Guvernul a platit 5,035 miliarde de lei (aproximativ 1,11 miliarde de euro), in luna decembrie 2015, beneficiarilor care au derulat proiecte pe fonduri structurale si de coeziune, in prioada de programare 2007-2013, a informat, joi, Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat remis HotNews.

Credite pentru IMMFoto: Parlamentul European

Astfel, procentul sumelor achitate beneficiarilor din 2007 pana la 30 decembrie 2015 se apropie de 75% din alocarea de fonduri structurale si de coeziune a Romaniei, insemnand 62,9 miliarde de lei (circa 13,9 miliarde de euro, la cursul actual).

Din luna noiembrie pana in prezent, statul a platit beneficiarilor 10% din alocarea de fonduri structurale, sustine Ministerul Fondurilor Europene.

Aceste plati au fost efectuate in cele 7 programe de fonduri structurale si de coeziune, din care 5 sunt gestionate direct de autoritati de management de la Ministerul Fondurilor Europene, iar doua de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Beneficiarii care au derulat proiecte europene in perioada de programare 2007-2013 mai puteau face cheltuieli eligibile din acesti bani europeni pana la finalul anului 2015.

Mai departe, Guvernul mai are timp pana pe 30 iunie 2016 sa ceara de la Bruxelles rambursarea cheltuielilor efectuate in proiectele europene. Cheltuielile achitate beneficiarilor de Guvern trebuie, insa, certificate si auditate.

Autoritatile romane au facut platile interne catre beneficiari din imprumuturi temporare de la Trezorerie, care ar urma sa fie acoperite cu banii pe care statul urmeaza sa-i primeasca de la Bruxelles ca rambursare a cheltuielilor eligibile efectuate in proiectele europene din Romania.

In context, ministrul Fondurilor Europene, Ara Raducu, a multumit Ministerului Finantelor Publice "pentru acceptul de suplimentare a fondurilor disponibile in Trezorerie pentru efectuarea de plati efectiv in ultimele zile ale anului, urmand ca MFE sa se implice in mod accelerat in procedurile de rambursare de la Comisie".

Pana in prezent, Comisia Europeana a facut Romaniei plati de circa 11 miliarde de euro ca rambursari de cheltuieli in proiectele pe fonduri structurale si de coeziune, reprezntand aproximativ 60% din alocarea 2007-2013 (de 19 miliarde de euro).

(Click pentru a extinde)Situatia platilor interne catre beneficiari, pe programe operationale - fonduri structurale si de coeziune

De asemenea, ministrul Raducu a cerut o mai buna planificare in anul 2016, in procesul de absorbtie a banilor UE.

"Multumesc colegilor mei, ministerelor de linie si in primul rand beneficiarilor, pentru intelegere asupra faptului ca aceste cereri de plata, venite in numar mare pe final de an, au fost tratate cu toata seriozitatea, indiferent de volumul de munca acumulat la nivelul responsabililor MFE si MDRAP. O mai buna planificare in 2016 va genera eficienta atat in calendarul activitatilor din proiecte cat si la nivelul coordonarii intre institutiile responsabile de urmarirea implementarii acestor proiecte. Astfel imi propun sa inspir un alt tip de management in absorbtia fondurilor structurale atat de necesare Romaniei", a spus Aura Raducu, citata de comunicatul MFE.

Conform sursei citate, in 2016 urmeaza o analiza asupra impactului proiectelor finantate, care va fi realizata impreuna cu beneficiarii si alti actori interesati din societate.

Reamintim ca o serie de organzatii patronale si ONG-uri au amenintat, in urma cu doua saptamani, Guvernul cu procese colective, daca nu le achita cheltuielile efectuate in proiecte derulate in Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.