Ministrul Fondurilor UE, catre candidatii la Primaria Capitalei: Luati cei 187 milioane de euro de la Bruxelles, pentru conducte, sa nu pierdeti banii europeni ai bucurestenilor

de CZ     HotNews.ro
Miercuri, 1 iunie 2016, 17:11 Economie | EuROfonduri


Cristian Ghinea
Foto: Hotnews
​Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a facut, miercuri, un apel public catre candidatii la Primaria Bucurestiului, pentru ca persoana care va ajunge primar general sa avanseze urgent un proiect european de reabilitare a retelei de termoficare a orasului, pentru a nu pierde cei 187 milioane de euro alocati, pana in iunie 2017. Ghinea a mai cerut ca viitorul primar general sa se implice si intr-un proiect de reamenajarea raului Dambovita, pentru care sunt alocati 120 milioane euro, din fonduri europene.

"Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General și echipa acestuia nu demarează de urgență un proiect de investiții pentru reabilitarea rețelelor de transport și de distribuție a agentului termic" - avertizeaza ministrul Ghinea in apelul catre candidati.

De asemenea, el a cerut ca viitorul primar sa se implice si intr-un proiect de 120 milioane euro din bani europeni, initiat deja de Ministerul Mediului, pentru reamenajarea raului Dambovita.

"Este vorba de un proiect de reabilitare a cuvei râului Dâmbovița, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltrațiilor în subsolurile Capitalei și a metroului – o sursă de risc pentru inundații. Acest proiect, inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și finanțat din fonduri europene, are potențialul să producă și un altfel de impact în spațiul bucureștean, prin crearea de spații verzi, piste de biciclete și console pietonale peste Dâmbovița" - mai spune Ghinea.

Redam in intregime apelul public facut de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea:


STIMAȚI CANDIDAȚI,

Dat fiind faptul că fondurile europene pentru rețeaua de termoficare au fost un subiect vehiculat în cursa electorală pentru Primăria Municipiului București (PMB),

Dată fiind importanța strategică a utilizării banilor europeni pentru dezvoltarea României,

MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE LANSEAZĂ URMĂTORUL APEL LA ACȚIUNE IMEDIATĂ CĂTRE VIITORII ADMINISTRATORI AI CAPITALEI ROMÂNIEI:

Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General și echipa acestuia nu demarează de urgență un proiect de investiții pentru reabilitarea rețelelor de transport și de distribuție a agentului termic.

Discursurile publice din campania electorală au atras atenția alegătorilor asupra unor soluții de management la nivelul producătorului și furnizorului de căldură, însă noi atragem atenția asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe rețea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi.

În 2014, Uniunea Europeană a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru București, cu destinație precisă: reducerea pierderilor de agent termic, respectiv un cost mai redus al Gigacaloriei.

În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, vă atragem atenția că avem mai puțin de un an la dispoziție pentru a obține cele 187 de milioane de euro. O echipă de profesioniști și de experți din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureștiului în a pune pe roate și a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie acești bani către alte proiecte, din afara Bucureștiului.

Tot în această săptămână fierbinte pentru bucureștenii atenți la inițiativele propuse de candidați pentru orașul lor, mai punem pe agenda publică un subiect important pentru viața lor de zi cu zi – dar și a dumneavoastră, în calitate de viitori decidenți.

Este vorba de un proiect de reabilitare a cuvei râului Dâmbovița, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltrațiilor în subsolurile Capitalei și a metroului – o sursă de risc pentru inundații. Acest proiect, inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și finanțat din fonduri europene, are potențialul să producă și un altfel de impact în spațiul bucureștean, prin crearea de spații verzi, piste de biciclete și console pietonale peste Dâmbovița.

Intenția există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecință, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată.

Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucureștiului să apară un culoar verde, de-a lungul Dâmboviței, născut dintr-un parteneriat comun și co-finanțat din fonduri europene.

Cu respect și deschidere,

Cristian Ghinea,

Ministru al Fondurilor Europene

Cătălin Gheran,

Director General,

Direcția Generală Programe Infrastructură Mare Autoritatea de Management POIM

Delia Ionică,

Director adjunct,

Direcția Programare, Evaluare și Aprobare Proiecte Autoritatea de Management pentru POIM

***

SCURT ISTORIC ȘI INFORMAȚII UTILE:

• Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie.

•MFE a lansat ghiduri pentru proiecte în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport şi 3,5 miliarde euro pentru mediu.

• Portofoliul POIM pentru Primăria București include:

o sumele pe termoficare - redimensionarea rețelei de transport - în valoare de 187 milioane euro

o incineratorul de deșeuri - aproximativ 200 milioane euro

o proiectul de modernizare a canalizării: 325 milioane de euro

În total, vorbim de 700 de milioane de euro fără TVA, pentru investiții în București, la care se adaugă și proiectul de Reabilitare a cuvei Dâmboviței.

***

APEL LA ACȚIUNE:

• Dacă proiectele nu avansează există riscul ca PMB să piardă această finanțare, urmând ca ea să fie redirecționată către alte zone, cu consecințe nefaste asupra vieții bucureștenilor.

• În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, este important să atragem atenția candidaților și bucureștenilor asupra următorului fapt: în exercițiul financiar trecut (2007-2013), PMB a avut la dispoziție fonduri pentru investiții în infrastructura de apă și apă uzată în valoare de 208 milioane de euro, însă nu a reușit să utilizeze decât 10 milioane euro.

MFE lansează acest apel la acțiune imediată către fiecare dintre candidații la conducerea PMB, în speranța unui angajament ferm că vor fructifica la maximum șansa Capitalei de a moderniza serviciile de termoficare, apă, canalizare și salubritate cu bani europeni.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2465 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Imi si imaginez raspunsul tipic (Miercuri, 1 iunie 2016, 17:40)

  Zummm [utilizator]

  La mine in batatura nu comanda nimeni sa-nteles ?! Fac ce vreau la mine in *sat*
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iunie 2016, 18:50)

  [anonim]

 • -10 (16 voturi)    
  aflarea in treaba la romani... (Miercuri, 1 iunie 2016, 19:05)

  demaGOGU [utilizator]

  ...deci avem un minister, al fondurilor europene!, care il loc sa atraga efectif aceste fonduri zis europeni (in fapt bani nationali), se derobeaza de sarcini pasand pisica in curtea primariei.

  de unde concluzia ca acest moncher trebuie concediat imediat iar ministerul in speta desfiintat.
  • +5 (5 voturi)    
   La rece (Miercuri, 1 iunie 2016, 20:19)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Pana acum, primarul era ocupat cu sedintele de partid, cel mai mare carnat din lume = sugeti sugiuk-ul aka spaga, si, in rest, in administratie se doarme copios.

   Ultimul primar "independent" din aria mafiota FSN-PDSR-PSD-USL avea dispozitive de bruiaj la spagi.

   Hai sictir, demagogule.
   • -3 (3 voturi)    
    combati prost... (Miercuri, 1 iunie 2016, 22:27)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Clop

    ...incapabil fiind sa explici cu ce se ocupa, de fapt, acest minister al fondurilor europene.
 • -5 (7 voturi)    
  la Gabriela Firea e trecut ceva in program (Miercuri, 1 iunie 2016, 19:25)

  FFF T [utilizator]

  Firea a prevăzut ceva in programul ei de atragere a fondurilor europene pentru traseele de transport ale energiei termice, dar n-am auzit-o sa zica ceva public despre asta.
  Poate o intreaba cineva (daca iese din barlog).
 • -6 (6 voturi)    
  Pe bune? (Miercuri, 1 iunie 2016, 19:46)

  Gigi Kent [utilizator]

  Asta a terminat codurile alea sau inca mai cauta "impactul'? Asta inainte de a le da lectii altora, zic.
 • -1 (3 voturi)    
  Centrale de apartament! (Joi, 2 iunie 2016, 0:30)

  lucky luck [utilizator]

  In Sibiu, orasul lui KJ, "radetul" local a fost desfiintat inca de la sfarsitul anilor 90. Lumea a trecut la centrale individuale, precum in intreaga Transilvanie si precum exista in tot Occidentul.
  Radetul este o ramasita a epocii ceausiste, subventionata de Iliescu si consortii.
  Contravaloarea subventiilor pe "caldura" pe 3, 4 ani s-ar fi putut "muta" pe subventionarea de centrale individuale, ceea ce ar fi inchis dezbaterea. Nici macar Nicusor Dan nu preconizeaza, din pacate, altceva decat alte proiecte megalomanice, ca sa nu spun faraonice (vezi propunerea de investitii in reabilitarea Radet de 1 miliard € !!!).
  Nici o subventie nu va putea salva la nesfarsit o nesfarsita gaura neagra. Radetul va muri, precum ii este dat, impreuna cu capusele sale vioaie.
  • 0 (0 voturi)    
   care vest? (Joi, 2 iunie 2016, 11:48)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   va amagiti daca credeti ca occidentul a optat in mod generalizat pentru solutia calamitoasa a centralelor individuale! pui centrala individuala la casa, in cabana ta la munte, la bloc nu exista asa ceva in occident. se practica centralele de bloc, adica mai putina poluare si consum. Nicusor Dan vrea sa faca o tranzitie de la marele consum la comun la solutia pe unitati mai mici. E vorba de transformarea radet, nu reabilitarea lui.
 • 0 (2 voturi)    
  Ministrul nino-nino recidiveaza, (Joi, 2 iunie 2016, 7:16)

  xrogo [utilizator]

  el sta intr-un turn si da indicatii pretioase,el nu pune mana!!!
 • +1 (1 vot)    
  Imposibil, pur si simplu imposibil. (Joi, 2 iunie 2016, 12:11)

  Comentatorul-x [utilizator]

  PMB nu este capabila sa accese aceste fonduri. Nu stiu si nu pot face asta. Cunosc sistemul si va garantez ca PMB nu are capacitatea administrativa sa lucreze la un astfel de nivel.
  Functionarii din primarie sunt foarte slab pregatati, nu au dorinta sa faca ceva.
  Este un aparat administrativ atat de incalcit incat este practic imposibil sa-l faci functional.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by