​Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de investigatii efectuate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), privind posibile fraude cu fonduri europene, pe anul 2015, ceea ce arata buna colaborare cu autoritatile romane, a declarat, miercuri, seful OLAF, Giovanni Kessler, care s-a aratat mai ingrijorat de statele membre in care nu sunt raportari de frauda. Pe de alta parte, in toata perioada de programare 2007-2013, Departamentul de Lupta Anti-Frauda (DLAF) din Romania a gasit nereguli cu impact financiar de circa 231,7 milioane de euro, la proiectele din tara.

Giovanni KesslerFoto: Comisia Europeana

documente

Raport-OLAF 2015

(21 Sept 2016) PDF, 2MB

Conform celui mai recent raport emis de OLAF, in anul 2015, institutia europeana de investigatii si control a incheiat 45 de investigatii legate de fonduri europene gestionate la nivel national sau regional in Romania. Tara noastra este pe primul loc in acest clasament, urmata de Bulgaria (19) si Ungaria (17).

Directorul OLAF, Giovanni Kessler, a declarat, insa, miercuri, la Bucuresti, ca aceste cifre sunt "umflate", pentru ca in cazul Romaniei, de exemplu, au fost foarte multe investigatii rezultate din fragmentarea altora, vizand fonduri de preaderare SAPARD.

"Aceste numere sunt umflate, pentru ca anul treut am incheiat investigatiile pe fondurile SAPARD, din perioada de preaderare . Sunt proiecte mici si sunt rezulate din fragmentarea investigatiior. Deci numarul mare de investigatii sunt legate de perioada de preaderare si sunt de valoare relativ mica. Sunt cazuri mici. Sunt proiecte cu 20 de beneficiari si un caz s-a transformat in 20. Numarul este mare, semnificatia este mica si cazurile sunt foarte vechi. Deci nu sunt atat de semnificative" , a explicat Kessler.

De asemenea, italianul considera ca fiind un fapt pozitiv pentru Romania numarul mare de investigatii.

"Faptul ca sunt investigatii multe in Romania arata ca avem o cooperare buna. Sunt mai ingrijorat de statele membre unde nu avem raportari de fraude sau investiatii, pentru ca ar putea fi semnul insuficientei constientizari sau a insuficientei capacitati de detectare a fraudei. In Romania avem cooperari cu Departamentul de Lupta Anti-Frauda si cu Directia Nationala Anticoruptie", a mai apreciat directorul OLAF.

In schimb, Departamentul de Lupta Anti-Frauda (DLAF), institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei, care este si o interfata de lucru nationala cu OLAF, a facut, la randul sau, investigatii in plan national in ceea ce priveste fondurile europene.

In perioada de programare 2007-2013, DLAF a efectuat 1.156 de actiuni de control, cele mai multe la sesizarea autoritatilor de gestionare a fondurilor europene (553), a Directiei Nationale Anticoruptie (360), si prin autosesizare (102). In 22 de cazuri, OLAF de la Bruxelles a sesizat DLAF-ul de la Bucuresti privind suspiciuni de frauda cu fonduri UE in Romania, in perioada de programare 2007-2013.

Din toate controalele efectuate de DLAF, 833 au fost finalizate, iar din acestea au rezultat 529 de suspiciuni de frauda si 27 de nereguli in proiecte europene. 244 de controale au fost neconfirmate, iar 13 au fost clasate, conform datelor DLAF.

556 de proiecte europene derulate de beneficiari din Romania au facut obiectul acestor actiuni de control, valoarea totala a acestor proiecte fiind de 1,36 miliarde de euro.

Impactul financiar al neregulilor si posibilelor fraude descoperite in urma controalelor DLAF a fost de 231,7 milioane de euro, conform datelor transmise miercuri de aceasta institutie.