UPDATE Patronate si ONG-uri ameninta Guvernul cu procese colective, pentru platile din POSDRU

de CZ     HotNews.ro
Joi, 17 decembrie 2015, 17:25 Economie | EuROfonduri


Aura Raducu si Dacian Ciolos
Foto: Guvernul Romaniei
Situatie exploziva la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resursalor Umane 2007-2013: Coniliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNPIMMR), Camera de Comert si Industrie a Romaniei impreuna cu o serie intreaga de organizatii non-guvernamentale care au derulat proiecte POSDRU ameninta  Guvernul cu procese colective, plangandu-se ca autoritatile nu le mai ramburseaza cheltuielile efecuate in proiecte.

UPDATE. Blocul National Sindical, care figureaza la finalul scrisorii, printre semnatari, a declarat ulterior, pentru HotNews, ca nu a semnat si ca nu sustine demersul beneficiarilor POSDRU la premierul Ciolos si ministrul fondurilor europene, Aura Raducu.

"Blocul National Sindical nu a fost implicat in acest demers si nu a semnat scrisoarea transmisa dvs de catre CNIPMMR referitoare la subiectul mai sus mentionat. Numele BNS a fost in mod abuziv folosit in aceasta initiativa, asa cum am mentionat BNS nu sustine acest demers si nu a semnat scrisoarea transmisa catre Guvernul Romaniei si Ministerul Fondurilor Europene" - se arata intr-o nota transmisa de BNS.

Scrisoarea in care apar ca semnatare 18 organizatii, printre care si BNS, a fost transmisa publicatiei HotNews de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, partener al BNS in cel putin un proiect european derulat prin POSDRU. De asemenea, vicepresedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a publicat pe Facebook scrisoarea in care este mentionat si BNS printre semnatari.

In scrisoarea deschisa, in care figureaza 18 organizatii drept semnatari, adresata joi premierului Dacian Ciolos si ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu,se arata ca legal beneficiarii care au derulat proiecte in cadrul POSDRU 2007-2013 ar trebui sa poata primi de la Autoritatea de Management din suboridnea Ministerului Fondurilor Europene bani pentru cererile de rambursare a cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor, pana la sfarsitul anului.

Organizatiile se plang, insa, ca Ministerul Fondurilor Europene, prin sistemul de Help Desk,  le-a comunicat pe 16 decembrie,  ca deja nu se mai achita cererile de rambursare pana pe 31 decembrie 2015, beneficiarii ramanand astfel cu cheltuielile respective in sarcina lor.

"In situatia in care nu se asigura surse pentru plata cererilor de rambursare restante, beneficiarii vor demara procese colective in instanta incepand cu luna ianuarie 2016, pentru recuperarea daunelor cauzate", arata cele 18 organizatii semnatare, printre care se numara, Consiliul IMM-urilor, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Uniunea Generala a Industriasilor (UGIR).

Petentii mai spun ca "temeiul legal pentru aceste actiuni este reprezentat de articolul care vizeaza drepturile si obligatiile AM POSDRU/OI POSDRU delegat, respectiv: <<AM POSDRU are obligatia de a efectua rambursarea cheltuielilor in termen de maximum 20 (douazeci) de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de rambursare, in conditiile in care este insotita de toate documentele solicitate prin prezentul contract>>".

Pentru a nu mai merge la instante, organizatiile care au derulat proiecte pe fonduri europene POSDRU cer Guvernului achitarea urgenta a cheltuielilor eligibile efectuate.

"Va solicitam achitarea de urgenta a cererilor de rambursare validate si transmise la AM POSDRU, de catre Organismele Intermediare, pana la data de 28 decembrie 2015, precum si organizarea unei intalniri pana la sfarsitul acestei saptamani in cadrul careia sa se prezinte concret modalitatile de actiune ale Ministerului Fondurilor Europene si AM POSDRU pentru evitarea unor pierderi financiare de ordinul a sute de milioane de euro pentru bugetul de stat", se mai arata in scrisoarea celor 18 organizatii catre premierul Ciolos si ministrul Raducu.

In perioada 2007-14 decembrie 2015, in cadrul POSDRU Romania a reusit sa absoarba doar 1,76 miliarde de euro, adica 49% din sumele alocate de Uniunea Europeana in acest program, in perioada de programare 2007-2013.

Redam mai jos, in intregime, scrisoarea deschisa atribuita organizatiilor non-guvernamentale si adresata lui Dacian Ciolos si Aurei Raducu:

Domnului Dacian Ciolos
Prim-ministru al Romaniei

Doamnei Aura Carmen Raducu
Ministru - Ministerul Fondurilor Europene

Domnului Vladimir Rovintescu
Director AM POSDRU

Scrisoare deschisa
Impactul neplatii cererilor de rambursare asupra beneficiarilor de proiecte cu finantare POSDRU 2007-2013 si asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene


Stimate Domnule Prim-ministru,
Stimata Doamna Ministru,
Stimate Domnule Director,

Avand in vedere raspunsul oficial primit in data de 16 decembrie 2015 de la Help-desk-ul AM POSDRU, conform caruia nu se vor mai plati cereri de rambursare pana la 31 decembrie 2015, dorim sa va aducem in atentie urmatoarele probleme cu care se vor confrunta beneficiarii de proiecte, in perioada imediat urmatoare.

In conformitate cu prevederile europene si nationale in vigoare, orice cheltuiala realizata in cadrul proiectelor POSDRU poate fi solicitata la rambursare daca plata efectiva aferenta acelei cheltuieli este realizata pana la data de 31 decembrie 2015. Sute de beneficiari au depus cereri de rambursare incepand cu luna august, cu certitudinea ca pana la finalul anului vor primi sumele respective pentru a acoperi cheltuielile restante din cadrul proiectelor, cheltuieli care au devenit restante ca urmare a nerespectarii de catre AM POSDRU a termenelor contractuale de procesare si plata. Daca nu se incaseaza aceste cereri de rambursare pana pe 30 decembrie, beneficiarii sunt in imposibilitatea de a avansa sumele respective pentru a finaliza din punct de vedere financiar proiectele. Tot ceea ce se va plati dupa 1 ianuarie 2016 reprezinta cheltuieli care nu mai pot fi solicitate spre decontare nici de beneficiari catre AM POSDRU, nici de Romania de la Comisia Europeana.

Neplata cererilor de rambursare pana la 30 decembrie 2015 conduce la consecinte foarte grave, atat pentru beneficiari cat si pentru bugetul Romaniei.

Eforturile considerabile pe care beneficiarii le-au realizat pana in momentul de fata in implementarea POSDRU 2007 ¬ 2013 au generat o presiune financiara majora pentru acestia. Constant, beneficiarii au sustinut deficitul de lichiditati cu care programul s-a confruntat, au activat intr-un sistem lipsit de predictibilitate. Nu trebuie uitat faptul ca statutul beneficiarului este unul de subcontractor al politicii sociale promovate de stat, ori prin acest demers Guvernul se afla in situatia de a pierde increderea in relatia cu partenerii sai.

Nu este etic sa se transfere responsabilitatea deficitului de lichiditati catre beneficiari, in conditiile in care AM POSDRU nu a respectat termenele de rambursare mentionate in cadrul unui contract de finantare.

In situatia in care nu se asigura surse pentru plata cererilor de rambursare restante, beneficiarii vor demara procese colective in instanta incepand cu luna ianuarie 2016, pentru recuperarea daunelor cauzate. Temeiul legal pentru aceste actiuni este reprezentat de articolul care vizeaza drepturile si obligatiile AM POSDRU/OI POSDRU delegat, respectiv: ¬AM POSDRU are obligatia de a efectua rambursarea cheltuielilor in termen de maximum 20 (douazeci) de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de rambursare, in conditiile in care este insotita de toate documentele solicitate prin prezentul contract¬.

Constatam astfel ca, intr-o perioada in care cresterea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa fie un obiectiv important al Ministerului Fondurilor Europene, deciziile luate conduc in fapt la scaderea absorbtiei fondurilor europene.

Avand in vedere cele mentionate anterior, va solicitam achitarea de urgenta a cererilor de rambursare validate si transmise la AM POSDRU, de catre OIR-uri, pana la data de 28 decembrie 2015, precum si organizarea unei intalniri pana la sfarsitul acestei saptamani in cadrul careia sa se prezinte concret modalitatile de actiune ale Ministerului Fondurilor Europene si AM POSDRU pentru evitarea unor pierderi financiare de ordinul a sute de milioane de euro pentru bugetul de stat.

Organizatii semnatare:

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania

Casa de Meserii a Constructorilor

Institutul National pentru IMM-uri

PIMM Galati

Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijllocii Iasi

Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor EUROPROJECT

Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj

CLIMM Oradea

Societatea Agricola Astra

Fundatia Corona

Camera de Comert si Industrie a Judetului Neamt

CLIMM Targu-Mures

Asociatia Tanarul Fermier


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5872 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  POSDRU (Joi, 17 decembrie 2015, 17:49)

  Bazil [anonim]

  Proiectele POSDRU - proiecte din ciclul: Pentru sanatatea dumneavoastra cititi cu atentie prospectul.
 • +5 (5 voturi)    
  Cam multe pe capul lui Ciolos intr-o singura zi (Joi, 17 decembrie 2015, 17:50)

  liviul2006 [utilizator]

  sunt curios cate din ele sunt datorate lui Dragnea, mai bine zis sunt curios ce pargii a pus PSD-ul lui Dragnea in miscare pentru decredibilizarea lui Ciolos
  • +2 (4 voturi)    
   Nu are Dragnea implicare (Joi, 17 decembrie 2015, 19:04)

   Ael [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

   Pur si simplu un nenorocit de gargaragiu mincinos patologic a lasat in urma un dezastru!
  • +2 (4 voturi)    
   mda (Joi, 17 decembrie 2015, 19:41)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

   e ce va nou ca toti infectii de prin sindicate, patronate si ong-uriule care fac galagie la un guvern de 2 saptamani si au tacut malc atatia ani?

   put si ei si tot teatrul a psd...
 • +3 (5 voturi)    
  Sigur ca da (Joi, 17 decembrie 2015, 18:20)

  Orpheus [utilizator]

  Ei sunt de vina. Guvernul asta... care exista de vreo doua saptamani.
 • +2 (2 voturi)    
  O ce veste miunata ! (Joi, 17 decembrie 2015, 18:56)

  mircea_cjn [utilizator]

  S-au reinfiintat sindicateleee ??!! Au aparut din nou protestele ???! Ooo, ce veste minunata ! Tocmai disparusera sindicatele cu proteste cu tot cam de prin...2012 vara, cam de cand a venit USL-ul la putere !

  Iar acum, o data cu plecarea PSD-ului (partea hard a USL) de la guvern, ia uite cum apar protestele si sindicatele dragutele de ele !

  Domnii Pieleanu si Bogdan Chirieac nu-si iau banii pe POSDRU? Pai cat era Ponta la putere erati zi de zi la A3 si Ghita si nu mai conteneati cu odele la adresa viorelului, nu cutezati sa amintiti de banii de la POSDRU. Acum gata, v-ati eliberat frumuseilor si deontologilor?

  Sfat: Domnu Ciolos , nu dati niciun ban la smecherii astia. Spuneti ca ati dat banii la pensii , sa vedem ce zice Pieleanu, ce zice morsa ganditoare?
 • +1 (1 vot)    
  Guvernul nu e 100 % nou!!!! (Joi, 17 decembrie 2015, 19:15)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  in ministere s-au pastrat 90 % dn secretarii de stat , directorii si consilierii fostului guvern. Deci despre ce "nou"vorbim- in afara de ministri si cativa consilieri si secretari de stat?
  Sunt aceiasi si in MFE.
  Si dna (noua) ministra vine totusi din sistem, nu e (teoretic) o politruca parasutata- sa nu imi spuneti ca are nevoie de N luni si ani de acomodare!
  Nu, pur si simplu AMPOSDRU/MFE nu a gestionat de la bun-inceput sistemul in mod corespunzator. Iar spre final, cand era clar ca se vor aduna plati de multe sute de milioane euro s-au trezit impiedicati de tot felul de chichitze birocratice-ba ca nu stiu ce plafon lunar aveau la Trezorie pentru plati si nu il pot depasi, ba ca nu au alocarile de fonduri prin HG sau ca acestea sunt insuficiente si evident- au inceput sa prioritizeze intre ele Cererile de Plata, de Lichidare, de Rambursare. De cand a venit ministra noua, doua (DOUA) saptamani la final de noiembrie au fost platile blocate pt ca....nu avea cine sa semneze cu drept de semnatura in Trezorerie, ca ordonator de credite pt AM! Vi se pare normal sa se piarda timp pretios, la marele final, 2 saptamani pt un astfel de rahat birocratic, cand situatia reclama remedierea urgenta a situatiei?!
  Au amanat lansarile POCU ca nu e gata sistemul informatic, cu promisiunea ca ...in 15 dec, in 31 dec, acum mai nou cica 15 ianuarie demareaza. Ghidurile nou-revizuite/simplificate, cum promite, nema. La POC au amanat cate 3 luni evaluarea unor apeluri ca s-au trezit ca nu stiu ce experti evaluatori straini nu au aparut din pamant instant. (si deja e a 4-a luna) adica minim 7.
  Deja noul exercitiu financiar incepe mult mai prost decat cel ce se incheie acum. O sa fie si mai dezastru, in acest "ritm" si lipsa de implicare si responsabilitate. Si salariile chiar li s-au marit in sistem la toti de la OI/OIR/AM !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by