Delia Meth-Cohn, Directorul asociat al Economist Intelligence Unit, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei bulgare Monitor ca Romania a depasit Bulgaria la capitolul reforme. "Romania, pur si simplu, a inceput reforma corect din mai multe sensuri, simultan, si suficient de devreme", spune Meth-Cohn. Cititi mai multe detalii despre comparatia Romania - Bulgaria in interviul preluat de Rador.

Reporter: Cum se inscrie Bulgaria in noile tendinte ale strategiilor corporative pentru pietele in curs de dezvoltare? Suntem o piata in curs de dezvoltare sau ne luptam sa devenim o asemenea piata?

Delia Meth-Cohn: Tara, in mod categoric, are o piata in curs de dezvoltare. Daca luam Europa Centrala si de Est ca o regiune foarte importanta, ce se dezvolta din punct de vedere economic, o tara gigantica a progresului in regiune este Rusia. Urmatoarea pe lista este Polonia, iar apoi urmeaza Ungaria. Ele sunt nestematele regiunii, au rezultate foarte bune. Apoi urmeaza Romania. Dimensiunea sa geografica este si avantajul sau in raport cu Bulgaria. Dar, de asemenea, in ultimii cinci ani, ea a devansat Bulgaria in ceea ce priveste nazuinta sa pentru reforme si transparenta in afaceri.

Romania detine un avantaj in ceea ce priveste reformele politice realizate la timp

Nu este vorba despre faptul ca Bulgaria a facut ceva ce nu trebuia. Romania, pur si simplu, a inceput reforma corect din mai multe sensuri, simultan, si suficient de devreme. De aceea, eu cred ca Romania detine un avantaj in ceea ce priveste reformele politice realizate la timp, care au dus si la alte lucruri benefice pentru tara. Dar, in acelasi timp, in ceea ce priveste dezvoltarea sa, Bulgaria este cu mult inaintea Serbiei, Croatiei, Bosniei...

Bulgaria sta mult mai bine decat aceste state in ceea ce priveste interesul pe care-l manifesta pentru ea marile companii internationale. Numai si pentru faptul ca este stat membru al Uniunii Europene, Bulgaria, in mod automat, intra in categoria pietelor pe care trebuie sa le examinam.

Reporter: Dar si anul acesta raportam o rata mult prea mare a inflatiei si am impresia ca majorarea salariilor nu acopera nivelul inflatiei.

Delia Meth-Cohn: Cresterea salariilor este inca mare, chiar si pentru aceasta inflatie. Insa inflatia a inceput sa aiba influenta asupra puterii de cumparare a oamenilor, iar ei au inceput sa ceara salarii mai mari. Acesta este unul din lucrurile care se intampla in prezent in economia bulgara. Daca va uitati insa la ceea ce fac marii comercianti cu amanuntul, ca Bila, Carrefour, Kaufland, vedeti ca ei trateaza Bulgaria exact cum au perceput si Polonia in anul 2003. Faptul ca ei se amplaseaza peste tot in Bulgaria, construiesc magazine chiar si in zone neglijate inainte, arata ca exista deja o previziune economica pozitiva pe termen lung privind mersul lucrurilor in Bulgaria.

Reporter: Daca admitem ca un semnal bun pentru piata in curs de dezvoltare este intrarea marilor comercianti, tara continua sa lupte pentru realizarea unui export mai mare catre statele din Uniunea Europeana. Ne aflam in fata multor cerinte care ingreuneaza si mai mult aceasta activitate. Exista temeri legate de faptul ca gigantii corporativi ai Europei nu sunt interesati sa fim un exportator serios.

Delia Meth-Cohn: Daca avem in vedere ce s-a intamplat in celelalte noi state membre ale Uniunii Europene, nu avem motive sa credem ca Bulgaria va fi diferita. Fermierii polonezi au declarat ca nu doresc sa adere la UE, pentru ca au fost convinsi ca vor fi eliminati ca bransa. In prezent, Polonia este unul dintre cei mai puternici exportatori europeni de produse alimentare. Cred ca explozia in ceea ce priveste concurenta elimina, intr-adevar, unele companii, dar pe de alta parte, cei care isi gasesc propriul segment vor continua.

Romania se integreaza mult mai repede ca structura de afaceri

Se mai pune inca intrebarea daca Bulgaria si Romania au fost pregatite pentru aceasta vasta concurenta. Dar nu are sens sa incercam sa aparam companii care sunt in UE doar pentru ca sunt dintr-un nou stat membru. Admiteti ca, in timp ce anumite companii cad, infiintarea altora noi are loc si pe propriile piete. Romania a inteles mai repede acest lucru si se integreaza mult mai repede ca structura de afaceri. in Bulgaria, spre exemplu, dezvoltarea infrastructurii abia acum trebuie sa aiba loc. Este normal ca marile companii sa perceapa Bulgaria ca pe un stat pozitionat strategic.

Reporter: Bulgaria si-a atintit privirea catre posibilitatea de a absorbi 7 miliarde de euro din fondurile eropene. Puteti sa dati drept exemplu un stat care a sustinut cu succes suficiente proiecte pentru atragerea banilor prevazuti pentru ea?

Tara care a intrebuintat cel mai bine banii europeni este Irlanda

Delia Meth-Cohn: Istoric, tara care a intrebuintat cel mai bine acesti bani este Irlanda. Decizia lor politica a fost in interesul intregului stat care a trebuit sa devina imediat prosper. Irlanda a luat banii, i-a investit in invatamant, in recalificarea imediata a celor aflati deja in campul muncii, precum si in infrastructura. Celalalt stat care a folosit cu succes banii europeni este Spania. Cu ei s-a creat o economie deosebit de competitiva.

Daca va uitati la ultimele doua grupe de state care au aderat de curand la UE, acestea inca se chinuie sa inteleaga cum sa foloseasca acesti bani in cel mai eficient mod cu putinta. Dintre noile state membre in Uniunea Europeana, Slovenia, deocamdata, este pe primul loc in ceea ce priveste acest succes. De asemenea, si Ungaria se descurca foarte bine. Acestea state au reusit sa absoarba circa 40% din fondurile ce le-au fost destinate.

Reporter: Doar 40%?

Delia Meth-Cohn: Dumneavoastra spuneti: doar 40%, iar eu spun: intregul procent de 40%!

Reporter: Deja ati comparat Bulgaria cu Romania. Cum se compara statele noastre in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene?

Delia Meth-Cohn: In ceea ce priveste agricultura, in mod categoric, Bulgaria se confrunta cu mai multe probleme. Insa un detaliu important pentru absorbtia fondurilor europene este legat de faptul ca trece foarte mult timp pana cand, intr-adevar, banii incep sa soseasca. Activitatea trebuie sa fie demarata, sa existe rezultate, sa se faca o evaluare, suma sa fie confirmata la nivel regional, apoi sa fie aprobata de catre Bruxelles si, dupa ce cei de acolo isi finalizeaza verificarile, banii pot sa fie transferati.

De facto, banii vin dupa ce programul este deja pe deplin operativ si rezultatele aestuia apar dupa un an sau doi. De aceea, primirea banilor este un proces foarte, foarte indelungat. Este foarte important insa ca de la bun inceput sa fie alese suficiente proiecte bune, care se concentreaza asupra unor domenii importante pentru interesele nationale. Sunt prevazute si multe modalitati de control, pentru a fi evitate schemele locale de coruptie.

De aceea, eu cred ca este inca devreme sa se spuna daca Bulgaria intelege corect aceste proceduri. Voi spune ca pentru tara dumneavoastra este deosebit de important sa foloseasca experienta unor state precum Slovacia si Ungaria.

Reporter: In ce perioada de timp a absorbit Ungaria 40%?

Delia Meth-Cohn: In primii trei ani, incepand cu 2004. In prezent, suma pe care o au la dispozitie este dubla.

Reporter: Daca vorbim in permanenta de o dezvoltare durabila vizibila a Bulgariei, de ce atatea state europene mai sunt inca impotriva patrunderii fortei de munca din Bulgaria?

Delia Meth-Cohn: Pentru ca subiectul legat de imigratie este foarte politizat in Europa!

Reporter: Ce imigratie? Noi suntem cu totii o mare familie europeana!

Delia Meth-Cohn: Cand stati in Austria, Germania, vecinii europeni apar dintr-o data ca imigranti. Saptamana trecuta, in Spania, am vorbit exact despre aceste probleme. A fost foarte interesant sa urmarim cum Spania s-a transformat dintr-o tara a migratiei intr-o tara a imigrantilor. In ultimii cinci ani, ei au primit 5 milioane de persoane, majoritatea dintre acestia fiind din Romania.

Premierul lor a subliniat ca vede in migratie una dintre cele mai mari resurse pentru dezvoltarea economica a tarii. Conform spuselor sale, acesta este si viitorul unei alte parti a Europei unite. Pentru prima data am auzit un politician care sa vorbeasca atat de pozitiv despre migratie. Pentru orice stat este foarte greu sa recunoasca ca oamenii care vin si intervin in economie sunt un lucru pozitiv.

In Austria, in anul 2010, forta de munca va incepe sa scada. Si atunci, de unde vor mai gasi austriecii oameni?

Autohtonii spun ca ei afecteaza nivelul salariilor, ca acapareaza activitatea locala. Dar toate aceste lucruri se vor schimba. In Bulgaria resimtiti deja acest lucru din cauza insuficientei fortei de munca atat pentru mana de lucru de o inalta calificare, cat si pentru lucratorii obisnuiti. In Austria, spre exemplu, in anul 2010, forta de munca va incepe sa scada. Si atunci, de unde vor mai gasi austriecii oameni?

De aceea, intreaga dezbatere, care deocamdata este preponderent politica, se va schimba. Insa din punctul Bulgariei de vedere, trebuie sa fie foarte enervant ca tara sa fie in acelasi timp si membru oficial, dar si strainii sa vina aici si sa ocupe locuri de munca, iar bulgarii sa nu poata.

Reporter: Majoritatea macroeconomistilor bulgari invartesc globul magic in care cauta anul aderarii Bulgariei la zona euro. Cand credeti ca se va intampla acest lucru?

Delia Meth-Cohn: Avem in vedere un termen, nu mai devreme de 2012. Motivul ar fi legat de inflatie. Daca putem sa mentionam un domeniu in care banca europeana urmareste deosebit de atent noile state membre, acesta este cel al capacitatii acestor state de a mentine un nivel scazut al inflatiei. Dar, deocamdata, procesele inflationiste din Bulgaria sunt cu mult prea departe de nivelurile cerute. Daca ne uitam la Spania, ei au folosit moneda euro ca o baza de crestere. Bulgaria este intr-o situatie putin mai diferita, fiindca moneda ei este legata de euro si aceasta este tot o baza de stabilitate