Experienta de un an ca stat membru al UE a adus Romaniei si contre serioase cu Bruxelles-ul. Taxa auto, functionarea necorespunzatoare a serviciului de urgenta 112 si publicitatea inselatoare sunt insa, numai trei dintre problemele, din cauza carora Comisia Europeana a deschis proceduri de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei. Datele oficiale de la Bruxelles arata, insa, ca, in 2007, impotriva Romaniei s-au deschis zece astfel de proceduri.

Pe pagina de internet a Secretariatului General al Comisiei Europene exista un motor de cautare pe ani si date ale acestor decizii (care se refera la anumite state membre sau la toate). Procedurile de infringement deschise sunt listate pentru fiecare tara in parte la decizia in cauza.

Reprezentantii Comisiei Europene in Romania au precizat pentru HotNews.ro ca “fiecare procedura are mentionat stadiul in care se afla, directiva la care se refera si DG-ul care se ocupa (de exemplu, TREN e DG Transport si Energie, EMPL e cel de Ocupare a Fortei de Munca, iar MARK e cel cu piata interna). Deciziile care includ si Romania dateaza exclusiv din 2007 (de cand a devenit stat membru)”.

Problemele Romaniei, facute publice pe site-ul Comisiei Europene

Se stie deja ca in luna martie, Comisia Europeana a deschis o astfel de procedura impotriva Romaniei din cauza neintelegerilor privind taxa auto. Acest lucru apare in Deciziile Comisiei din 21 martie 2007. Este vorba despre prima faza: “scrisoarea de somare”, “letter of formal notice” (en) sau “mise en demeure” (fr).

Pe 28 noiembrie 2007, pe site-ul CE sunt afisate alte doua decizii impotriva Romaniei – nefunctionarea corespunzatoare a serviciului 112 (prima faza a procedurii) si taxa auto (a doua faza – avizul motivat). Recent s-a aflat ca Romania, alaturi de alte 12 tari membre UE, mai are deschisa o procedura de infringement din luna august a lui 2007, pentru nearmonizarea legislatiei nationale fata de directiva europeana care prevede combaterea publicitatii inselatoare.

„Sapte pacate capitale” fata de Bruxelles

Ce nu se stie este ca, in luna octombrie a acestui an, Comisia a anuntat deschiderea sau continuarea unor proceduri de infringement impotriva Romaniei in alte sapte capitole, necunoscute pana acum.

In prima faza a procedurii:

1. Schimbarile climatice – Decizia 280/2004 privind un mecanism de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul Comunităţii şi de punere în aplicare a Protocolului de la Kyoto.

2. Natura – neindeplinirea obligatiilor prevazute in art 4 (1) si (2) din Directiva 79/409/EEC referitoare la conservarea pasarilor salbatice

3. Schimarile climatice – in problema raportarii de informatii privind schimbarile climatice

In a doua faza, (aviz motivat - cum avem pe taxa auto):

1. Transpunerea Directivei 74/556/CEE

2. Transpunerea Directivei 74/557/CEE

(ambele se refera la comercializarea produselor de protectie a plantelor)

3. Transpunerea Directivei 2006/100/CE, care prevede adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulaţii a persoanelor special pentru cele doua noi state care au aderat la UE. Aceasta Directiva completeaza practic Directiva 2005/36/CE (care contine prevederile legate de libera circulaţie a persoanelor în UE) cu prevederi referitoare si la Romania si Bulgaria.

4. Transpunerea Directivei 2006/22/CE, care prevede conditii minimale pentru punerea in aplicare a noilor reglementari in sectorul transporturilor rutiere privind perioadele de conducere si de repaus.

Ultimele decizii ale Comisiei Europene in privinta incalcarilor normelor UE, apar la data de 11 decembrie 2007. In cazul Romaniei sunt anuntate numai decizii de inchidere a unor proceduri. Lista indica faptul ca Romania a scapat numai de problemele privind transpunerea Directivei 2006/22/CE.

Ce inseamna procedura de infringement

Amintim ca procedura de infringement are in general 3 faze, ultima fiind aducerea in fata Curtii Europene de Justitie. Prima faza este scrisoarea de somare. Statele Membre au in mod normal 2 luni de zile pentru a raspunde. Daca nu se ofera nici un raspuns sau daca Comisia nu este multumita de raspunsul primit, se declanseaza a doua faza, respectiv avizul motivat si alte 2 luni sunt puse la dispozitie pentru respectarea conditiilor prevazute de aviz. Ultimul pas este trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie, iar posibilele sanctiuni pot include amenzi de zeci de milioane de euro.