¬Investitorii romani si straini membri ai Camerei de Comert Americane (AmCham) in Romania si-au exprimat, joi, ingrijorarea fata de intarzierea adoptarii noului pachet de legi privind achizitiile publice de catre Camera Deputatilor. In lipsa noilor legi adoptate si operationale, practic nu se pot derula noi proceduri de achizitii publice pentru lucrari si alte proiecte ale autoritatilor centrale si locale.

Parlamentul RomanieiFoto: HotNews / Dan Popescu

"Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), prin Grupul de Lucru pentru Fonduri Structurale si Achizitii Publice, urmareste cu atentie progresul inregistrat in derularea programelor cu finantare europeana si isi exprima ingrijorarea atat cu privire la intarzierea lansarii apelurilor de proiecte, implicit ghidurile solicitanᅥilor, in cadrul axelor prioritate aferente programelor operationale 2014 ¬ 2020 cu efect negativ asupra gradului de absorbtie, cat si in ceea ce priveste transpunerea in dreptul national a noilor Directive ale Uniunii Europene (UE) in domeniul achizitiilor publice (clasice si sectoriale) printr-o noua legislatie primara si una secundara, avand in vedere termenul limita indicat de UE ce a expirat la data de 18.04.2016" - spune AmCham, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Reamintim ca statele membre UE, inclusiv Romania, aveau obligatia sa transpuna in legislatiile lor nationale, pana pe 18 aprilie 2016, un pachet de 3 directive europene de reforma a domeniului, adoptate inca din anul 2014.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, s-a plans de mai multe ori ca legile achizitiilor publice inainteaza greoi in Parlament, fiind puse astfel in pericol noile programe pe fonduri europene 2014-2020.

Raducu a declarat, recent, pentru HotNews, ca din data de 18 aprilie 2016, cand intra in vigoare noua legislatie europeana privind achizitiile publice, daca Romania nu are functionale noile legi de transpunere a celor 3 directive europene in domeniu, se va confrunta cu doua probmele majore:

  • 1. autoritatile contractante - cum sunt primariile, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, CFR, univeristatile etc - nu vor mai putea lansa proceduri de achizitii publice pentru proiectele europene. Daca o vor face conform legislatiie vechi (ordonanta de urgenta 34/2006), Comisia Europeana va aplica niste corectii financiare de 100%. Asta ar insemna ca tara va suporta in intregime costul acelor contracte, fara sa-i mai fie decontat din fondurile europene. Paguba la bugetul de stat ar fi astfel de zeci de milioane, poate chiar miliarde de euro, in functie de cat de mari ar fi contractele licitate nelegal.
  • 2. a doua consecinta a netranspunerii la timp a directivelor europene privind achizitiile ar fi declansarea unei proceduri de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei. Desigur, procesul ar fi unul lung, atat in faza precontencioasa cat si la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, insa in cazul unei condamnari tara ar risca penalitati financiare importante.

Comisiile juridica si de industrii din Camera Deputatilor au finalizat sapatmana trecuta, rapoartele comune pentru proiectele de legi care romanesti care trebuie sa transpuna legislatia europeana privind achizitiile publice.

Proiectele ar fi trebuit sa intre astfel in plenul Camerei, ca for decizional, miercuri, 20 aprilie, pentru a primi votul final, insa sedinta nu s-a mai putut tine, din cauza unor deputati care au absentat.

Dupa ce vor fi adoptate , legile vor merge apoi la presedintee Iohannis, petru promulgare. Daca vor fi promulgate, vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul oficial.

Legile vor fi insa operationale dupa adoptarea normelor de aplicare de catre Guvern, proiect care insa a fost deja elaborat de Autoriatea Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP).

Legile achizitiilor publice - scurta cronologie:

  • In 18 aprilie 2014 au intrat in vigoare directivele UE privind achizitiile publice, statele membre avand termen 2 ani sa o transpuna in legislatiile lor.
  • In 17 octombrie 2015, Guvernul Ponta a adoptat noile proiecte de lege privind achizitiile publice, achizitiile publice sectoriale ,  privind concesiunile si lucrarile de concesiune si privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica.
  • In 16 noiembrie 2015, proiectele ajung in Senat.
  • In 9 februarie 2016, Senatul aproba proiectele ca prima camera sesizata si le trimite la Camera Deputatilor.
  • In 13 aprilie 2016 Comisiile juridica si de industrii din camera adopta raport comun cu amendamente pentru proiectele de legi.
  • In 18 aprilie 2016 a expirat termenul de transpunere a directivelor europene.

Citeste si:

Parlamentari: Noile legi ale achizitiilor publice, supuse votului plenului Camerei miercurea viitoare, la doua zile dupa expirarea termenului impus de directiva