Comisia Europeana a pompat fonduri europene de circa 20 de miliarde de euro in Romania, in cei 9 ani scursi de la aderarea la UE, in conditiile capacitatii reduse a tarii de absorbtie a banilor comunitari. HotNews va prezinta situatia detaliata a absorbtiei fondurilor europene din anul 2007 pana acum.

Fondurile europene 2007-2013 (click pt a deschide))Foto: Ministerul Finantelor Publice

Conform datelor de la Ministerul Finantelor, in perioada 2007 - 30 noiembrie 2015, Romania a primit de la Uniunea Europeana 31,94 miliarde de euro, ca fonduri europene (inclusiv cele de preaderare), in cadrul financiar 2007-2013. In schimb, tara a contribuit la bugetul Uniunii cu 12,12 miliarde de euro.

documente

Situatie Fonduri UE

(29 Dec 2015) PDF, 68KB

Rezulta, practic, un sold pozitiv pentru Romania de circa 19,82 miliarde de euro - fonduri europene.

Acestor bani li se mai adauga 988 de milioane de euro - avansurile platite deja de Comisia Europeana din fondurile europene alocate in cadrul financiar multianual 2014-2020.

Prin urmare, circa 20,8 miliarde de euro este soldul pozitiv al Romaniei in relatie cu Comisia Europeana, in perioada 2007 - 11 noiembrie 2015.

Suma aceasta mai poate creste sau scadea, in functie de avansurile pe care le va retrage Comisia Europeana, de corectiile financiare aplicate sau de noi deconturi catre Romania.

Click pentru a deschide(fondurile UE 2007-2013, cat am luat si cat am dat)

Vechile fonduri europene 2007-2013, la final. Situatia pe ministere

In perioada de programare 2007 - 2013, Romania a reusit sa atraga 29,2 miliarde de euro - fonduri europene de post-aderare.

Beneficiarii care deruleaza proiecte europene in perioada de programare 2007-2013 mai pot sa faca cheltuieli eligibile din acesti bani pana in 31 decembrie 2015.

Guvernul mai are, insa, timp, pana pe 30 iunie 2016 sa ceara de la Bruxelles rambursarea cheltuielilor efectuate in proiectele europene. Pana pe 31 martie 2017 Romania trebuie sa trimita la Comisie aplicatia de plata a soldului final si declaratia finala de cheltuieli in cadrul financiar 2007-2013.

Asa cum arata datele de la 14 decembrie 2015, cea mai slaba absorbtie a fost la fondurile structurale si de coeziune, alocate Romaniei in 7 programe operationale, gestionate de autoritatile de management de la mai multe ministere, de-a lungul timpului.

documente

Fonduri structurale

(29 Dec 2015) PDF, 63KB

In perioada 2007 - 14 decembrie 2015, Romania a absorbit fonduri structurale si de coezine in valoare de 10,9 miliarde de euro, ca rambursari de cheltuieli. Aceasta inseamna o rata de absorbtie efectiva de 58% din cei 19,2 miliarde de euro alocati tarii ca fonduri structurale si de coeziune in perioada de programare 2007-2013.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu, absorbtia fondurilor structurale si de coeziune ar putea sa ajunga la 70%, adica circa 12 miliarde de euro, cand Comisia Europeana va face ultimele rambursari de cheltuieli efectuate de Romania din banii perioadei de programare 2007-2013. Ea se bazeaza aici si pe cheltuielile eligibile inca nedecontate de Bruxelles, dar mai ales pe asa-numitele proiecte retrospective - lucrari si alte cheltuieli efectuate din bugetul national si din imprumuturi externe, pentru care Guvernul cere rambursari de la Comisie.

Pe laga acesti bani, tara a primit si avansuri de 2,1 miliarde de euro, din care i se vor retrage, insa, anumite sume, proportional cu banii ramasi neabsorbiti.

Situatia rambursarilor de cheltuieli, pe programe:

  • Programul Operational Regional a inregistrat o rata de absorbtie de 63%, adica aproape 2,5 miliarde de euro, fara avansuri. POR este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene sunt autoritatile locale, proiectele urmarind, in special, repararea de drumuri de interes local, renovarea scolilor, reabilitarea termica a blocurilor etc.
  • In Programul Operational Sectorial (POS) Transport, Romania a reusit o rata de absorbtie efectiva de 61%, adica 2,6 miliarde de euro. POS Transport este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management era in subordinea Ministerului Transporturilor. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene cu acesti bani sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Caile Ferate (CFR), Metrorex - toate aflate in subordinea Ministerului Transporturilor.
  • Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) are o rata de absorbtie de 59%, adica aproape 1,5 miliarde de euro. Autoritatea de Management POSCCE este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Economiei. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene in program sunt universitatile, institutele de cercetare, firme private (mai ales in domeniul IT&C).
  • In programul Operational Sectorial Mediu, tara a obtinut o rata de absorbtie de 54%, adica 2,3 miliarde de euro. POS Mediu este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management s-a aflat la Ministerul Mediului. Principalii beneficiari care au derulat proiecte aici au fost companii de utilitati publice detinute de autoritati locale, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului etc. Lucrarile au vizat in special infrastructuri de apa si canalizare, gropi de gunoi, amenajari de prevenire a inundatiilor.
  • Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) avut cea mai mica rata de absorbtie - doar 48%, adica 1,7 miliarde de euro. Autoritatea de Management POSDRU este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Muncii. Principalii beneficiari care au derulat proiecte au fost organizatiile non-guvernametale, autoritatile locale, autoritati centrale (precum Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca - ANOFM) etc. Proiectele au finantat in special programe de formare profesionala, consiliere profesionala, ocuparea fortei de munca, combaterea discriminarii romilor etc.
  • La Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, rata de absorbtie efectiva a fost de 82%, adica 170 de milioane de euro. PODCA este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa si Ministerul de Interne a avut aceasta autoritate in subordine atunci cand acesta cuprindea si portofoliul administratiei publice. Institutiile publice au fost aici beneficiarii.
  • In fine, Programul Operational Asistenta Tehnica a avut o rata de absortie de 73%, adica 123 de milioane de euro. POAT se afla sub managementul direct al Ministerului Fondurilor Europene de la infiintarea acestuia, in primavara anului 2011, ca Minister al Afacerilor Europene. Din acest program s-au finantat activitati pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene in celelalte programe: sporurile salariale pentru functionarii MFE, deplasari, seminarii, chiria sediului Ministerului Fondurilor Europene etc.

Click pentru a deschide (Fondurile structurale si de coeziune - situatia pe programele operationale)

  • Fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare a satelor

Agricultura a inregistrat o absorbtie mai buna a fondurilor europene, avand in vedere si experienta ministerului de resort acumulata cu fondurile de preaderare.

In cadrul financiar multianaual 2007-2013, Romania a avut la dispozitie 8,1 miliarde de euro- fonduri europene in Programul National de Dezvoltare Rurala.

Din acesti bani, tara a absorbit 6,83 miliarde de euro, ca rambursari de cheltuieli de la Comisia Europeana, ceea ce inseamna o rata de absorbte efectiva de peste 84%, conform datelor de la jumatatea lunii decembrie 2015.

La acesti bani se adauga avansurile de 560 de milioane de euro primite de la Comisia Europeana in anul 2008. Astfel, rata de absorbtie trece de 91% in PNDR.

Cu acesti bani, au fost finantate investitii publice ale autoritatilor locale, in infrastructura din mediul rural, precum si investitiile fermierilor si ale altor antreprenori, la sate.

Ministerul Agriculturii a inregistrat, insa, o absorbtie mult mai slaba in Programul Operational Pescuit: 58%, adica 150 de milioane de euro, cu tot cu avansuri, potrivit situatiei inregistrate pana in noiembrie 2015.

Agricultorii romani au beneficiat, insa, si de fonduri europene masive sub forma de plati directe la hectar, fara sa fie nevoie de proiecte europene. Aici gradul de absorbtie era de 98% in noiembrie 2015, adica 7,6 miliarde de euro.

  • Noile fonduri europene 2014-2020 - absorbtie zero ca rambursari de cheltuieli

In cadrul financiar multianual 2014-2020, dupa primii doi ani Romania a incasat doar avansurile de aproape 1 miliard de euro. Tara are, insa, absorbtie zero ca rambursari de cheltuieli in proiecte europene noi.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a explicat ca primii doi ani ai noii perioade de programare au fost dedicati pregatirii programelor operationale si aprobarii lor de catre Comisi Europeana.

"Orice perioada de programare are primii ani de pregatire, dupa care numarul de proiecte creste. Avem zece ani de implementare si utilizare a acestor fonduri. Acesti doi ani au fost de elaborare a programelor operationale, dupa care acreditarea sistemului iar in urmatorii ani mergem la pregatire si implementare de proiecte", a spus Aura Raducu, intr-o conferinta de presa, in 22 decembrie.

Ea a aratat ca majoritatea tarilor UE sunt in aceasta situatie, avand in vedere ca abia in anul 2015 Comisia Europeana a aprobat programele operationale 2014-2020 ale tuturor statelor UE.

"Majoritatea tarilor sunt in aceasta situatie. Nu stiu daca vreo tara a trimis deja cereri de rambursare. Abia anul acesta au fost toate programele operationale aprobate pentru toate tarile", a explicat ministrul, care a preluat mandatul in urma cu o luna.

Pe fondurile structurale si de coeziune 2014-2020, in Romania s-au deschis finantari doar in Programul Operational Competitvitate (POC).

Pe axa de cercetare, beneficiari privati si publici au depus 511 proiecte in valoare totala de 1,7 miliarde de euro, in perioada 27 iunie - 1 septembrie 2015. Volumul de bani solicitati in 6 apeluri a depasit cu mult sumele disponibile puse la bataie prin acele call-uri, care insumau doar 446 milioane de euro.

In 2 noiembrie 2015 s-a deschis si linia de finantare pentru firmele IT&C, tot in PO Competitivitate, dar prin intermediul Ministerului Societatii Informationale. Apelul ramane deschis pana pe 1 februarie 2016.

In Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020, gestionat de Ministerul Agriculturii, au fost deschise mai multe linii de finantare.

Incepand cu luna martie 2015 au fost lansate apeluri de proiecte in cadrul masurilor M 4, M 6, M 7, M 19, alocarea 2015 pentru masurile lansate fiind de 1,56 miliarde euro, a informat Ministerul Agriculturii, la solicitarea HotNews. Numarul proiectelor depuse (din cadrul masurilor implementate de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) este de 7.625 cu o valoare publica de 1,34 miliarde euro, din care s-au selectat pentru finantare 1.114 proiecte in valoare publica de 67,70 milioane euro.

Au fost contractate 93 proiecte cu valoarea publica de 3,18 milioane de euro si au fost transferate 1.348 contracte cu valoarea publica de 3,56 milioane euro din PNDR 2007-2013.

In cadrul masurilor derulate de catre APIA, in campania 2015, au fost primite cereri de finantare, in valoare de 272,66 mil. euro din partea potentialilor beneficiari, a mentionat Ministerul Agriculturii.

Citeste si: