Comisia Europeana a blocat, prin procedura de intrerupere, plata a 167,9 milioane de euro catre Romania, reprezentand cheltuieli efectuate in proiecte europene derulate in Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a informat, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), la solicitarea HotNews.

Credite pentru IMMFoto: MorgueFile.com

Banii reprezinta cheltuieli efectuate, dupa luna august 2012, de catre beneficiari care au derulat proiecte pe fonduri europene POSDRU. Aceste cheltuieli au fost deja suportate de statul roman, care a efectuat platile interne catre beneficiari.

Mai departe, Guvernul ar fi urmat sa primeasca de la Comisia Europeana cei 167,9 milioane de euro in baza cererii intermediare transmise de Bucuresti la Bruxelles in 31 decembrie 2015.

"Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a primit de la Comisia Europeana (Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune) o notificare cu privire la intreruperea termenului de plata pentru cererea intermediara transmisa in 31 decembrie 2015, care contine cheltuieli efectuate de catre beneficiari dupa luna august 2012" - a informat MFE, intr-un comunicat.

Potrvit sursei citate, motivele intreruperii vizeaza deficiente in functionarea sistemului de management si control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selectie a proiectelor si verificarile de prim nivel realizate de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare aflate in subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, respectiv Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Aceste deficiente au fost constatate in cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie ¬ 10 noiembrie 2015.

"Analizam aceasta situatie si suntem in legatura cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a identifica si lua masurile necesare pentru ameliorarea functionarii sistemelor de gestionare si control aferente POSDRU si pentru verificarea cheltuielilor efectuate de beneficiari. Aceasta experienta ne confirma ca schimbarea radicala a modului de abordare cu privire la finantarile 2014-2020 este necesara", a afirmat Aura Raducu, ministru al fondurilor europene, potrivit sursei citate.

Autoritatea de Management pentru POSDRU, care din februarie 2014 a trecut din subordinea Ministerului Muncii la Ministerul Fondurilor Europene, va continua sa verifice cererile de rambursare ale beneficiarilor si sa efectueze plati pentru cheltuielile eligibile aferente proiectelor aprobate, a mentionat MFE.

Nu este prima oara cand fondurile europene ale Romaniei sunt supuse de Comisia Europeana procedurilor de intrerupere si de suspendare, ca urmare a unor nereguli gasite in proiectele derulate de beneficiari romani, publici sau privati.

Cel mai recent, la finele anului 2014, Comisia Europeana a refuzat temporar sa-i plateasca Romaniei in POSDRU cheltuieli de aproape 460 de milioane de euro.

"Autoritatile romane au depus o aplicatie de plata interimara la serviciile Comisiei Europene pe 30 decembrie 2014, in suma de 459.756.188,47 euro, care sa fie acoperita din Fondul Social European. Inainte de a proceda la plata, Comisia a cerut autoritatilor romane sa faca verificari mai amanuntite asupra cheltuielilor certificate si sa inlature orice potentiale erori legate de procedurile de selectie si verificare. Imediat ce aceste verificari vor fi facute si Comisia va ajunge la o concluzie pozitiva ca urmare a propriilor verificari, platile in POSDRU pot fi reluate", a declarat atunci, pentru HotNews, un purtatr de cuvant al CE.

In cele din urma, plata a fost deblocata, in octombrie 2015.