Fondurile ce raman anual necheltuite din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), de catre Romania si de catre alte state membre, din sumele pe care tarile si le asuma in fiecare an, vor fi directionate catre imigranti, a declarat joi pentru News.ro ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a subliniat, insa, ca nu este vorba de bani pierduti, pentru ca Romania are timp pana in anul 2022 sa cheltuiasca intreaga suma alocata.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

Romania beneficiaza de 8 miliarde euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in exercitiul financiar 2014-2020: "In fecare an, fiecare stat membru trebuie sa solicite Comisie Europene cat anume va cheltui in 2016 pe dezvoltare rurala. Eu pot sa zic ca voi cheltui 1 miliard de euro, dar la finalul anului sa cheltuiesc numai 800 de milioane de euro. Astfel, restul de 200 de milioane de euro va merge la imbunatatirea conditiilor de trai ale emigrantilor", a precizat Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a tinut sa sublinieze ca este vorba despre realocari la nivelul unui exercitiu bugetar european, pentru ca nu poate fi vorba de bani pierduti: "Banii nu se pierd, vor fi cheltuiti in anii urmatori. Avem termen chiar pana in 2022 sa cheltuim cele 8 miliarde de euro alocate prin PNDR, plus 1 miliard de euro care reprezinta contributia Romaniei", a afirmat Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca evaluarile sumelor blocate pot sa duca si la diferente de cateva sute de milioane de euro, intre sumele estimate initial ca vor fi cheltuite si cele cheltuite efectiv la finalul unui an.