Comisia Europeana a deblocat rambursarile pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013), in valoare de 167 milioane de euro, pentru care termenul de plata a fost intrerupt in luna februarie 2016, anunta vineri Guvernul, intr-un comunicat.

Anuntul a fost facut de Michel Servoz, director al Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul CE, intr-o intalnire cu Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene.

"Ridicarea intreruperii platilor este o veste foarte buna. Vor intra imediat in tara 167 de milioane de euro. Am trimis deja o suma si mai mare; si vor mai urma vesti bune, acum ca procesul a fost deblocat. Incercam sa aducem cat mai multe fonduri, atat de necesare dezvoltarii Romaniei. Multumesc colegilor din minister si din Autoritatea de Audit, care au muncit pentru acest rezultat", a declarat Cristian Ghinea.

Autoritatea de Management POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a trimis saptamana trecuta o alta transa, de 372 de milioane euro: "Estimam ca suma totala, de 539,4 milioane euro, se va intoarce la bugetul de stat pana la sfarsitul acestui an. Ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 10% a gradului de absorbtie per total program POSDRU", a completat ministrul Fondurilor Europene.

Intrevederea a vizat si politicile sociale ale Guvernului roman. Michel Servoz a remarcat ca, prin Pachetul anti-saracie lansat in februarie 2016 se vine cu "o abordare integrata foarte necesara, care sper sa continue si in guvernarile viitoare". Pachetul anti-saracie (lansat in februarie 2016) include 47 de masuri care tintesc toate categoriile de varsta, dar se concentreaza in special pe masuri pentru copii.

Multe dintre masurile din pachetul anti-saracie lansat de Guvern vor putea fi finantate prin apelurile de proiecte pe care Ministerul Fondurilor Europene le va lansa in 2016.

CE a intrerupt termenul de plata pentru Romania pentru POSDRU 2007-2013 in luna februarie 2016. Prin eforturile comune ale Ministerului Fondurilor Europene si ale Autoritatii de Audit, rata de eroare a fost adusa sub nivelul acceptabil, permitand decizia de deblocare anuntata zilele acestea de oficialii europeni.

  • Despre POSDRU 2007-2013:

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) defineste interventia Fondului Social European in Romania in acord cu strategia de dezvoltare din domeniul resurselor umane.

Obiectivul general al programului este dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei cu piata muncii si participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva a 1.650.000 de persoane.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane urmareste in mod specific promovarea educatiei si formarii initiale si continue de calitate (inclusiv educatia superioara si cercetarea), promovarea culturii antreprenoriale si cresterea calitatii si productivitatii muncii, Facilitarea insertiei tinerilor si a somerilor de lunga durata pe piata muncii, dezvoltarea unei piete a muncii moderne, flexibile si incluzive, promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv din zonele rurale, imbunatatirea serviciilor publice de ocupare, facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educatie si pe piata muncii.