Organizatiile non-guvernamentale, sindicatele, patronatele si alti beneficiari care au derulat proiecte europene in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si nu li s-au rambursat cheltuielile pana acum isi vor putea primi banii de la Autoritatea de Management a POSDRU si dupa 3 decembrie 2015, precizeaza, vineri, Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat remis StartupCafe. In schimb, Romania risca sa piarda peste 430 de milioane de euro, in anul 2015, prin dezangajari doar din POSDRU, bani pusi la dispozitie de Comisia Europeana, dar necheltuiti de beneficiari.

Credite pentru IMMFoto: MorgueFile.com

Dupa finalizarea platilor aferente cererilor de plata si de lichidare, vor fi procesate si platite cererile de rambursare, care contin facturi deja platite si care, conform Regulamentelor europene, pot fi platite si dupa 31 decembrie 2015, a afirmat, vineri, Ministerul Fondurilor Europene.

Ministerul recunoaste ca, din cauza numarului mare de cereri de plata, lichidare si rambursare depuse intr-un timp foarte scurt, si a capacitatii administrative insuficiente a Autoritatii de Management POSDRU si a organismelor intermediare, termenul de 20 de zile lucratoare pentru plata cererilor de rambursare depuse d ebeneficiari a fost depasit.

"In conditiile date, reprezentantii AM POSDRU fac eforturi sa proceseze si sa plateasca cu celeritate cele 5591 de cereri aflate la nivelul AM si OI, din care 3901 de cereri de rambursare", sustine sursa citata.

La data de 18 decembrie 2015, sunt in implementare 936 de proiecte finantate prin POSDRU in valoare de aproximativ 5,8 miliarde lei, din care contributia UE (Fondul Social European) - 4,9 miliarde si 0,6 miliarde cofinantare de la bugetul de stat, conform datelor de la MFE.

Potrivit MFE, in acest moment, la nivelul Autoritatii de Management POSDRU sunt 5591 de cereri in procesare, dupa cum urmeaza:

1. Cereri de plata (cereri care contin facturi neachitate catre prestatori). Sunt 1059 cereri de plata aflate la nivelul Autoritatii de management si Organismelor intermediare, in valoare de 446,8 milioane lei, din care 388,6 mil. lei contributie UE.

2. Cereri de lichidare a platilor (cereri care contin obligatii de plata neachitate catre prestatori). Sunt 581 de cereri de lichidare a platilor aflate la nivelul Autoritatii de management si Organismelor intermediare, in valoare totala de 250 mil. lei, din care 221 mil. lei contributie UE.

3. Cereri de rambursare (cereri care contin cheltuieli deja efectuate de catre beneficiari. Sunt 3.901 cereri de rambursare aflate la nivelul Autoritatii de Management si Organismelor intermediare, in valoare de 1,6 miliarde lei, din care 1,4 miliarde lei contributie UE.

  • Situatia platilor efectuate in POSDRU

Incepand cu data de 23 noiembrie 2015 au fost platite 1567 cereri de plata, in valoare de 583,8 milioane lei contributie UE, a mentionat Ministerul Fondurilor Europene.

In schimb, la finalul anului 2015, riscul de dezangajare al fondurilor alocate POS DRU este de 596 milioane euro. Avand in vedere declaratia de cheltuieli de la nivelul Ministerului Finantelor Publice / ACP in valoare de 162 milioane euro, riscul de dezangajare scade la 434 milioane euro.

  • Organizatii-beneficiare au avertizat Guvernul cu procese colective

Ministerul Fondurilor Europene a facut vineri acest anunt dupa ce, joi, 17 organizatii care au derulat proiecte pe fonduri POSDRU ca beneficiari au amenintat cu procese colective Guvernul, cerand sa li se faca rambursarile de cheltuieli pana in 28 decemrbie 2015.

Intr-o scrisoare deschisa, adresata joi premierului Dacian Ciolos si ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu,se arata ca legal beneficiarii care au derulat proiecte in cadrul POSDRU 2007-2013 ar trebui sa poata primi de la Autoritatea de Management din subordinea Ministerului Fondurilor Europene bani pentru cererile de rambursare a cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor, pana la 28 decembrie.

Organizatiile se plang, insa, ca Ministerul Fondurilor Europene, prin sistemul de Help Desk, le-a comunicat pe 16 decembrie, ca deja nu se mai achita cererile de rambursare pana pe 31 decembrie 2015.

"In situatia in care nu se asigura surse pentru plata cererilor de rambursare restante, beneficiarii vor demara procese colective in instanta incepand cu luna ianuarie 2016, pentru recuperarea daunelor cauzate", arata cele 18 organizatii semnatare, printre care se numara, Consiliul IMM-urilor, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Uniunea Generala a Industriasilor (UGIR).

Petentii mai spun ca "temeiul legal pentru aceste actiuni este reprezentat de articolul care vizeaza drepturile si obligatiile AM POSDRU/OI POSDRU delegat, respectiv: <>".

Pentru a nu mai merge la instante, organizatiile care au derulat proiecte pe fonduri europene POSDRU cer Guvernului achitarea urgenta a cheltuielilor eligibile efectuate.

"Va solicitam achitarea de urgenta a cererilor de rambursare validate si transmise la AM POSDRU, de catre Organismele Intermediare, pana la data de 28 decembrie 2015, precum si organizarea unei intalniri pana la sfarsitul acestei saptamani in cadrul careia sa se prezinte concret modalitatile de actiune ale Ministerului Fondurilor Europene si AM POSDRU pentru evitarea unor pierderi financiare de ordinul a sute de milioane de euro pentru bugetul de stat", se mai arata in scrisoarea celor 18 organizatii catre premierul Ciolos si ministrul Raducu.

In perioada 2007 - 14 decembrie 2015, in cadrul POSDRU Romania a reusit sa absoarba doar 1,76 miliarde de euro, adica 49% din sumele alocate de Uniunea Europeana in acest program, in perioada de programare 2007-2013.