la noi. Si mai iportant nu ar trebui sa mai se permita existenta unei astel de clauze in contractele pe care le incghie statul cu ei. pt acesti fermieri banii respectivi insemnau seminte pt cultura viitoare, motorina, lipsa lor ii poate da peste cap complet, ddeterminand ca multe suprafete sa ramana nelucrate
 • +7 (7 voturi)    
  problema era ca s-au gasit probleme (Luni, 7 decembrie 2015, 22:49)

  was [anonim]

  Directorul APIA, Mihai Putintei:

  "In ce priveste procesul de testare...acesta a fost unul foarte detaliat si complex, care a necesitat timp pentru rezolvarea tuturor problemelor de functionare intampinate"...

  restul e cancan.

  Adica problema este cu aceast act normativ european nou, care a pus bete in roate la cei smecheri, si individul asta nu vede acest proces de testare ca find unul valoros, care a ajuns sa descopere cateva (vre-o mie?) de bug-uri si deficiente de functionalitate?
 • +2 (2 voturi)    
  Concluzia? (Marţi, 8 decembrie 2015, 9:06)

  Carcalete [utilizator]

  Parandarat.
  Spaga.
  Deh ... vin alegerile.
 • +3 (3 voturi)    
  Nepotisme, hoti si prosti (Marţi, 8 decembrie 2015, 9:12)

  liviul2006 [utilizator]

  Eu cred ca pe la APIA sunt si nepotisme, adica si prosti, paraleli cu ce inseamna productia de software. Sunt si hoti, adica cei dovediti deja corupti pana in maduva oaselor, adica sefii de la TeamNet si Siveco, care probabil dau undeva intre 20-30% bani negrii catre cei care au dat ordine sa le fie acordate licitatiile (tot lantul trofic, fauna de derbedei din partide, executantii de la ministere, servicii, etc).

  Angajarea unui consultant al unei firme rivale care nu are contracte cu statul, si trimis la Siveco-Teamnet pe durata dezvoltarii modulului ar fi aratat ca oamenii care au lucrat la modulul ala ar fi costat maxim 100000 EURO, asta daca ar fi lucrat o echipa de 20-30 de oameni, ceea ce sincer ma indoiesc, ca lucrator in bransa.

  Asta e, hotia si prostia, fura Romania ! :(
 • +3 (3 voturi)    
  Ma intreb .... (Marţi, 8 decembrie 2015, 9:19)

  anonim [anonim]

  ... nu cumva pretul softului depaseste valoarea subventiilor pe care le gestioneaza? Impuscam mustele cu tunul cumva?
 • +2 (2 voturi)    
  curat complex (Marţi, 8 decembrie 2015, 9:52)

  tetelu [anonim]

  Nu e nici un sistem complex. Bagă și scoate date dintr-o bază de date. Proiect de câteva zecii hai sute de mii de euro + suport cât încape, hai un milion. Restu' e jaf.
 • +3 (3 voturi)    
  software-ul e noul hardware. (Marţi, 8 decembrie 2015, 10:01)

  ouyang [utilizator]

  cine isi mai aduce aminte cum s-au umplut liceele si facultatile de ibm-uri scoase din uz de bancile si companiile straine? primii milionari s-au ridicat vanzand statului seconduri la pret de varf de gama. tu copil te intrebai cat de prosti sa fie ca au luat 386-uri vechi (plasticul era deja ingalbenit pe ele) cand tu acasa aveai pentium. nu mai vorbim de “cititor” si “inscriptor” pe fiecare sa nu se strice cumva cd-ul. nu a fost niciodata vorba de prostie. tot timpul a fost vorba de invarteala si furt din bani publici.
 • +2 (2 voturi)    
  Prost nu-i cine cere !!!,prostul e cel care plates (Marţi, 8 decembrie 2015, 11:47)

  andreesanu [utilizator]

  Terminati cu explicatii TAMPITE !!!,cum adica SIVECO a refuzat ???,pai daca de la inceput SIVECO n-a rasuns la ce i-ati cerut de ce ati semnat contractul cu ei ???.
  ORI SUNTETI IDIOTI ,OR SUNTETI LEGATI DE NAS !!
  ati luat spaga si nu mai aveati incotro !!!
 • 0 (0 voturi)    
  2 intrebari: in alte tari UE cat costa si (Marţi, 8 decembrie 2015, 12:47)

  alex [anonim]

  au intampinat deasemenea probleme in aplicarea normativului UE in 2 luni?!

  Draga redactie, ar fi foarte interesant de aflat cat costa in alte tari acest soft pentru platile UE pentru ca nu avem cum sa fim singurii care au nevoie de asa ceva. De asemenea sa aflam si daca alte tari s-au confruntat cu problemele de la noi. Nu sunt jurnalist sa reusesc sa dau usor de aceste informatii, dar chiar ma scot din sarite aceste aberatii, asa ca v-as fi deplin recunoscutor pentru aceste informatii.
 • 0 (0 voturi)    
  Regulamentul de punere in aplicare e de 2 pagini!! (Marţi, 8 decembrie 2015, 12:50)

  andrei [anonim]

  In limba romana: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R1748&from=EN

  Sunt doar 2 pagini in care doar se zice ca se pot majora procentele de returnare! Deci nu au avut timp 2 sapt sa schimbe 2 parametrii?!?! WTF?!
 • +1 (1 vot)    
  E vorba de miliarde și nu doar de milioane (Marţi, 8 decembrie 2015, 14:30)

  bogdan [anonim]

  Un mic inventar al „sistemelor„ MAI cu finanantare PODCA in 2011


  Sistem informatic integrat pentru suportul decizional şi organizaţional privind dezvoltarea capacităţii administrative a IGPR - (SIISDODCA): 13,959,000 lei

  Implementarea Sistemului Naţional Integrat de
  Management al Informaţiei şi al Activităţii Tactico Operative la nivelul Direcţiei Generale de Informaţii şi
  Protecţiei Internă (SIMITO ): 7,305,736 lei

  Realizarea arhitecturii sistemului informaţional şi a
  structurii bazei de date economico-financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale- DBAPL:
  3,743,000 lei

  Dezvoltarea capacităţii de monitorizare şi evaluare de programe la nivelul Ministerului Internelor şi
  Reformei Administrative - Sistem Informatic de
  Management al Activităţii de Audit Intern: 6,952,881 lei

  Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor
  (SNRI): 9,648,000 lei

  Sistem informatic pentru managementul situaţiilor de criză: 16,940,984 lei

  Sistemul Unitar de Raportare a Evenimentelor (SURE): 15,270,600 lei

  Sistem Informatic de Management Integrat al
  Evenimentelor de Ordine Publică (SIMIEOP): 9,969,500
 • 0 (0 voturi)    
  De ce pe alta platforma ? (Marţi, 8 decembrie 2015, 14:47)

  Koczka Gyorgy [anonim]

  Adica pentru orice modificare, customizare minora, alti bani, alta distractie. In ritmul asta volumul subventiilor va fi depasit de valoarea contractului pt software. Adica ai costuri operationale mai mari decat obiectul de activitate. Asta da subiect de OLAF.
 • 0 (0 voturi)    
  La vremuri noi ... (Marţi, 8 decembrie 2015, 17:58)

  Unu' care lucreaza in domeniu [anonim]

  ... tot Noi, spune o zicala veche romaneasca. Daca ne uitam la actionariatul SIVECO, este absolut clar de ce firma respectiva a devenit abonata la toate marile lucrari IT ale statului roman, indiferent de culoarea politica a guvernului.
  Si oricum dupa primul milion de euro, nu te mai intreaba nimeni, deja ai "experienta"; si nu te mai impiedici de amanunte precum calitatea produselor.
  Doar spaga potrivita la locul potrivit si o aplicatie banala pe care o poti face cu 2-3 oameni in doua zile poate fi "vinduta" cu niste milioane bune ...
 • -1 (1 vot)    
  asa-i cand (Marţi, 8 decembrie 2015, 19:55)

  dudu [anonim]

  Asa-i cand pentru probleme serioase depinzi de un furnizor privat. Mai ales in software, unde nu sunt criterii obiective de evaluare iar caietele de sarcini ale contractelor sunt "sugerate" chiar de partener. devii ulterior sclavul lui si la cheremul lui ca evaluare. Sumele enuntate sunt atat de supradimensionate incat ar trebui sa trezeasca pa cei de la Curtea de Conturi, DNA si SRI, deoarece existenta a 100000 de romani este o problema nationala. Faptul ca respectivul furnizor a realizat rapid modificarea, el fiind autorul initial nu denota decat ca pretul este mult supraevaluat.
  Necazul este ca astfel de .... cu largul suport *interesat( al beneficiarului se imbogatesc furand din banul public. Tehnicile de fraudare sunt primitive, simple si numai reaua vointa a organelor abilitate nu i-a trimis la racoare pe patroni si complicii lor. care complici, pot fi, nu-i asa, in orice institutie sau partid.
  Vor urma "diverse atacuri informatice si desigur alti bani pentru securizarea softului sau o noua modernizare..." Spor la furat, tovarasi gradati!
  • 0 (0 voturi)    
   nu faptul ca e privat e problema. (Marţi, 8 decembrie 2015, 23:01)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui dudu

   problema e ca sunt hoti si de-o parte si de alta. si nu, nu se fura intre ei, te fura pe tine.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by