Escaladeaza disputa dintre ministrul tehnocrat al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, si social-democrati: miercuri ministrul a declarat ca fostul Guvern Ponta "nu a miscat nimic" pentru finalizarea cadrului institutional romanesc de fonduri europene, dar atunci comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu (PSD), nu si-a exprimat ingrijorarea.

Corina Cretu si Cristian GhineaFoto: Comisia Europeana

Ghinea a postat miercuri aceste comentarii pe Facebook, dupa ce marti Corina Cretu a transmis o declaratie de presa pe care a postat-o si pe contul ei de Facebook, in care atragea atentia ca Romania nu a incasat nicio rambursare de bani de la Bruxelles pentru cheltuieli in proiectele europene 2014-2020, ea exprimandu-si ingrijorarea fata de aceata situatie.

In replica, ministrul Cristian Ghinea a postat pe Facebook o situatie oficiala transmisa de Comisia Europeana catre Parlamentul European in care se arata ca, totusi, tara a absorbit de la Bruxelles deconturi de 57 milioane euro in noua perioada de programare 2014-2020, repreentand 0,18% din fondurile structurale si de coeziune, in conditiile in care nici alte state membre UE nu stau mai bine.

"Ce informeaza Comisia Europeana si ce informeaza Facebook-ul doamnei Corina Cretu Cifrele trimise de Comisia Europeana in mai in raportul catre Parlamentul European si Consiliul UE. In luna mai 2016, implementarea programelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii alocate statelor membre in perioada 2014-2020 a inregistrat un nivel de absorbtie de 1,7% . Analiza vizeaza programele afente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii de pescuit si afaceri maritime si fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane" - spune Ghinea.

Potrivit dateor publicate de el, ratele oficiale de absorbtie la 31 mai, in informarea Comisiei Europene, erau:

  • Bulgaria: 0,07%
  • Cipru: 0,23%
  • Spania: 1,87%,
  • Ungaria 0% (zero)
  • Italia 0,39%
  • Polonia 0,87%
  • Romania 0,18%.

Tabel absrobtie fonduri UE 2014-2020

TabClic pentru a extinde

"Din mai pana azi au mai fost trimise aplicatii de plata de catre Romania (si celelalte state, desigur). Comisia informeaza deci aceste cifre prin scrisori oficiale catre celelalte institutii ale Uniunii Europene. Facebook-ul doamnei Corina Cretu spune ca este zero, dar ne felicita pentru dialogul constructiv si eforturile comune (care chiar exista cu serviciile tehnice ale Comisiei, le confirm). Pacat ca Facebook-ul doamnei Cretu selecteaza preferential cifre. Ma astept ca Facebook-ul doamnei Cretu sa exprime ingrijorari similare si pentru celelalte tari din tabel" - mai arata Cristian Ghinea.

El motiveaza aceasta rata efectiva de absorbtie a fondurilor UE de catre Romania prin faptul ca tara nu a reusit inca sa obtina de la Bruxelles desemnarea autoritatilor de management si a altor institutii romanesti implicate in gestionarea banilor europeni.

Ghinea acuza fostul guvern Ponta ca nu a intreprins demersurile pentru procedura europeana, necesara pentru decontarea cheltuielilor de catre Bruxelles, insa atunci social-democrata Corina Cretu nu si-a mai exprimat ingrijorarea.

"Serios vorbind acum, repet ce am tot declarat: in toata UE rata de absorbtie este acum 1,7. Rata de absorbtie 2014 ￯ 2020 este un indicator nerelevant acum, la inceputul exercitiului bugetar, inainte de a fi desemnat sistemul de management in intreg. Asta nu scuza faptul ca Guvernul Ponta nu a miscat pe subiect, Romania sta mai prost decat media europeana, dar recuperam - Facebook-ul doamnei Cretu nu s-a ingrijorat pe subiect la timpul potrivit" - afirma ministrul fondurilor europene.

Totodata, Ghinea mentioneaza ca Guvernul Ciolos a demarat deja mai multe programe operationale si linii de finantare europene, prin lansarea a 12 ghiduri ale solicitantului, in 97 de zile de cand el este ministru.

"Cat despre absorbtia din inchiderea Programelor 2007 ￯ 2013: 2 miliarde de euro intrati in tara sub acest guvern pana acum, 3,6 miliarde estimate pentru tot anul 2016 (conform celebrului memorandum adoptat saptamana trecuta)", ai spune Ghinea.

"Ingrijorator?" - incheie el, in nota ironica.

Comisarul european, Corina Cretu, i-a replicat intr-un comentariu la postarea ministrului Ghinea, afirmand ca a dat publicitatii documente ale comisiei care arata avansurile catre statele membre, "avansuri care se acorda la inceput de exercitiu bugetar". Redam mai jos comentariul integral:

"Stimate domnule ministru,

Doresc sa fac cateva precizari. De la instalarea dvs in functie, ne-am intalnit de cateva ori si am apreciat preocuparea dvs, asigurandu-va de intreg sprijinul meu si al serviciilor mele. Stiti bine ca in ultimul an am restructurat complet Unitatea pt Romania, unde am transferat cei mai buni specialisti din DG Regio, avand peste 60 de intalniri cu autoritatile romane.

Cred ca rata de absorbtie pt 2007-2014, care a ajuns la peste 85 la suta, se datoreaza acestor eforturi comune, ale autoritatilor romane si ale Comisiei

.

Inca din timpul Guvernului Ponta, am subliniat ca anul 2016 este crucial pentru politica regionala, pt ca -pe langa incheierea cu succes a vechiului ciclu financiar - este nevoie sa demaram implementarea noilor proiecte, pentru a maximiza impactul acestei sanse istorice pe are o avem prin fondurile europene. Am cazut de acord ca sunt intarzieri, ca nu exista suficiente proiecte mature , am vorbit despre situatia dramatica mai ales din domeniul deseurilor si infrastructurii. Am apreciat Impreuna ca trebuie demarate urgent cele 3 spitale regionale, dar pt acest lucru inca asteptam harta nevoilor sanitare...

Cifrele prezentate de mine se refera la Fondurile de care ma ocup, Fondul de Dezvoltare si Fondul de Coeziune.

Absorbtie, in conceptia Comisiei, inseamna facturi platite pentru lucrari efectuate. Dumneavoastra dati publicitatii documente ale Comisiei care arata avansurile cate Statele Membre, avansuri care se acorda la fiecare inceput al unui exercitiu bugetar.

Va asigur ca tot ce imi doresc este ca Romania sa nu piarda bani, sa nu fim nevoiti sa suspendam fonduri - conditionalitatile ex ante au ca termen decembrie 2016, de pilda.

Ar fi foarte simplu pentru mine sa stau deoparte, dar asa cum analizam situatia in toate Statele Membre, o fac si pentru Romania.

Imi pare sincer rau ca nu credeti cu adevarat ca aveti si veti avea intotdeauna in mine un partener, desi am raspuns absolut tuturor solicitarilor venite din partea autoritatilor romane (fazari, proiecte retrospective, etc) Va doresc numai bine si sper sa reusim Impreuna sa contribuim la dezvoltarea tarii si imbunatatirea vietii oamenilor."

UPDATE 2. Ulterior, ministrul Ghinea a "facut pace" pe Facebook:

"Doamna Cretu, ma bucur ca putem relua dialogul direct, confirm ca am lucrat bine impreuna la nivel tehnic. Reactia mea vine tocmai pentru ca stiti ce eforturi facem, si le apreciati in intalnirile avute. Cifrele prezentate de mine si raportate de Comisie se refera chiar la plati intermediare (interim payments), nu la avansuri. Sunt convins ca vom continua sa lucram institutional foarte bine, dincolo de diferente de interpretare momentane. Imi cer scuze daca unele reactii ale comentatorilor acestei pagini v-au jignit, intentia mea a fost de a discuta public cifre concrete si acesta este un mediu potrivit pentru asta. Toate bune si astept sa ne revedem cu proxima ocazie", a raspuns Cristian Ghinea, printr-un comentariu la postarea de pe FB.