Romania pierde peste 420 milioane euro - corectii financiare din cauza neregulilor din POSDRU
Ghinea a avut marti o intalnire la Bucuresti cu reprezentantii Comisiei Europene si autoritatile romane privind situatia intreruperii POSDRU si stabilirea masurilor pe care Romania trebuie sa le intreprinda, a precizat, joi, Ministerul Fondurilor Europene intr-un comunicat remis HotNews.
"Domnul Cristian Ghinea a subliniat faptul ca, pana in prezent, Romania a fost nevoita sa plateasca peste 420 milioane euro reprezentand corectii financiare aplicate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, insa i-a asigurat pe reprezentantii Comisiei Europene ca exista un interes politic crescut pentru gasirea celor mai bune solutii de rezolvare a acestei probleme in vederea diminuarii presiunii asupra bugetului de stat, dar si pentru finantarea apelurilor de proiecte din cadrul Programului Operational Capital Uman aferent perioadei 2014-2020" - precizeaza sursa citata.
Potrivit MFE, misiunea comuna derulata de Autoritatea de Audit si Comisia Europeana "a constatat un progres" in ceea ce priveste rata de eroare preliminara pentru aplicatia transmisa in 31 decembrie 2015 la Comisia Europeana (valoare de 167,9 milioane euro), bani pe care Romania i-a achitat din bugetul de stat pentru cheltuielile efectuate de diversi beneficiari in POSDRU, dar pe care Bruxelles-ul refuza momentan sa i-i deconteze tarii din fondurile europene.
Aceasta rata de eroare din POSDRU a fost de aproximativ 3%, in ceea ce priveste proiectele in care s-au cheltuit cei 167,9 milioane de euro, blocati de la plata, cel putin temporar.
Referitor la noua perioada de programare 2014-2020, MFE recunoaste ca nu a reusit inca sa treaca autoritatile de management romanesti pentru fondurile UE prin procedura de desemnare, in lipsa careia practic tara nu poate cere ca Bruxelles-ul sa-i ramburseze cheluielile efectuate in noile proiecte europene.
Hotnews a scris AICI despre riscul ca Romania sa mai piarda si cei 167,9 milioane de euro, blocati de CE.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a inregistrat cea mai mica rata de absorbtie - doar 49,68 %, adica 1,72 miliarde de euro. (Situatia fondurilor UE, AICI)
"In ceea ce priveste sistemul de management si control pentru perioada de programare 2014-2020, in acest moment se lucreaza la <<pachetul de desemnare>>, scopul fiind instituirea unui sistem de management si control pentru Programul Operational Capital Uman fundamentat pe proceduri simplificate si fluxuri operationale viabile atat intre institutiile care gestioneaza programul, cat si intre aceste institutii si beneficiarii asistentei" - mentioneaza MFE, in comunicat.
"Ma astept la proceduri simple si coerente si la eliminarea suprapunerii responsabilitatilor. De asemenea, voi incerca sa evit unele greseli facute in perioada anterioara de programare si sa schimb abordarea de la proces catre impact si rezultate", a spus, la randul sau, ministrul Ghinea, potrivit sursei citate.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Nu mai vorbesc de contracte. Opera acelorasi anafabeit, scoliti la drept prin tot felul de spelunci numite "universitati", tot felul de semi-analfabeti carora li s-a dat pe mana soarta banilor tarii.
Si povestea asta continua. Evident, nu am invatat nimic din lectiile astea. Si actualel programe sunt la fel: complicate, imbecile, nerealiste. Toti dau pe COmisia Europeana. DE parca Comisia europeana ar trebui sa aiba grija de noi. Comisia Europeana aproba ce trimiteme noi, nu e treaba ei realismul si fezabilitatea. Noi ar trebui sa avem grija de banii nostril.
Si? Si nimic. Proceduri supercomplicate si superneclare, contracte de finantare in care drepturile si obligatiile sunt aiurea complet. Nu am invatat nimic absolut din 15 ani de fondurie europene.
Cine naiba sa invete, absolventii de "universitati" de doi leii? Bacalaureatii care de abia stiu sa citeasca? Cine?
tineti-o tot asa cu educatia nationala si vom avea soarta Greciei, ba chiar mai rau.