Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) spune ca a ameliorat deja situatia sistemului electronic MySMIS 2014 prin care solicitantii de fonduri euroene depun proiecte si ca, incepand de lunea viitoare, estimativ, va fi disponibila o versiune imbunatatita a aplicatiei.

mysmisFoto: Hotnews

O serie intreaga de solicitanti de fonduri europene s-au plans, in mod repetat, de functionarea greoaie si de blocajele sistemului electronic MySMIS 2014.

"In ultima perioada, au fost blocaje ale sistemului fie cauzate de probleme de ordin tehnic, fie de operatii facute pentru imbunatatirea vitezei de raspuns a aplicatiei MySMIS, operatii care au determinat opriri temporare ale sistemului.

In acest moment se lucreaza in ritm accelerat la dezvoltarea urmatoarelor module ale sistemului, dar si la optimizarea modulelor deja lansate. De asemenea, STS a alocat specialisti in retelistica, baze de date si servere de aplicatii pentru diagnosticarea si rezolvarea, impreuna cu specialistii MFE, a problemelor aparute.

Prin actiunile intreprinse in ultima perioada s-a realizat deja o ameliorare a situatiei, iar in acest moment exista in teste o versiune imbunatatita a aplicatiei, care estimam ca va fi disponibila utilizatorilor luni, 12.09.2016", a declarat, vineri, la solicitarea HotNews.ro, purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea.

Sistemul electronic MySMIS este realizat de STS si Ministerul Fondurilor Europene.

Conform hotararii de Guvern 398/27.05.2015, rolul STS este dezvoltarea si mentenanta aplicatiilor SMIS2014+ si MySMIS2014, conform cerintelor formulate de Ministerul Fondurilor Europene. Aceste doua sisteme informatice contituie infratructura electronica de gestionare a fondurilor UE alocate Romaniei in perioada 2014-2020, prin majoritatea programelor operationale.

Joi seara, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat o serie de decizii, "in urma numeroaselor sesizari primite privind modalitatea greoaie de incarcare a proiectelor in modulul Cerere de Finantare din MySmis":

  •  Sa permita completarea sectiunii de resurse umane prin uploadarea unui CV in format PDF.
  •  Sa permita incarcarea unei singure fise de post pentru pozitii similare in sectiunea de Resurse Umane.
  •  Sa permita completarea bugetului intr-un format offline si uploadarea ulterioara in sistem. Solutia tehnica exacta in acest caz va fi comunicata in cursul zilei de maine.

"Precizam ca astazi (joi) au fost operate impreuna cu STS modificari in sistem pentru a permite aceste imbunatatiri, motiv pentru care sistemul a fost inoperabil o ora in jurul pranzului.

Lucram pentru a gasi si alte solutii de fluidizare (de exemplu: salvarea automata a progresului in completarea proiectului) si speram sa putem informa despre rezultate in cel mai scurt timp" - a mentionat MFE, intr-un comunicat.

"Am spus la preluarea mandatului si am repetat ca nu sunt multumit de modul in care a fost gandit acest modul, realizat fara a se lua in considerare nevoile beneficiarilor. Data fiind intarzierea generala in dezvoltarea MySmis (despre care am informat in raportul de activitate), resursele de reparare a modulului au fost limitate. Imi cer din nou scuze beneficiarilor pentru probleme si sper ca simplificarea partii de resurse umane si de buget sa elimine blocajele principale. Va asigur ca nu vor fi cazuri de proiecte configurate si nedepuse"- a dat asigurari ministrul Cristian Ghinea, citat in comunicatul MFE.