Proiect PHARE de 3 milioane de euro, blocat de edilii locali din Braila

de Gabriela Popa     HotNews.ro
Luni, 10 decembrie 2007, 12:24 Economie | EuROfonduri


Lucrarile din centrul Brailei
Foto: Hotnews
Reabilitarea centrului istoric din Braila este un proiect care a fost selectat pentru finantare PHARE de 3 milioane de euro. O serie de neintelegeri "tehnice" intre edilii locali au facut ca lucrarile sa intarzie opt luni. Ministrul Lazlo Borbely a declarat ca va sista contractul cu unul din antreprenori, firma portugheza OPCA. Deocamdata nu s-a facut nici o plata din fonduri publice, asa ca nu se pune problema returnarii banilor.

Ideile pe scurt

 • Proiectul "Reabilitarea centrului istoric al municipiului Braila" a fost probat pentru finantare in cadrul programului PHARE 2003.
 • Antreprenorii castigatori ai licitatiei au fost compania portugheza OPCA si firma spaniola SEDESA.
 • Ce a blocat proiectul: neintelegere intre edilii locali daca pe una din strazi ar trebui sau nu sa circule autovehicule.
 • Alta problema: posibilitatea tehnica de a reabilita unul din corpurile muzeului.
 • Prefectul de Braila a incercat o conciliere, insa ministrul Borbely a declarat ca va rezilia contractul cu unul din antreprenori.


In data de 11 mai a.c. autoritatile locale au predat constructorilor amplasamentul si din acest moment incepe, efectiv, derularea proiectului. Probleme au aparut inca de la inceput, cand s-a pus in discutie reabilitarea principalei artere a Centrului Istoric- Strada Mihai Eminescu.

Primarul municipiului Braila, Constantin Cibu, a insistat ca aceasta strada sa fie deschisa circulatiei autoturismelor, desi nu a fost prevazut acest lucru in proiectul depus pentru finantare.

Acesta este marul discordiei intre autoritatile locale brailene, care tin pe loc de patru luni lucrarile in zona. In plus, exista controverse si in privinta solutiei tehnice pentru reabilitarea unor cladiri.

Razboi pe banii UE intre edilii locali

Primarul il acuza pe directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, care este si presedintele Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP), ca respinge in mod nejustificat initiativa de a permite circulatia autoturismelor pe Strada Mihai Eminescu.

“In proiect s-a prevazut ca, pe aceasta strada, sa fie acces auto dinspre Bulevardul Cuza spre Centru, dar si o serie de parcari inclinate pe dreapta. Avem un conflict interminabil cu acest domn, care are o vedere unidirectionala si care ar dori sa transforme tot centrul orasului intr-un muzeu, fara sa tina seama de dorinta noastra: strada trebuie sa fie una cu vad comercial", spune primarul Cibu.

"Este o mare greseala sa privesti numai dintr-o directie dezvoltarea orasului. Nu putem transforma Centrul Brailei intr-un muzeu. Daca nu vom ajunge la o intelegere, voi lua masuri ca domnul Candea sa fie schimbat din functia de presedinte al UIP. Este dreptul beneficiarului si voi uza de acesta. Voi solicita schimbarea la Agentia pentru Dezvoltare Regionala”, adauga Cibu.

Acesta a mai precizat ca schimbarea din functie a directorului Muzeului este legala si nu este nevoie sa aiba acordul Consiliului Judetean. “Faptul ca nu s-a circulat, ani de zile, pe aceasta strada, a adus-o in starea in care este. E pacat, pentru ca societatea contractanta bate pasul pe loc si, la urmatoarea sedinta, sper sa se ajunga la o decizie”.

Care sunt, de fapt, problemele?

Directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, il contrazice pe primarul Cibu si precizeaza ca, de fapt, problema nu este schimbarea directorului UIP.

Mihailov sustine ca autoritatile locale nu vor sa accepte o anume solutie tehnica solicitata de constructor pentru una din componentele proiectului : Lotul I - reabilitarea Corpului B al Muzeului.

“Din punctul nostru de vedere, acesta este un proiect foarte important si nu inteleg de ce, intr-un an, nu s-a facut niciun progres. Totul depinde de constructor si beneficiar, care a avut probleme tehnice destul de mari la documentatie si, de aceea, constructorul a solicitat o expertiza independenta a unui profesor din Bucuresti, care i-a facut o noua solutie tehnica", spune Luminita Mihailov.

Directorul ADR precizeaza ca pana acum nu s-a facut nicio plata si, prin urmare, nu se pune problema returnarii unor fonduri. Totusi, "cineva va trebui sa raspunda de ce s-au contractat cele trei milioane euro si nu s-au cheltuit. Daca in acest stadiu se reziliaza contractul din cauza constructorului, acesta pierde garantia virata, in contul ministerului, de 300.000 euro".

Referitor la statutul strazii Eminescu, directorul ADR Sud-Est spune ca in proiect este prevazut ca, pe aceasta artera, autoturismele sa circule numai in situatii de urgenta.

Acuzatii in lant

Referitor la toate aceste acuze, directorul Muzeului Brailei, profesorul Ionel Candea, a declarat ca, initial, primarul Cibu a trimis, in data de 6 noiembrie, o adresa, in care preciza ca trebuie sa se faca anumite modificari, dar, in 15 noiembrie, a retrimis o noua hartie, prin care revenea la punctul de vedere initial si cerea reluarea lucrarilor pe strada Eminescu, conform proiectului tehnic si a detaliilor de executie.

“Dumnealui, sub semnatura si stampila, ne-a comunicat ca renunta la punctul sau de vedere initial. Proiectul are toate sansele de reusita, exista un termen de 18 luni in care acesta se deruleaza”.

In ceea ce priveste Lotul I - reabilitarea Corpului B al Muzeului, directorul Candea a precizat ca firma OPCA cere modificarea proiectului si sustine ca reabilitarea acestui corp se poate face numai daca el se demoleaza.

“Eu sunt impotriva demolarii acestui corp, pentru ca este parte componenta a monumentului istoric. Nicaieri, in lume, monumentele istorice nu se reabiliteaza prin demolare. Acest consortiu trebuie sa-si revina si sa isi dea seama ca, ceea ce se solicita, nu se poate realiza.”.

Ce spun antreprenorii

Louis Festes, managerul biroului din Romania al firmei care se ocupa de reabilitarea cladirilor, OPCA, ne-a declarat ca principala problema o constituie proiectul tehnic, deoarece nu este in concordanta cu regulile europene.

“Aici ma refer la problema cladirilor foarte vechi. Nu putem demara lucrarile pana cand nu vom avea un raport de specialitate, si abia atunci lucrarile vor putea demara. Normele europene nu prevad refacerea cladirilor din temelie, mai precis nu trebuie suportata aceasta operatie din fonduri europene. Este vorba doar de reabilitare, nu de refacerea completa a unor imobile, mai ales ca acesta sunt construite inainte de anul 1900”.

Festes a confirmat ca nu a avut, pana acum probleme cu autoritatile locale si ca in momentul in care va avea proiectul tehnic realizat de un specialist, in concordanta cu normele europene, vor demara lucrarile, fiind convins ca termenul de executare a lucrarilor va fi respectat si nu vor exista intarzieri.

Prefectul Brailei: Saptamana viitoare se apuca de treaba

Pentru a se stinge acest conflict cele doua parti au fost invitate la discutie de prefectul Brailei, Mihaela Marcu.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu ne-a declarat ca a in urma discutiilor, concluzia este una singura: proiectul sta in loc si nu s-au putut incepe lucrarile “deoarece fiecare a avut alta optiune. Am vorbit si constructorul care a spus ca nu a primit de la SEDESA schitele avizate dar, acest lucru am stabilit sa se rezolve pana miercuri si sa se apuce de treaba. Proiectul prevede reabilitarea Strazii Republicii, cu respectarea anumitor reguli. Nu scrie nicaieri in proiect nici ca e circulabila nici ca nu. De aici au pornit discutiile. Voi urmari sa vad daca saptamana viitoare vor incepe lucrarile asa cum am stabilit”.

Borbely: Vom rezilia contractul cu firma portugheza

Prezent la Braila pentru a lansa Programul Operational Regional pe Regiunea de Sud – Est, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely a declarat ca Braila se poate “mandri” cu cateva proiecte “celebre” care au esuat.

Oficialul a spus ca toate problemele apar din cauza calitatii slabe a proiectelor dar si pentru ca vin, in urma licitatiilor, firme straine care, la inceput, par a fi in regula dar “nu sunt bune de nimic, ele fiind doar cu numele. Am discutat cu presedintele Consiliului Judetean Braila despre situatia proiectului Centru Istoric si am ajuns la concluzia ca va trebui sa reziliem contractul cu firma portugheza si, cu o cofinantare de la bugetul central si cel local, sa salvam proiectul”.

Ministrul a mai spus ca, in momentul de fata, “contractele pe Phare sunt mult mai severe decat pana acum in conditiile in care, inainte de a veni eu ministru, aceste contracte erau in avantajul constructorilor”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1604 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  pierde orasul (Luni, 10 decembrie 2007, 12:48)

  sempere [anonim]

  Centrul orasului Braila, dac-ar fi restaurat , ar putea foarte bine sa concureze cu Sibiul la frumusete si valoare.<br/>Braila un oras cu o istorie pe care din pacate n-o cunosc nici macar proprii braileni, cu cladiri istorice ramase in ruina, ziduri de aparare, alea care-au mai ramas pe unele laturi, ingropate in gunoaie, catacombe sapate de otomani de care nu se ocupa nimeni.<br/>Aici nu doar Ministerul Lucrarilor Publice ar trebuie sa se implice ci si cel al Culturii.<br/>Ce face Ministerul Culturii?
 • 0 (0 voturi)    
  Corectitudine (Luni, 10 decembrie 2007, 13:27)

  Dreptate [anonim]

  De fapt, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel, ministerul este responsabil de esecul inregistrat, deoarece ei sunt cei care au facut proiectul tehnic gresit si acum constructorul nu le accepta solutia, tot ei sunt cei care semneaza contracte prostesti cu ochii inchisi!&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;proiectul Brailei este f f bun!
  Dar au groja altii, care nici macar nu-si asuma vina, sa-si bata joc de munca unor oameni care stiu ce spun, ce vor si mai ales ce scriu!
 • 0 (0 voturi)    
  Invitatie la maturitate (Luni, 10 decembrie 2007, 15:28)

  Luminita Panait [anonim]

  Ieri am fost intr-o vizita in centrul orasului natal pe care l-am iubit dintotdeauna. Stiu fiecare casa, istoria sa, ce oameni au fost proprietarii care le-au cladit. Este dezolant sa vezi cum cladirile se stramba de batranete si de lipsa de grija, cum fatade intregi sunt acoperite cu faianta de un prost gust covarsitor de catre cei care au dorit sa dea un aspect cat de cat comercial al magazinelor inchiriate, cum strada e mancata din asfalt, cum acoperisurile se scurg bucata cu bucata spre caldaram. Nu exista tristete mai mare cand vizitezi un oras iubit, altadata grandios, sa il vezi cum se pierde pentru ca oameni, care au pierdut simtul realitatii certandu-se pentru amanunte, nu misca lucrurile in sensul corect.<br/>Intrebare: daca se vor darama va mai exista cineva sa construiasca asemenea case? Oare nu va doare sufletul ca pier monumente istorice pentru totdeauna numai pentru ca nu va intelegeti asupra detaliilor? Cine poate tolera o asemenea atitudine? Revolta nu mai foloseste la nimic?
 • 0 (0 voturi)    
  Rusine D-le Primar (Luni, 10 decembrie 2007, 16:59)

  Roxana [anonim]

  Unde s-a mai vazut domnule primar sa demolezi bijuterii arhitectonice ca sa faci loc prafului si gazelor de esapament, galagiei si mizeriei?<br/><br/>Chiar nu pot avea si brailenii un loc de promenada si de unde pot face cumparaturi in liniste fara sa fie injurati de soferi?<br/><br/>Mai plimbati-va si dvs dom&#39; primar prin alte tari si o sa vedeti ca bijuteriile arhitectonice nu se demoleaza ci se restaureaza!!!!! <br/><br/>Braila a fost o mandrete de oras dar o sa ajunga de rapa in stilul asta. Pacat. Pacat. Pacat.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce primar... (Luni, 10 decembrie 2007, 18:30)

  Dan [anonim]

  O sa vedem la urmatoarele alegeri cine-l mai voteaza pe acest primar. <br/>Ce va face d-le primar sa credeti ca locuitorii, cei pe care teoretic ii reprezentati, vor sa se trezeasca cu masini si pe Eminescu (sau Republicii cum multa lume inca ii mai spune)? Sunt brailean, am si masina si o folosesc, dar chiar nu cred ca pt soferi, deschiderea acelei sosele ar face mare diferenta. In schimb, pt pietoni ar fi cumplit. De la gaze pana la masini parcate peste tot si toate problemele care deriva din trafic intensiv. Nu ne mai trebuie domnule primar inca o sosea, ne trebuie un centru istoric frumos unde sa ne faca placere sa ne plimbam cu copii, prietenii, etc. De asta e nevoie, nu de inca un &#39;&#39;vad comercial&#39;&#39;. Sa va fie rusine d-le primar. V-ati intrebat oare ce vor cei care v-au votat? V-am votat la ultimele alegeri dar asta nu se va mai repeta. RUSINE!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat de Braila (Luni, 10 decembrie 2007, 19:39)

  costel [anonim]

  De fapt de ce este atat de suparat primarul Brailei? Pentru ca vrea Candea sa se respecte legea? Ce poate reda farmecul &quot;orasului cu salcami&quot;? De ce sa nu se refaca centrul orasului? Strada Regala a fost candva madria acestui oras! Dar mai bine sa mergem la pescuit domnule primar sau sa dam peste cap toata istoria acestui oras. Sa scoatem pietrele de pavaj de pe strazi si sa le dam la firmele noastre care le vand in Germania! Dar asta nu conteaza pentru &quot;tanarul&quot; liberal Cibu! Pacat de orasul ala. Pleaca lumea de acolo de parca ar fi pe vremea lui Codin si &quot;duhneste&quot; a holera. Parca este un blestem acolo!
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat de Braila (Luni, 10 decembrie 2007, 19:40)

  costel [anonim]

  De fapt de ce este atat de suparat primarul Brailei? Pentru ca vrea Candea sa se respecte legea? Ce poate reda farmecul &quot;orasului cu salcami&quot;? De ce sa nu se refaca centrul orasului? Strada Regala a fost candva madria acestui oras! Dar mai bine sa mergem la pescuit domnule primar sau sa dam peste cap toata istoria acestui oras. Sa scoatem pietrele de pavaj de pe strazi si sa le dam la firmele noastre care le vand in Germania! Dar asta nu conteaza pentru &quot;tanarul&quot; liberal Cibu! Pacat de orasul ala. Pleaca lumea de acolo de parca ar fi pe vremea lui Codin si &quot;duhneste&quot; a holera. Parca este un blestem acolo!
 • 0 (0 voturi)    
  Pai la ce sa ne asteptam.. (Luni, 10 decembrie 2007, 19:48)

  NoName [anonim]

  ... cata vreme gunoiaele stau pe faleza chiar sub geamurile vilei primarului?<br/>Poate ca licitatia pentru reabilitarea centrului istoric trebuia sa fi fost castigata de Athena SA, prietenii stiu de ce.
 • 0 (0 voturi)    
  Jurnalist de exceptie (Luni, 10 decembrie 2007, 19:50)

  Vlad [anonim]

  Daca toti jurnalistii ar semnala astfel marile si adevaratele probleme din zonele in care isi defasoara activitatea, atunci, cu siguranta, s-ar trezi la realitate macar o parte din cei care gestioneaza si care sunt resposabili de dezastrul, atat de evident peste tot in Romania.<br/>M-am nascut pe &quot;Regala&quot;, care a devenit, dupa 47, &quot;Republicii&quot; si care acum poarta numele celui mai curajos ziarist roman: marele nostru Mihail Eminescu! <br/>Brailenii care au apucat plimbarile pe &quot;Regala&quot; cred ca isi amintesc si acum acel fenomen unic, care se intampla seara de seara! Alesii urbei, cei care conduc destinele bietului nostru oras, ar trebui sa reinvie minunatele traditii si bunele obiceiuri ale locului pe care il pastoresc!
 • 0 (0 voturi)    
  Proiecte europene tip "Braila" (Luni, 10 decembrie 2007, 20:00)

  virgil [anonim]

  Asa cum s-a rezolvat si proiectul statiei de epurare asa se va rezolva si reabilitarea centrului istoric! Poate vom reusi si noi candva sa ne alegem un primar serios. Degeaba a iesti un primar liberal la Braila ca tot un oras plin de oameni aroganti, imfatuati si neseriosi suntem! Pana acum nu exista niciun supermarket iar acum se aduna toate firmele aici. De produs &quot;produc&quot; cei plecati prin Spania, Italia si cine stie ce alte tari ale lumii. In rest de cheltuitul banilor si de facut de ras sutele de ani de istorie se ocupa urmasii &quot;fetelor&quot; din port...
 • 0 (0 voturi)    
  braila e a borfasilor (Luni, 10 decembrie 2007, 20:46)

  gelu [anonim]

  Orasul a fost distrus de convenie(cdr) care a inchis tot ce mai misca si acum e al borfasilor. Toate spatiile comerciale sunt controlate de marii borfasi(proxeneti in mare parte, barbugii) ai brailei care acum sunt &quot;afaceristi&quot;. au prins putere pe slabiciunea politiei care nu mai face doi bani cand e vorba de astia. In rest... magazine prost aprovizionate ca nu au vanzare, spitale execrabile ... nu cred ca se mai poate lauda cu ceva. Orasul traieste din pensii, somaj si salarii de mizerie date de fabricile de confectii.
 • 0 (0 voturi)    
  stire...lipsa (Luni, 10 decembrie 2007, 23:42)

  AA [anonim]

  Cea mai importanta stire pe plan extern mi se pare pierderea aproape incredibila inregistrata de UBS din cauza subprime mortgages USD10mil. Se pare ca nu a ajuns si aici...
 • 0 (0 voturi)    
  3 sau 10 (Duminică, 16 decembrie 2007, 23:54)

  Marian [anonim]

  Cat face prioiectul asta 10 milioane? 3? Daca nici macar suma corecta nu apare in articol....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by