Beneficiarii care deruleaza proiecte pe fonduri europene in cadrul financiar 2007-2013 si care nu pot sa le finalizeze pana la 31 decembrie 2015 vor putea sa continue lucrarile si dupa acest termen, insa pe bani din bugetele proprii, pentru a nu pierde si banii europeni absorbiti pana acum. Masura este prevazuta intr-o hotarare adoptata miercuri de Guvern, beneficiarii de stat, precum Compania de drumuri si autostrazi sau CFR, urmand sa folosesca bani din buget dupa 31 decembrie 2015.

Guvernul a completat astfel cadrul legal national privind inchiderea programelor operationale finantate in perioada 2007-2013 din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Pescuit.

Prin completarea articolului 2 din HG nr.678/2015 s-a prevazut ca autoritatile de management al fondurilor europene vor putea prelungi durata contractelor de finantare dupa 31 decembrie 2015 - se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis miercuri HotNews.

Masura a fost luata "avand in vedere faptul ca perioada de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul programelor 2007-2013 se incheie la 31 decembrie 2015", iar Comisia Europeana va rambursa cheltuielile declarate pana la data de 31 martie 2017, cand fiecare stat membru are obligatia transmiterii la Comisie a documentelor ce formeaza "pachetul de inchidere.

Prelungirea duratei contractelor se va face prin acte aditionale, iar cheltuielile aferente acestor prelungiri vor fi suportate de beneficiari din bugetul propriu. In plus, autoritatile de management vor avea in vedere ca prelungirea duratei contractului de finantare sa nu aduca atingere celorlalte termene si activitati stabilite prin actul normativ (verificarile autoritatii de management, transmiterea declaratiei finale la Autoritatea de Certificare si Plata).

Potrivit proiectului de HG, contractele de finantare nu pot, totusi, sa fie prelungite dupa data de 30 iunie 2016.

Guvernul sustine ca masura contribuie la reducerea numarului de proiecte nefunctionale care vor fi incluse in declaratia finala de cheltuieli, avand in vedere ca exista posibilitatea ca multe din proiectele aflate in implementare la data de 31 decembrie 2015 sa fie finalizate si in uz pana la data transmiterii de catre autoritatile de management a declaratiei finale de cheltuieli la Autoritatea de Certificare si Plata.

Conform orientarilor Comisiei Europene referitoare la inchiderea programelor operationale, statele membre trebuie sa se asigure ca toate proiectele incluse in declaratia finala de cheltuieli sunt functionale, ceea ce inseamna ca sunt finalizate si in uz, pentru a fi considerate eligibile.

La inceputul anului 2014, Comisia Europeana a avertizat oficial Romania ca trebuie sa finalizeze proiectele incepute pana la data de 31 decembrie 2015, in caz contrar beneficiarii romani fiind nevoiti sa isi finalizeze lucrarile pe banii lor. Daca nici asa nu se finalizeaza proiectul, Comisia a amenintat ca va retrage tarii si banii europeni deja absorbiti in acele proiecte.