Conform datelor de la Ministerul Finantelor, in perioada 2007 - 30 noiembrie 2015, Romania a primit de la Uniunea Europeana 31,94 miliarde de euro, ca fonduri europene (inclusiv cele de preaderare), in cadrul financiar 2007-2013. In schimb, tara a contribuit la bugetul Uniunii cu 12,12 miliarde de euro.
Rezulta, practic, un sold pozitiv pentru Romania de circa 19,82 miliarde de euro - fonduri europene.
Acestor bani li se mai adauga 988 de milioane de euro - avansurile platite deja de Comisia Europeana din fondurile europene alocate in cadrul financiar multianual 2014-2020.
Prin urmare, circa 20,8 miliarde de euro este soldul pozitiv al Romaniei in relatie cu Comisia Europeana, in perioada 2007 - 11 noiembrie 2015.
Suma aceasta mai poate creste sau scadea, in functie de avansurile pe care le va retrage Comisia Europeana, de corectiile financiare aplicate sau de noi deconturi catre Romania.

Click pentru a deschide (fondurile UE 2007-2013, cat am luat si cat am dat)
Vechile fonduri europene 2007-2013, la final. Situatia pe ministere
In perioada de programare 2007 - 2013, Romania a reusit sa atraga 29,2 miliarde de euro - fonduri europene de post-aderare.
Beneficiarii care deruleaza proiecte europene in perioada de programare 2007-2013 mai pot sa faca cheltuieli eligibile din acesti bani pana in 31 decembrie 2015.
Guvernul mai are, insa, timp, pana pe 30 iunie 2016 sa ceara de la Bruxelles rambursarea cheltuielilor efectuate in proiectele europene. Pana pe 31 martie 2017 Romania trebuie sa trimita la Comisie aplicatia de plata a soldului final si declaratia finala de cheltuieli in cadrul financiar 2007-2013.
Asa cum arata datele de la 14 decembrie 2015, cea mai slaba absorbtie a fost la fondurile structurale si de coeziune, alocate Romaniei in 7 programe operationale, gestionate de autoritatile de management de la mai multe ministere, de-a lungul timpului.
In perioada 2007 - 14 decembrie 2015, Romania a absorbit fonduri structurale si de coezine in valoare de 10,9 miliarde de euro, ca rambursari de cheltuieli. Aceasta inseamna o rata de absorbtie efectiva de 58% din cei 19,2 miliarde de euro alocati tarii ca fonduri structurale si de coeziune in perioada de programare 2007-2013.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu, absorbtia fondurilor structurale si de coeziune ar putea sa ajunga la 70%, adica circa 12 miliarde de euro, cand Comisia Europeana va face ultimele rambursari de cheltuieli efectuate de Romania din banii perioadei de programare 2007-2013. Ea se bazeaza aici si pe cheltuielile eligibile inca nedecontate de Bruxelles, dar mai ales pe asa-numitele proiecte retrospective - lucrari si alte cheltuieli efectuate din bugetul national si din imprumuturi externe, pentru care Guvernul cere rambursari de la Comisie.
Pe laga acesti bani, tara a primit si avansuri de 2,1 miliarde de euro, din care i se vor retrage, insa, anumite sume, proportional cu banii ramasi neabsorbiti.
Situatia rambursarilor de cheltuieli, pe programe:
- Programul Operational Regional a inregistrat o rata de absorbtie de 63%, adica aproape 2,5 miliarde de euro, fara avansuri. POR este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene sunt autoritatile locale, proiectele urmarind, in special, repararea de drumuri de interes local, renovarea scolilor, reabilitarea termica a blocurilor etc.
- In Programul Operational Sectorial (POS) Transport, Romania a reusit o rata de absorbtie efectiva de 61%, adica 2,6 miliarde de euro. POS Transport este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management era in subordinea Ministerului Transporturilor. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene cu acesti bani sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Caile Ferate (CFR), Metrorex - toate aflate in subordinea Ministerului Transporturilor.
- Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) are o rata de absorbtie de 59%, adica aproape 1,5 miliarde de euro. Autoritatea de Management POSCCE este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Economiei. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene in program sunt universitatile, institutele de cercetare, firme private (mai ales in domeniul IT&C).
- In programul Operational Sectorial Mediu, tara a obtinut o rata de absorbtie de 54%, adica 2,3 miliarde de euro. POS Mediu este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management s-a aflat la Ministerul Mediului. Principalii beneficiari care au derulat proiecte aici au fost companii de utilitati publice detinute de autoritati locale, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului etc. Lucrarile au vizat in special infrastructuri de apa si canalizare, gropi de gunoi, amenajari de prevenire a inundatiilor.
- Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) avut cea mai mica rata de absorbtie - doar 48%, adica 1,7 miliarde de euro. Autoritatea de Management POSDRU este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Muncii. Principalii beneficiari care au derulat proiecte au fost organizatiile non-guvernametale, autoritatile locale, autoritati centrale (precum Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca - ANOFM) etc. Proiectele au finantat in special programe de formare profesionala, consiliere profesionala, ocuparea fortei de munca, combaterea discriminarii romilor etc.
- La Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, rata de absorbtie efectiva a fost de 82%, adica 170 de milioane de euro. PODCA este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa si Ministerul de Interne a avut aceasta autoritate in subordine atunci cand acesta cuprindea si portofoliul administratiei publice. Institutiile publice au fost aici beneficiarii.
- In fine, Programul Operational Asistenta Tehnica a avut o rata de absortie de 73%, adica 123 de milioane de euro. POAT se afla sub managementul direct al Ministerului Fondurilor Europene de la infiintarea acestuia, in primavara anului 2011, ca Minister al Afacerilor Europene. Din acest program s-au finantat activitati pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene in celelalte programe: sporurile salariale pentru functionarii MFE, deplasari, seminarii, chiria sediului Ministerului Fondurilor Europene etc.

Click pentru a deschide (Fondurile structurale si de coeziune - situatia pe programele operationale)
- Fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare a satelor
Agricultura a inregistrat o absorbtie mai buna a fondurilor europene, avand in vedere si experienta ministerului de resort acumulata cu fondurile de preaderare.
In cadrul financiar multianaual 2007-2013, Romania a avut la dispozitie 8,1 miliarde de euro- fonduri europene in Programul National de Dezvoltare Rurala.
Din acesti bani, tara a absorbit 6,83 miliarde de euro, ca rambursari de cheltuieli de la Comisia Europeana, ceea ce inseamna o rata de absorbte efectiva de peste 84%, conform datelor de la jumatatea lunii decembrie 2015.
La acesti bani se adauga avansurile de 560 de milioane de euro primite de la Comisia Europeana in anul 2008. Astfel, rata de absorbtie trece de 91% in PNDR.
Cu acesti bani, au fost finantate investitii publice ale autoritatilor locale, in infrastructura din mediul rural, precum si investitiile fermierilor si ale altor antreprenori, la sate.
Ministerul Agriculturii a inregistrat, insa, o absorbtie mult mai slaba in Programul Operational Pescuit: 58%, adica 150 de milioane de euro, cu tot cu avansuri, potrivit situatiei inregistrate pana in noiembrie 2015.
Agricultorii romani au beneficiat, insa, si de fonduri europene masive sub forma de plati directe la hectar, fara sa fie nevoie de proiecte europene. Aici gradul de absorbtie era de 98% in noiembrie 2015, adica 7,6 miliarde de euro.
- Noile fonduri europene 2014-2020 - absorbtie zero ca rambursari de cheltuieli
In cadrul financiar multianual 2014-2020, dupa primii doi ani Romania a incasat doar avansurile de aproape 1 miliard de euro. Tara are, insa, absorbtie zero ca rambursari de cheltuieli in proiecte europene noi.
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a explicat ca primii doi ani ai noii perioade de programare au fost dedicati pregatirii programelor operationale si aprobarii lor de catre Comisi Europeana.
"Orice perioada de programare are primii ani de pregatire, dupa care numarul de proiecte creste. Avem zece ani de implementare si utilizare a acestor fonduri. Acesti doi ani au fost de elaborare a programelor operationale, dupa care acreditarea sistemului iar in urmatorii ani mergem la pregatire si implementare de proiecte", a spus Aura Raducu, intr-o conferinta de presa, in 22 decembrie.
Ea a aratat ca majoritatea tarilor UE sunt in aceasta situatie, avand in vedere ca abia in anul 2015 Comisia Europeana a aprobat programele operationale 2014-2020 ale tuturor statelor UE.
"Majoritatea tarilor sunt in aceasta situatie. Nu stiu daca vreo tara a trimis deja cereri de rambursare. Abia anul acesta au fost toate programele operationale aprobate pentru toate tarile", a explicat ministrul, care a preluat mandatul in urma cu o luna.
Pe fondurile structurale si de coeziune 2014-2020, in Romania s-au deschis finantari doar in Programul Operational Competitvitate (POC).
Pe axa de cercetare, beneficiari privati si publici au depus 511 proiecte in valoare totala de 1,7 miliarde de euro, in perioada 27 iunie - 1 septembrie 2015. Volumul de bani solicitati in 6 apeluri a depasit cu mult sumele disponibile puse la bataie prin acele call-uri, care insumau doar 446 milioane de euro.
In 2 noiembrie 2015 s-a deschis si linia de finantare pentru firmele IT&C, tot in PO Competitivitate, dar prin intermediul Ministerului Societatii Informationale. Apelul ramane deschis pana pe 1 februarie 2016.
In Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020, gestionat de Ministerul Agriculturii, au fost deschise mai multe linii de finantare.
Incepand cu luna martie 2015 au fost lansate apeluri de proiecte in cadrul masurilor M 4, M 6, M 7, M 19, alocarea 2015 pentru masurile lansate fiind de 1,56 miliarde euro, a informat Ministerul Agriculturii, la solicitarea HotNews. Numarul proiectelor depuse (din cadrul masurilor implementate de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) este de 7.625 cu o valoare publica de 1,34 miliarde euro, din care s-au selectat pentru finantare 1.114 proiecte in valoare publica de 67,70 milioane euro.
Au fost contractate 93 proiecte cu valoarea publica de 3,18 milioane de euro si au fost transferate 1.348 contracte cu valoarea publica de 3,56 milioane euro din PNDR 2007-2013.
In cadrul masurilor derulate de catre APIA, in campania 2015, au fost primite cereri de finantare, in valoare de 272,66 mil. euro din partea potentialilor beneficiari, a mentionat Ministerul Agriculturii.
Citeste si:
- Romania primitiva din rapoarte europene si nationale: Cei mai multi cetateni au WC-ul in fundul curtii, lipsa autostrazilor ne izoleaza de Europa, jumatate dintre familii nu au nici un salariat
- VIDEO interviu. Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu: Era de preferat ca beneficiarii POSDRU sa isi organizeze mai bine proiectele, dar isi vor primi banii. Cum a cheltuit miliarde de euro o tara cu 40% din populatie in risc de saracie si excluziune sociala
DOCUMENT Ministerul Fondurilor UE: Romania trebuie sa "dea din buzunar" aproape 1,2 miliarde de euro, pentru proiecte europene neterminate in cadrul financiar 2007-2013
Romania - absorbtie zero a fondurilor structurale, ca rambursari de cheltuieli, in primii doi ani ai perioadei de programare 2014-2020. Putine proiecte pregatite si conditionalitati sectoriale finalizate
LISTELE care iti arata unde si cat de multi bani europeni aruncam. Panoplia intarziatilor si raul cel mai mic
Privatizarile fortate si inchiderea industriilor care nu le conveneau lor, nu intra la calcul?
Insa e frumoasa incercarea.
Cit despre piata de desfacere ieftina, aia arata cit de stingher e neuronul tau... De ce si-ar dori cineva piata de desfacere ieftina si nu scumpa? Ca doar vrea sa vinda mai mult, nu?
Cit despre "sclavii" platiti cu 800 de lei, aia ar trebui sa se intrebe de ce nu au invatat carte cind erau mici astfel incit sa stie sa faca acu ceva cit de cit util si sda cistige mai mult.
Pentru cultura ta legerala, aia cita e, ete aici cit importam si exportam:
http://www.capital.ro/exporturile-romaniei-in-2014-au-ajuns-la-un-nivel-record-.html
Exportam de 52 mld si importam de 58, si importurile au crescut multumita lui Monta care cit a guvernat tot ce-a stiut sa faca a fost sa taie bani de la investitii si sa-i bage in pomeni electorale pentru electoratul propriu, din aia ca tine (asistati, pensionari, buigetari, etc).
Silviu ne povestea cum ne fura UE banii luind inapoi contractele babane si eu la aia i-am raspuns. Acu... daca vrei sa discuti despre nivelul de implicare a statului in economie si protectie sociala, aici deja e filosofie si se poate discuta la nesfirsit. Ai si exemple de suuces socialiste (toata europa de nord, canada, si liberalism de succes, SUA).
Dar aici vorbeam despre eterna scuza a romanului pentru propria viata de rahat: imperialismul octsidental nu-l lasa sa se dezvolte.
Ce s-a vândut, s-a vândut de politicienii pe care-i votăm unor alţi corupţi fără scrupule, nu a fost impus de UE.
Taxele vamale s-au desfiintat peste tot in UE , nu doar la noi , deci si noi beneficiem , petrolul , gazele , pădurile nu ni le-au luat cu japca , NOI singuri le-am dat
UE ( ca si Poporul Roman)sa saturat de CORUPTIA Partidelor corupte PSD/KGB desfasurat in Parlamentul al Romaniei .
Cu CORUPTIA PSD/KGB nu intram in Schengen si nici in zona EURO (Cu PSD intram in zona Ruble )!!!
Ce FOLOASE, ce BENEFICII au adus Romaniei?!
Ce PROIECTE mari cu bani europeni a avut Romania?!
Exista o astffel de analiza?!
Este posibila?!
Ca eu nu prea stiu, in afara fondurilor pentru agricultori care se platesc la hectar, fara nici un proiect, prin APIA(!!!), stiu de banii absorbiti pentru diferite proiecte pentru Dezvoltare regionala Programul REGIO, dar alte proiecte realizate din fonduri UE nu stiu ....
- sumele castigate de statele contribuitoare ca urmare a deschiderii pietei in Romania (taxe vamale zero)
- sumele castigate de aceleasi state prin folosirea fortei de munca ieftine in Romania
- sumele castigate de statele vestice prin importul de inteligenta si forta de munca din Romania
- sumele si bunastarea rurala pierdute de Romania din cauza concurentei neloiale dintre agricultorii suprasubventionati din vest si amaratii tarani romani sabotati de pro-europenii nostri cu acord de la stapanire
- s.a.m.d.
Nu ma intelege gresit, nu sunt antieuropean deloc, dar hai sa nici nu ne inchinam la zeul Bruxelles-ului asa cum se inchinau generatiile anterioare la zeul sovietic. UE e ori o coalitie de egali, ori se transforma in URSS.
- folosirea fortei de munca ieftine in Romania.
De văzut cât ar fi dat statul român ca ajutoare de şomaj dacă nu apăreau acele locuri de muncă
- sumele castigate de statele vestice prin importul de inteligenta si forta de munca din Romania.
AIci ai dreptate. Statul român e incapabil să păstreze oamenii aici. Dar e vina statului român.
- sumele si bunastarea rurala pierdute de Romania din cauza concurentei neloiale dintre agricultorii suprasubventionati din vest si amaratii tarani romani sabotati de pro-europenii nostri cu acord de la stapanire.
Iar sunt de acord cu tine. Dar trebuie să fim corecţi şi să spunem că agricultura făcută la noi nu avea şanse să fie profitabilă atâta vreme cât lucrăm cu sape şi cai.
Taxele vamale zero sunt si la export. Si daciile exportate de Romania in Germania sunt cu taxe vamale zero.
Cit despre forta de munca ieftina... nu inteleg ce te deranjeaza... Ai vrea ca iimperialistii aia rai sa nu foloseasca forta de munca ieftina din Romania?!? Toate tarile din jur se lupta sa atraga calitalisti din astia rai sa-si faca fabrici in tara lor, doar romanul verde si mindru vrea sa alunge imperialistii. Stii cum e, prostul daca nu-i fudul...
Bunastarea rurala a Romaniei? Whattt?!? Tu ai trait pe la tara in ultimul sfert de secol sa vezi ce bunastare domneste pe acolo??? Sau de ce nu cumperi mere din piata si-i iei de la supermarket. Pentru ca in piata gasesti 3 luni pe an mere?
Mestere, daca o ducem prost, cauza e la noi. Noi ne-am demolat si toata agoniseala din comunism intr-o pornire tembela, noi ne-am distrus fabricile si le-am vindut pe doi bani la tot felul de smecherasi din vest pentru 3 lei spaga, noi suntem cei mai ne-educati cetateni europeni, avind cea mai mica rata din europa de absolventi de studii superioare (si pe linga asta jumate din cei existenti sunt din categoria spiru haret), noi nu avem autostrazi, noi schimbam legile fiscale din 2 in 2 saptamini ca-n tarile de lumea a 3-a. Deci vinovati pentru viata de rahat suntem NOI, romanii mindri, nu altii. Imperiaslimul ala putred pe care-l invoci ca scuza pentru viata ratata, imperialismul ala a actionat similar si-n Ungaria, si-n Ceehia si-n Polonia, si totusi ei o duc mult mai bine. Oare de ce? Pentru ca exista o coonspiratie mondiala care nu ne lasa sa traim bine, sau pentru ca suntem din mosi stramosi tara formelor fara fond, tara micii smechereli, a micii invirteli, a micii pacaleli, a lipsei totale de responsabilitate, seriozitate, meritocratie???
Pina nu ne vom trezi la realitate si nu vom realiza ca fiecare poarta raspunderea pentru propria viata ratata, nu se va schimba nimic.
Genul tau de logica e: "noi Romanii suntem coruptii - si daca noi suntem cei corupti, cei din UE sunt morali". Ei nu e asa.
Hai ca m-am prins. Tu esti o flasneta anti-ue. Un fel de ciuvica cu "Jos UE" in loc de "Jos Basescu". E ultimul reply pe care ti-l adresez.
si categoric romania a pierdut cu mult mai mylt decat a primit, daca mai tinem seama si ca aceste fonduri primite au fost directionate catre firme agreate nu numai de politicienii nostri ci si de ue, ca specialistii trimisi din ue erau platiti cu salarii cat toti muncitorii la un loc, daca tinem cont de materiile prime brute exportate, de profiturile bancilor care trebuiau sa ramana in tara, ale petrom, etc.., am depasit cu mult cele 20 miliarde primite, care oricum nu se vad in nici un proiect mai concludent, multi bani sunt cheltuiti pe programe aiurea, fel de fel de instruri, recalificari, etc., adica banni irositi...
dar asta-i viata, nimeni nu iti da un ban degeaba, trebuie sa castige cel putin dublu, toti cei care va bucurati ca ue ne-a ajutat, etc., aveti un singur motiv; ati beneficiat de acei bani printr-un anumit program sau habar nu aveti pe ce lume traiti...
UE e doar o strutocamila care nu e in stare sa-si pazeasca granitele de teroristi condusa de o baba senila. UE e doar o structura corupta care stia de 2 ani ce marlanii faceau baietii destepti de la VW si se facea ca ploua!
Ma lasati cu UE?
ce frumos era daca veneai cu exemple de proiecte realizate cu bani europeni de pe urma carora sa castigam! cum iti explici ca la noi km de autostrada este de 3-4 ori mai scump ca in vest?
si apoi, poate nu stii, dar castigatoare sunt firme din occident care inghit o gramada de bani si lucrarea o fac tot firme romanesti, pe bani putini si normal, de proasta calitate...
si apoi iti mai spun un lucru, daca casa aia o puteam face eu cu 20000 euro la aceeasi calitate, atunci cu banii pe care i-am dat de bunavoie ue realizam mai multe case decat cu banii dati de ei si diorectionati tot catre firmele lor...
daca mai punem la socoteala si banii furati de ei prin exploatarea nemiloasa a padurilor, a resusrselor natutrale in general, prin dobanzile practicate de bancile straine care transfera profitul in tarile mama prin fel de fel de smecherii, atunci toata lumea ar fi avut casa de 100000 euro...
dar conteaza ce ramane in urma, vorba ta, un popor traind la limita saraciei, copii crescuti de bunici sau frati , surori mai mari, analfabeti, batrani fara sperante, si pentru ce? ca sa traiasca o gasca de mafioti mai bine si sa ne indruge ca occidentul este raiul pe pamant...
Si apoi, cine te impiedica sa cumperi actiuni la consortiile astea din afara granitelor tarii? Ia-ti, nene, actiuni si e si consortiul tau atunci si sa vezi cum iti doresti din tot sufletul sa se intoarca si catre tine 7 lei din aia 10.
Daca va uitati la tarile ramase pe dinafara- Ucraina, Moldova, Serbia, Georgia vedeti in ce situatie economica si sociala proasta sunt- si raman o zona "tampon", gri/cenusie intre UE si Rusia. Credeti ca in Uniunea Eurasiatica, unde Putin ia orice decizie are chef, ar fi mai bine? Acolo coruptia e regula, oligarhii fac legea si situatia sociala si economica a oamenilor de rand este mult mai rea decat la noi.
Corect ca si UE a beneficiat de pe urma integrarii- atat cu contributia noastra la bugetul comun, dar si prin piata de desfacere, achizitia f. ieftina de resurse, afaceri din Ro etc, insa cel putin la acestea din urma, e mai degraba vina noastra, ca popor, ca le lasam asa usor din mina si avem asa de multi corupti. Credeti ca ApaNova de ex putea creste tariful de atatea ori fara coruptie? sau austriecii sa ne taie padurile si cumpere lemnul defrisat ilegal?
E tot vina noastra ca nu am luat aproape integral ce ne-a "dat" UE- proiecte au fost, dar gestionate execrabil plus legislatia proasta==>miliarde euro ratate. Intre 4 si 5 mld euro se vor consuma pt acestea din noul exercitiu financiar si din buget, incepand cu 2016.
Si da, poate nu ati vazut voi direct "euro" dar in multe locuri se vad rezultatele finantarilor- afaceri infiintate, scoli si spitale renovate si dotate, strazi refacute etc-unde s-au ocupat oamenii de astea. Unde nu prea, ca in Bucuresti- logic ca nu "vedeti".
Desi si aici sunt, dar cum predomina alte surse de finantare, cele finantate de UE sunt mai putin vizibile.
Pai multi inca nu au aflat ce e ala capitalism si inca suspina dupa comunism, asta e concluzia mea.
Mah, oameni buni, eu traiesc in Germania de citiva ani si sa vedeti ce se intimpla: statul german imi ia impozit. Dar imi ia, nene, nu se incurca. O parte din banii mei se duc catre Romania, da? Ca si o parte din banii nemtilor.
UE nu vine sa-ti puna sula in coaste: ori cumperi de la mine, ori te dau afara. De ce credeti ca au murit marile combinate romanesti, mindria socialismului multi-dezvoltat? Acum citiva ani Dacia era la pamint. Credeti ca au venit aia de la BMW sau VW sa zica: "ba, ia inchideti voi fabrica asta, ca ne sta in coaste"?? Nu, dom'le, Dacia era neperformanta si nici dracu' nu mai voia sa-si cumpere o masina care se desface in bucati pe strada. Iar cind au venit aia de la Renault, credeti ca i-a impins cineva, i-au trimis masonii sau iluminatii sau mai stiu eu ce forte oculte visati voi? Nu, aia au venit ca sa faca profit. Si voi faceti la fel, dar nu recunoasteti. Daca aveti un portbagaj de rosii si auziti ca la Arad se vind mai bine, va duceti la Arad, nu va mai opriti la Sibiu.
Si la fel e cazul cu orice industrie din tara asta care s-a dus la vale. La care s-a adaugat faptul ca ati votat niste jumatati de oameni, v-ati bucurat cind ati auzit "nu ne vindem tara" desi nu prea stiam ce sa facem cu ea. Probabil ca daca ar fi dupa noi, am extrage petrolul sau sarea, sau aurul la preturi triple fata de ei.
UE iti da niste bani sa faci ceva cu ei: ferma de melci, ferma de struti, autostrazi, gaze, asfalt, internet in sate, poduri. UE nu-ti da bani de salarii si nici ca sa-ti iei plasma. Iar cind faci un rahat care se surpa (vezi autostrada Sibiu-Orastie) iti ia banii inapoi. Ca asa e cinstit, asa ati face si voi. Adevarul e ca sintem prea prosti sa cheltuim banii europenilor, asta e adevarul.
E sa stii de ani ca VW fraudeaza la emisii si sa nu faci nimic!
Este sa storcesti capitalul romanesc complet si singurul loc unde te poti angaja este la multinationalele care nu platesc taxe decat simbolic.
Nu-i mai da cu capitalismul ca este la fel cu ceea ce fac borfasii nostri si la fel de pe fata! Este cleptocratie!
Unii mai mari "au voie" sa nu plateasca taxe, sa nu respecte legea si cei mai mici "nu au voie". Cam asta este "capitalismul" tau!
Sclavagism sub bataia pustii (politii) facut de o mana de hoti!
Asta unde se încadrează, la fonduri încasate sau la contribuții?
Sau, mai degrabă, la tribut pentru aderare?
Dar sa vedem de unde-i dam noi inapoi oameni buni!!!!
Au luat banii doar cativa oameni "destepti" dar de platit, plateste "prostimea" sau "sclavii".
S-auzim numai de bine!!!
pai nu se poate ca spaniolii astia sa isi ia utilajele si sa se dea la loviti dupa ce au licitat
ideea e ca noi nu avem nevoie de nimeni sa ne ajute ci avem nevoie de planificare amanuntita si programarea lucrarilor in asa fel incat sa avem productivitate
avem nevoie de bani europeni sa ne cumparam utilajele necesare apoi tot personalul trebuie pus la punct si antrenat in asa fel incat muncitorii sa fie informati despre fiecare aspect al lucrarii
am vaut lucrari care pur si simplu sunt facute cu personal redus si noi vorbim ca vrem sa construim mare si rapid
trebuie multiplicat numarul muncitorilor si in acelasi timp mecanizat majoritatea obiectivelor
sincer sa fiu mie nu mi se pare chiar asa de greu sa iti faci un plan si sa dovedesti cheltuielile la UE si in asa fel sa primim fondurile necesare dezvoltarii infrastructurii
eventual si salariile pentru acesti muncitori sa fie recalculate si aduse la un asa nivel incat oamenii sa nu mai plece din tara
as vrea sa ma intorc in tara si sa construiesc pt tara mea sa fiu mandru de mine si nu pt straini care pana la urma tot niste imigranti suntem
as vrea sa citeasca si parlamentarii nostrii ce scriu eu aici si poate o sa imi dea dreptate
suntem blocati in cea mai mica viteza posibila si nu se pare ca cineva vrea sa zica ceva sau nu stiu daca mai intereseaza pe cineva(atata timp cat buzunarul UE e f adanc)