Romania - absorbtie zero a fondurilor structurale, ca rambursari de cheltuieli, in primii doi ani ai perioadei de programare 2014-2020. Putine proiecte pregatite si conditionalitati sectoriale finalizate

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 22 decembrie 2015, 13:26 Economie | EuROfonduri


Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene
Foto: Hotnews
Romania are absorbtie de fonduri structurale si de coeziune zero, atat ca rambursari de la Comisia Europeana pentru cheltuieli efectuate in proiecte, cat si ca sume cerute de la Bruxelles, in perioada de programare 2014-2020, a declarat, marti, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu. Ea a precizat ca primii doi ani ai perioadei de programare au fost pentru planificare, insa a recunoscut ca Romania nici nu a pregatit proiecte majore pana acum in noul ciclu financiar.

"Orice perioada de programare are primii ani de pregatire, dupa care numarul de proiecte creste. Avem zece ani de implementare si utilizare a acestor fonduri. Acesti doi ani au fost de elaborare a programelor operationale, dupa care acreditarea sistemului iar in urmatorii ani mergem la pregatire si implementare de proiecte", a spus Aura Raducu, intr-o conferinta de presa.

Ea a aratat ca majoritatea tarilor UE sunt in aceasta situatie, avand in vedere ca abia in anul 2015 Comisia Europeana a aprobat programele operationale 2014-2020 ale tuturor statelor UE.

"Majoritatea tarilor sunt in aceasta situatie. Nu stiu daca vreo tara a trimis deja cereri de rambursare. Abia anul acesta au fost toate programele operationale aprobate pentru toate tarile", a explicat ministrul, care a preluat mandatul in urma cu o luna.

Totusi, Romania a incasat de la Comisia Europeana aproape 1 miliard de euro din banii alocati in perioada de programare 2014-2020, sub forma de avansuri care se acorda la inceput, bani din care, insa Bruxelles-ul retrage tarii, proportional cu rata de absorbtie, la finalul perioadei de programare.

"Nu a venit decat avansul de aproape 1 miliard de euro, care se pot folosi", a spus ministrul Raducu.

Aura Raducu a atras, insa, atentia ca Romaniei ii lispesc proiectele mari ale beneficiarilor de stat, mai ales pe transport, cum sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale sau Caile Ferate Romane.

"Intr-adevar, situatia de la noi este ca nu avem pregatite proiecte publice si trebuie sa acceleram pregatirea . Sunt putine proiecte, de asta trebuie accelerata pregatirea proiectelor" a spus ea.

Pana in prezent, doar doua proiecte majore au fost elaborate si acestea doar la nivel de proiect tehnic: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, proiecte care va fi derulat de Metrorex ca beneficiar, precum si calea ferata Simeria, km 640, proiect derulat de CFR, ca beneficiar.

Pentru pregatirea proiectelor in domeniu este nevoie, insa, de aprobarea in Guvern a Masterplanului de transport al Romaniei, una dintre conditionalitati ex-ante pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru o buna absorbtie a fondurilor UE 2014-2020.

Referitor la conditionalitatile ex-ante pe care trebuie sa le realizeze, Romania a finalizat pana acum doar 14 astfel de strategii sectoriale, alte 22 fiind nerealizate, a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Ea a precizat ca isi propune ca aceste conditionalitati ex-ante, care intra in principal in sarcina ministerelor de linie, sa fie realizate in cursul anului 2016, pentru a preveni pierderea de fonduri europene.

Printre aceste conitionalitati ex-ante se numara strategiile referitoare la sanatate, educatie, cercetare, care trebuie realizate de ministerele de resort.

In perioada de programare 2014-2020, Romania va avea la dispozitie fonduri nerambursabile de peste 48 de miliarde de euro, din mai multe surse identificate astfel de Ministerul Fondurilor Europene:
 • - fonduri structurale si de coeziune
 • - fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala
 • -plati directe in agricultura
 • -fonduri pentru pescuit
 • -fonduri pentru sprijinirea persoanelor defavorizate
 • -facilitatea europeana de conectare
 • -programele transfrontaliere
 • -programele Comsiei Europene, la care beneiciarii din Romania pot aplica direct (cum ar fi programul Orizont 2014-2020, pentru cercetare si inovare)
 • - pe langa fondurile europene mai sunt si banii oferiti Romaniei de doua tari din afara UE: Norvegia si Elvetia.
Reamintim ca pana in acest moment, in programele gestionate direct de MFE, au fost lansate apeluri de proiecte europene doar in Programul Operational Competitivitate, axele de cercetare si de IT, in perioada d eprogramare 2014-2020. La Programul Operational dezvoltare Rurala 2014-2020, gestionat de Ministerul Agriculturii, au fost deschise, insa, 10 submasuri de finantare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5052 vizualizari

 • +12 (20 voturi)    
  Cine manca rahat legat de (Marţi, 22 decembrie 2015, 13:38)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  aceasta absorbtie?
  Cine facea galagie ca nu s/a obtinut mai mult de catre Basescu?
  Ce rahat olteano-coreean avea nesimtirea sa ne minta zi de zi?
  Cati prosti l/au crezut? Sunt cumva 7,4 milioane?
  Aud?
  Mersi usele, mersi tuturor bautorilor de tzuica de electrozi si de mesada!
  Sa va traiasca ciuma comunisto-iliesciano-pontisto-teleormaneana!
 • +7 (9 voturi)    
  e si mai bine! (Marţi, 22 decembrie 2015, 13:39)

  lili [anonim]

  Din actualul exercitiu financiar al UE Romania va pierde vreo 6 Miliarde Euro din cele 19,2 Miliarde euro fonduri de coeziune si structurale, adica vom ajunge la vreo 70% grad de absorbtie!
  Si asta in conditiile "n+2", adica pe perioada 2007-2013 +2, adica pana la final de 2015!
  Din noul exercitiu financiar deja 2 ani sunt pierduti!
  Mi-amintesc cum Ponta il ataca pe T Basescu ca a obtinut "numai" 40 Miliarde Euro pentru noul exercitiu financiar 2014-2020!
  De fapt, daca ma uit bine nu prea vad mari realizari, adica proiecte de anvergura, chiar nu stiu pe ce s-au dus miliardele absorbite pana acum!
  • 0 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 22 decembrie 2015, 16:52)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui lili

 • +5 (13 voturi)    
  Cu guvernari de cacat banii se duc pe garla ! (Marţi, 22 decembrie 2015, 14:10)

  andreesanu [utilizator]

  Cand guvernele sunt de cacat si parlamentul este o mediocritate puscariabila !!!,totul se duce pe apa sambetii !!!,vezi guvernele gargaragiului ponta !!!
 • +6 (12 voturi)    
  bani gratisi, dar care nu pot fi furati... (Marţi, 22 decembrie 2015, 15:14)

  yellowdog [utilizator]

  fara importanta pentru organizatia infractionala P$D & Co
 • +1 (5 voturi)    
  BUCURATI-VA DE FOTBAL,PARDON, DE PONTA ! (Marţi, 22 decembrie 2015, 16:52)

  Susufler0 [utilizator]

  Amintind de fotbal, nu am gresit prea tare pt ca in fond ne-am calificat la campionatul european, pe cand cu Ponta, nu ne-am calificat la nici un proiect de investitii din bani europeni. Sa ne lamurim. In urma lui Ponta nu ramane nimic despre care sa poata spune peste ani : Asta s-a facut in vremea mea. Eu am pus piatra de temelie, eu am plantat primul copac, eu am adus Concernul X in Romania samd. Fara nici un apropo, vad ca la Cluj se repara de la un timp nerealizarile de la Bucuresti, fie ca e vorba de economie, fie de IT, fie,iarasi, de sport. Clujul mult hulitului Boc, ne-a salvat de rusinea la care ne condamnasera penalul domn Oprescu impreuna cu Ponta Baschetbalistul atunci cand au promis ca Romania va putea gazdui campionatul european de baschet. Au promis ca vor construi o sala de sport in acest sens si nici macar nu au ajuns sa desteleneasca terenul afectat constructiei. Noroc cu Clujul care a acceptat sa gazduiasca el competitia pt ca altfel ne faceam de ras de tot. Oricum, numai de bine nu s-a vorbit in strainatate de Ponta. Asa ca ce sa ne mai miram ca in timpul guvernarii Ponta nu s-a absorbit vreun leut care sa aiba la baza un proiect initiat de guvernul sau. Toate realizarile cu care s-a laudat Mitomanul erau de fapt bani virati de UE, pt proiectele pornite si finalizate din timpul guvernarii Boc. Oare va putea guvernul actual sa porneasca in scurtul timp pe care il are la dispozitie vreun proiect din bani europeni, despre care Dacian Ciolos sa poata spune cu mandrie peste ani : eu l-am inceput. Si, de ce nu, poate : Eu l-am terminat ! Succes !
 • +3 (3 voturi)    
  Nici nu este de mirare......, (Marţi, 22 decembrie 2015, 16:59)

  gigiN [utilizator]

  ....-am avut cel mai bun (de aruncat) primsinistru !!
 • +2 (2 voturi)    
  Mafia e specializata doar in furat (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:55)

  Fu Leng [utilizator]

  Nu le-a pasat si nu le pasa de tara, nu au spirit civic. Le pasa doar de beemveu, vila, cont frumusel in banca, amanta cu boob job, slugi si badiguarzi si un mediu in care sa-si poata exprima ei cocalaria.
 • -1 (1 vot)    
  sa ne mai gindim......... (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:59)

  viuta [anonim]

  oare nu cumva si birocratiia eurface ca aceste proiescte sa nu se finalizeze si lri sa fie doar promisiuni? poate ar trebui simplificate aceste birocratii, dar atunci bati banii asa ca ,eu personal nu cred in aceasta poveste cu bani europen. Ar trebui complicat si invers ,
 • -1 (1 vot)    
  sa ne mai gindim......... (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:59)

  viuta [anonim]

  oare nu cumva si birocratiia eurface ca aceste proiescte sa nu se finalizeze si lri sa fie doar promisiuni? poate ar trebui simplificate aceste birocratii, dar atunci bati banii asa ca ,eu personal nu cred in aceasta poveste cu bani europen. Ar trebui complicat si invers ,
 • -1 (1 vot)    
  sa ne mai gindim......... (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:59)

  viuta [anonim]

  oare nu cumva si birocratiia eurface ca aceste proiescte sa nu se finalizeze si lri sa fie doar promisiuni? poate ar trebui simplificate aceste birocratii, dar atunci bati banii asa ca ,eu personal nu cred in aceasta poveste cu bani europen. Ar trebui complicat si invers ,
 • -1 (1 vot)    
  sa ne mai gindim......... (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:59)

  viuta [anonim]

  oare nu cumva si birocratiia eurface ca aceste proiescte sa nu se finalizeze si lri sa fie doar promisiuni? poate ar trebui simplificate aceste birocratii, dar atunci bati banii asa ca ,eu personal nu cred in aceasta poveste cu bani europen. Ar trebui complicat si invers ,
 • -1 (1 vot)    
  sa ne mai gindim......... (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:59)

  viuta [anonim]

  oare nu cumva si birocratiia eurface ca aceste proiescte sa nu se finalizeze si lri sa fie doar promisiuni? poate ar trebui simplificate aceste birocratii, dar atunci bati banii asa ca ,eu personal nu cred in aceasta poveste cu bani europen. Ar trebui complicat si invers ,
 • -1 (1 vot)    
  sa ne mai gindim......... (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:59)

  viuta [anonim]

  oare nu cumva si birocratiia eurface ca aceste proiescte sa nu se finalizeze si lri sa fie doar promisiuni? poate ar trebui simplificate aceste birocratii, dar atunci bati banii asa ca ,eu personal nu cred in aceasta poveste cu bani europen. Ar trebui complicat si invers ,
 • 0 (2 voturi)    
  Dupa dezastrul 2007-2013 vine urmatorul... (Marţi, 22 decembrie 2015, 18:17)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  dezastru- suntem aproape de 1 ianuarie 2016 si singurele lansari pe fonduri structurale (nu vb de cele FEADR-;a PNDR) s-au facut pe POCA- un apel necompetitiv si la POC.
  La POC-axa 1 (http://www.poc.research.ro/) dupa cum se observa- sunt evaluate proiectele din 5 apeluri iar cele mai importante si cu bataia cea mai mare- sectiunile E si F sunt lasate pe ...martie 2016 (motivul: nu se "stia" ca trebuie evaluate cu experti externi si de "abia in noiembrie s-a obtinut parola de la baza de date cu experti a comisiei europene". Nu are relevanta ca ghidurile erau discutate de prin iarna 2014-2015 si se stia ca vor fi evaluate si cu experti externi). Deci, evaluarea se intinde pe min 7 luni...
  La POCU- desi fondurile pentru tinerii NEETs sunt alocate astfel incat sa fie cheltuite pana la 31 dec 2016-doar o lansare -necompetitiva, in rest...sistemul informatic nu e gata nici acum (in mod ironic, se numeste MySMIS 2014, dar va fi gata in 2016), ghidurile sunt prea alambicate si trebuie simplificate, probabil la final de ianuarie etc etc...
  Strategiile sectoriale- de ex, cea pt persoanele cu handicap e de prin martie 2014 (!!!!) in consultare publica, proiect de HG nici acum adoptat...pai cum sa se lanseze proiecte POR/POCU care sa implementeze Strategia daca asta nu e aprobata prin HG (asumata de Guvern)?
  Si nu e singura.
  Master Planul, stiti bine...
  La Mediu ceva similar...
  "Noroc" cu "refazarea" proiectelor vechi din 2007-2013 care vor toca 3 miliarde euro din noua alocare- care putea fi consumata cu proiecte NOI (altele).
  Si in timpul asta, Romania ramane tara cu cele mai multe latrine in fundul curtii., in care copii mor innecati in fose septice, in care scolile nu au autorizatie sanitara sau ISU, in care batranii mor cu zile fara sprijin, persoanele cu dizabilitati nu sunt sprijinite in afara sumelor ridicole de la stat, pentru "scoala dupa scoala" si copii saraci "nu sunt bani" samd...
  Sa nu iti vina sa urli de nervi?1
  • -1 (1 vot)    
   minte incalcita (Marţi, 22 decembrie 2015, 19:51)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   E simplu: ar trebui sa limiteze orice ghid de finantare la 10 pagini si orice cerere la 5 pagini.

   Ar fi trebuit pariat pe proiecte mici, rapide si flexibile

   Cade unul - nu-I paguba, vine altul repede din urma, faci ce ai de facut in 6 luni si de apuci de altceva. Atentia pe concret, nu pe paragrafe lungi si inutile.

   Accepti o paguba mica, dar castigi in viteza. Ce pierd beneficarii, pui de la buget daca nu e frauda. Si ar mai fi zeci de astfel de concepte utile, daca programarea ar fi scoasa din mana papagalilor, profitorilor si incompetentilor.

   Cu 3 funcionari onesti per program si in 2 luni poti da drumul la finantare, important este sa ai o viziune concreta, nu una castigate prin seminarii.

   Ca, daca ma gandesc ca de fapt in exercitul trecut in ralitate am celtuit bani nu am adus bani de la Uniune si ca de fapt efectul negative al intarzierii a fost mult mai mare decat efectul posizitiv al grantului, mai bine renuntam de tot la finantare.
 • +1 (1 vot)    
  O comparatie (Marţi, 22 decembrie 2015, 19:26)

  Cheie primara [utilizator]

  Sediul primariei mun Bucuresti, cel de vis-a-vis de Cismigiu, a inceput sa se consolideze in 2008. E gata cumva?
  Una doua e de vina Ponta ori Basescu. Atata s-a invatat la USH ori SNSPA atata stiu si atata scriu.

  Daca faci SF-ul din timp nu mai corespunde cu realitatea atunci cand trebe sa se implementeze proiectele. Motivatia extinderilor de timp si maririi valorii in contractele FIDIC galben sunt tocmai neconcordantele cu SF-ul. Daca-l faci la timp iar nu e bine pt ca nu executi in primi 2-3 ani. Zic 2-3 ani ca mai sunt si licitatiile pentru contractele de lucrari. Si daca semnezi contractul de lucrari si esti intransigent ca si beneficiar, aplici penalitati si pentru termene intermediare intra toti antreprenorii in insolventa. Ca toti mint la licitatii ca sa obtina contractul. Reziliezi si o iei de la capat. Iar licitatie, iar constructor mincinos, iar reziliere. Daca ii dai afara pe mincinosi de la licitatie tii baga instanta inapoi pe gat. Mai tipa si presa ca au fost dati afara desi au avut pretul cel mai bun, ca s-au facut mismasuri. Si cam asta-i treaba.
  • 0 (0 voturi)    
   Cam le incurci! (Miercuri, 23 decembrie 2015, 12:44)

   TRAHANACHE [utilizator] i-a raspuns lui Cheie primara

   Aici e vorba de fonduri europene pt. mari projecte. Primaria a mosit-o superinteligentu', razboinicu', samuraiul boborului Oprescu, pe care bucurestenii l-au pupat si urcat acolo pentru prea multi ani. I-au dat mana libera sa "opereze" orasul, asa pe viu, fara anstezie.
 • -1 (1 vot)    
  sa ne pregatim.... (Marţi, 22 decembrie 2015, 19:45)

  Dedalus [utilizator]

  Continua vad aceasta imensa ineptie a "proiectelor mari".

  Tocmai ca proeictele mari sunt cele care pun si mari problem, care contribuie la derobarea de la raspundere a tuturor beneficarilor samd.

  Insistam pe aceasta idee comunisto-birocratico-europeana a proiectelor mari, de parca in ele ar sta economia nationala. Odata cu ele apar si pseudo-calculi scenario funambulesti cu "locuri de munca cereate de autostrada", cu "investitori caer vin numai daca exista infrastructura" si alte si alte aberatii de acest fel.

  S-ar fi utilizat 100% sau chiart mai mult din fondurile eriuopene daca nu s-ar fi insistat pe proiecte mamult, nascute din clocitoarea bolnava Bruxelles-ului si din cocosul analfabet al Bucurestiului.

  S-ar fi utilizat 100% daca ar fi fost creat un mechanism simplu, suplu, de finantare directa a municipalitatilor si IMM-urilor penrtu mici proicete pe care ei chiar le cer si au nevoie.

  Dar NU! S-a scremult 3 ani onor birocratia romano -europeana ca sa stropsheasca tot felul de "Programe" - kilograme de pagini cu propozitii de seminar, strategii de transport facute de unii care nu au mirosit bitumul in viata lor, strategii de mediu facute de unii care nu pot distinge o statie de alimentare cu apa de o capita de grau si alte asemenea fantasmagorii bolande.

  Ce credeti ca vor finanta noile programe? Aceleasi frectii la acelasi picior de lemn. Asta in timp ce nevoile reale vor fi luate in deradere si beneficari scosi vinovati pentru toate elucubratiile scrise pe hartii reciclate de funscionari cu manecute si consultant in ale altor lumi astrale...
 • 0 (2 voturi)    
  dar cat ne-am IMPRUMUTAT? (Marţi, 22 decembrie 2015, 21:24)

  Dedalus [utilizator]

  Stam cu ochii pe pomana asta, precum cersetorii care stau la usa bisericii.

  Sigur ca e utila daca vine si daca, mai ales, vine pentru ceva util.

  Dincolo insa de aceasta discutie fara de sfarsit privind "absorbtia" (fie vorba intre noi e cam la acelasi nivel ca in alte state iar oricum reutatele finale le vom afla in martie, nu acum...)., vad ca am uitat cat am IMPRUMUTAT de la UE:

  Spre exemplu in 2011. Romania a imprumutat 497,65 mil. Euro de la BEI pentru finantarea Proiectului privind Modernizarea Metroului din Bucuresti si pentru proiectele de investitii de mediu ale SC Electrocentrale Paroseni SA.

  Ar fi superinterensant sa aflam cat am IMPRUMUTAT de la BEI si BERD, cat de la Banca Mondiala.

  Tare as vrea sa vad Ministerul Comunicatiilor Publice dand aceste inforamtii, privind IMPRUMUTURILE Romaniei cu liste de proeicte cu tot...

  ====

  Dar pe cat pariem ca NIMENI nu va scrie si NIMENI nu va posta nimic despre IMPRUMUTURILE Romaniei?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by