Odata cu aprobarea Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POS DRU) au aparut la orizont mai multe posibilitati de finantare pentru intreprinderi si mai usor de accesat decat cele oferite de alte programe. In ziarul euROpeanul, editia de luni, sunt explicate in detaliu avantajele realizarii unui proiect in domeniul resurselor umane. Autoritatea de resort a publicat, luni, pe site-ul www.fseromania.ro primele schite ale "Ghidului Solicitantului" si "Cererii de Finantare" pentru POS DRU.

"Ghidul solicitantului" pentru POS DRU publicat pe site-ul www.fseromania.ro (website-ul oficial al programului) este in varianta de lucru, si se refera la proiectele strategice (implementate la nivel national, sectorial sau regional - n.r.). Documentul utilizeaza ca exemplu "Axa 1, domeniul major de interventie 1.1." din program. De asemenea, o prima varianta a "Cererii de finantare" a fost publicata pe acelasi website. Ambele pot fi utilizate ca sursa de informatii orientative, pentru cei care se pregatesc sa depuna un proiect in cadrul POS DRU.

Avantajele proiectelor finantate prin Fondul Social European

Ziarul euROpeanul, editia de luni, explica ce avantaje au companiile care intentioneaza sa realizeze proiecte care pot primi finantare prin Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane".

Ca idee generala, fondurile structurale pentru dezvoltarea personalului intreprinderilor sunt mai accesibile decat cele pentru achizitii de utilaje si hale de productie. intreprinderile romanesti – mari, mijlocii, mici si microintreprinderi – asteapta de mai multa vreme fondurile structurale pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Cele mai „vanate” fonduri sunt cele pentru construirea de hale de productie, achizitia de utilaje, echipamente si instalatii, fonduri prevazute in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) – axa prioritara 1, respectiv in Programul Operational Regional (POR) – axa prioritara 4, domeniul de interventie 4.3.

In data de 22 noiembrie 2007, Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, fapt ce creeaza premisele pentru dezvoltarea resurselor umane din intreprinderi. Acestea pot primi finantari intre 170.000 – 1.700.000 lei pentru proiecte ce vizeaza:

  • formare profesionala a personalului intreprinderilor (de la abilitati manageriale si IT, pana la protectia mediului si egalitatea de sanse);
  • formarea abilitatilor manageriale ale persoanelor din conducerea microintreprinderilor si IMM-urilor;
  • activitati de asistenta pentru crearea de afaceri etc.

Interesant este ca, pentru accesarea POS DRU, intreprinderile pot primi finantare nerambursabila intr-un procent mai mare, de 80% pana la 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului, fata de maxim 70% (pentru intreprinderi mici din zone cu nivel scazut de dezvoltare), cat finanteaza POS CCE.

in cadrul POS DRU, intreprinderile pot primi finantare in special prin axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii muncitorilor si intreprinderilor”

POS DRU, recent aprobat la Bruxelles

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost ultimul program operational, dintre cele sapte, aprobat de Comisia Europeana si pune la dispozitia beneficiarilor 3,476 miliarde euro de la Uniunea Europeana, la care se adauga 613 milioane euro - contributia nationala a Romaniei, din bugetul de stat. inainte cu o zi de aprobarea acestuia, Comisia a dat unda verde si pentru celalalt Program Operational finantat din Fondul Social European, si anume cel destinat Dezvoltarii Capacitatii Administrative.

Astfel, se finalizeaza un proces de negociere indelungat, derulat pe aproape intreaga perioada a anului 2007, si se deschide posibilitatea utilizarii unora dintre cele mai importante fonduri ale Uniunii Europene, menite sa contribuie la:

  • imbunatatirea calificarii profesionale a cetatenilor UE, astfel incat sa isi mareasca sansele de a gasi un loc de munca sau de a ramane angajati.
  • imbunatatirea serviciilor publice si pe crearea unei administratii publice mai eficiente.

Sumele alocate prin POS DRU pot fi accesate pe baza de proiecte si acopera urmatoarele domenii: modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala initiala si continua, promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, adaptabilitatea lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si incluziunea sociala pentru grupurile vulnerabile.