Guvernul a completat marti cadrul legal astfel incat sa poata fi rambursate/platite cheltuielile aferente contractelor de finantare incheiate din fondurile europene aferente exercitiului financiar 2007-2013, pentru care a fost infirmata suspiciunea de frauda dupa investigatii ale DLAF, OLAF, ANI, DNA sau structurilor de control din cadrul autoritatilor de gestionare a fondurilor sau pentru care erau in derulare procese penale/civile in instanta. Masurile au fost luate de Guvern printr-o ordonanta de urgenta adoptata marti, se arata intr-un comunicat.

Masurile au scopul sa contribuie la reducerea riscului de dezangajare de fonduri. Decizia vine in contextul in care, in cadrul procesului de inchidere a programelor operationale finantate prin Fondul European de dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Pescuit in perioada 2007-2013 o problema principala o reprezinta proiectele suspendate la plata ca urmare a unor proceduri judiciare sau administrative cu efect suspensiv.

Avand in vedere ca, de regula, astfel de proceduri (investigatii si procese in instanta) dureaza foarte mult, uneori fiind necesara efectuarea de expertize tehnice, sumele afectate de suspendarea temporara de la solicitarea la rambursare de catre Comisie sunt insemnate. Sunt cheltuieli (chiar din perioada 2010-2011) care au fost platite beneficiarilor de la bugetul de stat si nu au putut fi solicitate la rambursare intrucat nu s-au finalizat investigatiile organelor abilitate sau nu au fost solutionate definitiv cazurile aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

Ordonanta de urgenta adoptata marti completeaza OUG 64/2009 privind gestiunea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.